Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Noordzee bijna uitgebloeid

Ook op zee heeft de lente zich al goed laten voelen. Daar groeit fytoplankton (microscopische algjes) door de toenemende hoeveelheid licht en voedingsstoffen in het water. Aan onze kust is dat onder andere de schuimalg. Sterven schuimalgen af, dan kunnen ze massaal aanspoelen op het strand, opgeklopt tot schuim. Je hoeft dan ook niet te panikeren als je dit ziet. Het is een natuurlijk fenomeen dat niet schadelijk is voor je gezondheid. Deze zogenaamde “bloei van de zee” loopt bovendien nu stilletjes aan op zijn einde. (foto Anne-Marie Maertens)

Opgeklopt tot schuim

In het voorjaar, bij harde wind lijkt het of de zee het strand een flinke wasbeurt heeft gegeven. Helder wit schuim bedekt grote delen van de vloedlijn en ook op de golven zijn schuimkoppen te zien. Dat schuim komt voort uit diverse soorten minuscule planten, algen genaamd. Deze algen zweven door het water en zijn restanten van een eencellig organisme, Phaeocystis. Ze behoren tot de Haptophyta, eencelligen met chlorofyl (bladgroen) en daardoor worden ze tot de algen gerekend. Deze soort leeft in grote groepen en als zo’n kolonie afsterft, worden de restanten ervan opgeklopt door de golven tot schuim. De wind en de stroming kunnen ervoor zorgen dat dit schuim naar het strand wordt geblazen, gebroken en door de wind tot een soort zeepsop opgeklopt.

Zuurstofgebrek in het water

Het is vermoedelijk wel zo dat vervuiling van het zeewater met onder meer fosfaten de algenbloei sterk bevordert. Hoewel op zich ongevaarlijk, doet het afsterven van grote hoeveelheden schuimalgen de zee geen goed. Het kan leiden tot een tijdelijk zuurstofgebrek in het water. Dood organisch materiaal (zoals algen) wordt namelijk afgebroken door bacteriën, en daarvoor gebruiken die bacteriën zuurstof. Hoe meer algen ze moeten afbreken, hoe meer zuurstof ze zullen verbruiken. Dat kan in uitzonderlijke omstandigheden leiden tot massale sterfte van zeedieren, waaronder ook oesters en mossels in kwekerijen, die plots zonder zuurstof komen te zitten.

Positieve rol in de klimaatopwarming

Toch zijn algen op zich best nuttig. Ze staan namelijk aan de basis van de hele voedselketen op zee. Fytoplankton vormt de belangrijkste voedselbron voor kleine zeediertjes, die op hun beurt een belangrijke prooi vormen voor dieren hogerop in de voedselketen, tot de grootste walvissen en haaien toe. Bovendien spelen schuim- en andere algen ook een positieve rol in de klimaatopwarming. Een deel van de algenbiomassa zinkt namelijk weg naar de oceaanbodem en neemt zo koolstof weg uit de atmosfeer. Daarnaast komt bij de afbraak van algen het zogenaamde dimethyl sulfide vrij, wat de typische zeegeur oplevert. De zwavel die hierdoor in de atmosfeer terechtkomt, leidt uiteindelijk tot wolkenvorming. Wolken reflecteren het zonlicht en temperen zo de klimaatopwarming. Het is alleen nog onzeker of dit mechanisme zal toenemen bij verdere toename van de concentratie koolstofdioxide of juist zal afnemen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter