Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Niet Brugge maar Knokke-Heist cultuurkampioen

Als het over cultuur gaat, spant niet centrumstad Brugge de kroon in de regio, maar kustgemeente Knokke-Heist, zo blijkt uit het onderzoek van Het Nieuwsblad. Al is het verschil uiterst klein: de mondaine badplaats heeft per inwoner alleen iets meer boeken en dvd's in de rekken van de bibliotheek staan. Op letterlijk alle andere criteria houden de nummers één en twee in deze rangschikking gelijke tred, zelfs als het gaat over de bewonerstevredenheid over de culturele voorzieningen.

Knokke-Heist bronzen cultuurmedaille in Vlaanderen

Met een score van 9,92 op 10 haalt Knokke-Heist zelfs over heel Vlaanderen de bronzen medaille in de verkiezing van de Plezantste Cultuurgemeente, weliswaar ex aequo met Roeselare. Alleen het Limburgse Hasselt en het Vlaams-Brabantse Bierbeek doen nog net iets beter. Blankenberge en Torhout scoren ook goed: de populaire kuststad laat alleen puntjes liggen door een iets kleiner bibaanbod per inwoner en met een lagere bewonerstevredenheid over de cultuurinfrastructuur. De hoofdstad van het Houtland zou dan weer nog iets meer centen kunnen uitgeven aan cultuur.

Damme haalt ook nog een grote onderscheiding, onder meer dankzij een hoog cultuurbudget per inwoner. De Haan scoort ongeveer even goed, onder andere door aan een uitgebreide bibcollectie per duizend inwoners. Het kleine Zuienkerke bengelt onderaan de culturele regiorangschikking. Met amper meer dan 2.700 is er zelfs geen muziekvereniging of koor.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter