Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Open Monumentendag komt zondag op bezoek in Ramskapelle

Via een wandeling met gids die ieder uur start aan de Sint-Vincentiuskerk leer je Ramskapelle op zondag 8 september 2019 op een andere manier kennen. Archeologische vondsten in Ramskapelle bewijzen dat de kustvlakte al in de 1ste eeuw n. Chr. bewoond werd door Gallo-Romeinen. Ze deden hier aan zoutwinning, zeevisserij, landbouw en veeteelt. In de middeleeuwen is het een belangrijk productiegebied van baksteen voor Brugge. 

De Sint-Vincentiuskerk, die zwaar beschadigd raakte tijdens de godsdienstoorlogen, staat centraal tijdens de wandeling. Je komt ook iets te weten over pater Kamiel Bulcke die in Indië fantastisch werk leverde en onder andere het Nieuwe Testament in het Hindi vertaalde.

Naast de geschiedenis van het Leopold- en Schipdonkkanaal die Ramskapelle in twee gesplitst hebben, leer je ook waarom een deel van Ramskapelle in 1944 totaal onder water stond.

Deze wandeling start telkens op het uur vanaf 10 tot 16 uur aan de Sint-Vincentiuskerk en eindigt bij het For Freedom museum dat op die dag naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling “Helden van de Noordzee, Vissers en Mijnen” uitzonderlijk op Open Monumentendag aan 1/2 prijs te bezoeken is.

Recht tegenover het For Freedom museum staat een molenaar klaar om een gratis rondleiding te geven in de Molen van Callant.

Museum Sincfala

Nu zal je je wel afvragen wie die Gallo-Romeinen waren die o.a. in Ramskapelle vertoefden. Om een antwoord te vinden ben je hier op de juiste plaats! Dankzij een uitgebreid onderzoek stelt Raakvlak hier overblijfselen van een Gallo-Romeinse nederzetting tentoon. Elk uur zal een gids gratis het verhaal verder vertellen. Daarenboven zal je via interactieve schermen en een virtuele bril hun levenswijze verder kunnen ontdekken.

Om het geheel af te ronden zal je verkleed als een Gallo-Romein een selfie vanuit het landschap van toen naar huis kunnen meenemen.

H.-Hartkerk

Voor muziek- en orgelliefhebbers is de H.-Hartkerk van Knokke tussen 14 en 16.30 uur de plaats waar je moet zijn! Een orgelspecialist geeft deskundige uitleg over het Klais orgel. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht. In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3083 pijpen!

Kalfmolen

Ook daar vertellen de molenaars je boven in het molenkot, op die dag, doorlopend het verhaal van hun voorgangers en de werking van de molen in Het Kalf.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter