Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Ook Knokke-Heistse ooievaar Hadewijch aangekomen in Marokko

Na Emily heeft nu ook Zwin-ooievaar Hadewijch het Afrikaanse continent bereikt. Op 30 september 2019 vertoefde ze in de omgeving van de Marokkaanse stad Tétouan. Nu is het nog afwachten of binnenkort ook Reinout de vlucht van zijn twee gevleugelde jongedames volgt.

Hadewijch bleef nochtans lang hangen in Noord-Spanje, terwijl Reinout en Emily verder trokken. Later vloog ze toch nog door naar Zuid-Spanje. Na een tussenstop in de buurt van Sevilla, vloog ze op 23 september naar de buurt van Cadiz. Op 24 september rustte ze een dagje uit daar in de buurt, tussen Cadiz en Jerez de la Frontera. Zoals we inmiddels gewoon zijn van onze ooievaars, wist ze daarbij feilloos het lokale afvalstort te vinden, wellicht dankzij de aanwezigheid van veel andere soortgenoten. In de omgeving van dat stort staan blijkbaar heel wat windturbines. Gelukkig wist Hadewijch die te ontwijken. Dergelijke turbines zorgen voor veel slachtoffers onder vogels, niet in het minst bij grote, trage zweefvliegers zoals ooievaars. De volgende dag, 25 september, trok ze naar een ander afvalstort, een kleine 20 kilometer naar het zuidoosten. Ze ging die avond overnachten in een groot complex van zoutpannen bij het dorpje Barriada Meadero de la Reina, ten noorden van het stadje Chiclana de la Frontera. Op 26 september trok ze naar hetzelfde stort van de vorige dag. Op 28 september besloot Hadewijch dat het weer tijd was om te vliegen.

Heel opmerkelijk: die avond sliep ze in hetzelfde bos van oude kurkeiken en olijfbomen waar Emily tot ongeveer drie weken aan een stuk overnachtte! Hadewijch bleef er echter niet hangen, want de volgende dag vloog ze alweer een eind verder oostwaarts. Ze eindigde ten noorden van Algeciras, vlakbij de Straat van Gibraltar. Op die manier kwam ze wel heel mooi in stelling om de oversteek naar Afrika te maken… En dat is exact wat ze deed op 30 september! Om 12 uur ving de zender een signaal op boven ze zee-engte tussen Spanje en Marokko. Ze stak de Straat van Gibraltar over waar die op haar smalste is, ongeveer 16 kilometer breed. Ze vloog vervolgens nog een 40-tal kilometer door naar de omgeving van de stad Tétouan, waar ze – je raadt het nooit – de namiddag doorbracht op een afvalstort. Een tweede Knokke-Heistse ooievaar in Afrika dus!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter