Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Negen op de tien leerlingen slagen voor fietsexamen

De zesdejaarsleerlingen van alle basisscholen in Damme en Knokke-Heist legden de voorbije weken het grote fietsexamen af. In totaal sleepten 246 van de 283 leerlingen een gouden fietsbrevet in de wacht. Het politieteam kon het examen organiseren dankzij de medewerking van 87 vrijwilligers.”

Fietsexamen

De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (vemoe) bereidt de kinderen goed voor op het fietsexamen. Het examen is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). “De voorbereiding stopt niet in het klaslokaal”, verduidelijkt Isolde Van Eenooghe. “De werkgroep trekt er samen met de leerlingen op uit om het parcours te verkennen. ”

 

Route2School-app

Om de kinderen goed klaar te stomen, ontwikkelde de werkgroep ook een Route2School– applicatie waarmee de routes van de examens in Damme, Heist en Knokke raadpleegbaar zijn. Sinds begin 2019 zijn de routes ook voorzien van vaste wegwijzers. Tijdens elk examen evalueren ongeveer 25 à 30 beoordelaars of de leerlingen klaar zijn om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen in het verkeer.

 

“Na een technische keuring van hun fiets, leggen de kinderen een bewegwijzerd parcours af op de openbare weg”, zegt Van Eenooghe. “De nadruk ligt op tien basisvaardigheden, waaronder rechts op de rijbaan fietsen, rechts en links afslaan, langs een hindernis rijden en voorrang verlenen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter