Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Verkeersworkshop afleiding in het verkeer met VR-beleving

Met ondersteuning van de verkeerspolitie en een stagiair werkte de gemeentelijke dienst preventie en veiligheid een workshop uit rond afleiding in het verkeer. De workshop handelt over één oorzaak van verkeersongevallen, met name de afleiding door het gsm-gebruik op de fiets/in de auto. Het gsm-gebruik in het verkeer neemt toe en leidt steeds vaker tot verkeersongevallen. De workshop duurt 1 lesuur en werd aangeboden in alle secundaire scholen van Knokke-Heist, meer specifiek in het vierde jaar secundair van de MAKZ, het VTI Zeebrugge en campus Heist en het Sint-Jozefslyceum.
In het totaal namen 204 studenten deel aan de workshop in de week van 11 maart en op maandag 18 maart 2019. 

Interactieve verkeerscampagne

Met dit project, volledig gefinancierd door het gemeentebestuur, is het de bedoeling om de schoolgaande jeugd te sensibiliseren en een gedragswijziging te stimuleren. Dit doet de dienst preventie aan de hand van een interactieve en sensibiliserende verkeerscampagne. De leerlingen worden gewezen op de gevolgen van afleiding door het gsm-gebruik in het verkeer, zowel op de fiets als in de auto (voor later). 

Filmpje met afleiding

Bij wijze van inleiding bekijken de leerlingen een filmpje over een wegverkeersituatie met woningen op de achtergrond. Centraal op het beeldscherm kunnen ze een gesprek op een gsm volgen. De leerlingen zijn geneigd het gsm-gesprek te volgen maar worden hierdoor afgeleid. Ze merken niet dat de zon en de wolken verschuiven, dat er een verkeerslicht en –bord en een boomtak bijkomen, dat de kleuren en de uitstalramen wijzigen, enzovoort… Zo komen de jongeren tot de essentie van de workshop, met name de afleiding in het verkeer en de mogelijke gevolgen.
Een menselijke fout is de belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen. Wanneer we dan nog eens afgeleid worden neemt de kans op een verkeersongeval drastisch toe. En dit geldt niet enkel voor autobestuurders, ook andere verkeersdeelnemers zijn zeker vatbaar voor allerhande soorten afleiding.

Verkeersquiz

Door middel van een verkeersquiz met 3 keuzemogelijkheden worden actuele cijfers rond enerzijds risico's van gsm-gebruik bij verkeersparticipatie en anderzijds de risico op een verkeersongeval besproken. Door het gebruik van een gsm worden de ogen niet enkel meer op de baan gericht, maar steeds meer en meer op het mobieltje. Eventueel vergezeld met muziek in de oren. Veilig verkeer Nederland verklaarde recent dat 1 op de 5 fietsongevallen waarbij een jongere betrokken is, de smartphone een rol speelt. 80% van de Vlamingen maakt zich zorgen over hun smartphonegebruik in het verkeer.Het risico op een ongeval tijdens het bellen is tot 5 maal groter en bij gsm'en zelfs tot 23 maal groter. Buiten het feit dat het gebruik van de smartphone op de fiets een boete van 116 euro kan opleveren, is het ook gewoon geen goed plan voor de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Bij fietsers is het besef van de risico’s van het gsm-gebruik veel minder doorgedrongen dan bij auto bestuurders. 

VR-beleving

Na deze inleiding wordt de groep in 2 gesplitst. De eerste groep studenten ervaart de verkeersrisico's van het gsm gebruik tijdens het autorijden, in de virtuele realiteit. Met een VR-bril  is het mogelijk een 3D-omgeving te simuleren. Zo lijkt het of ze ‘echt’ autorijden en gsm'en.  Het principe is vrij eenvoudig: met een VR bril op je hoofd sluit je je af van de omgeving om je heen. Het beeldscherm in de bril toont je twee beelden, eentje voor elk oog, dit geeft je de (optische) illusie van een 3D-beeld. Slimme software en sensoren registreren voortdurend de bewegingen van je hoofd. De VR-weergave past zich naargelang aan. In combinatie met geluid en interactie krijg je een overtuigende illusie van aanwezigheid in een andere wereld.

Denkkader

De tweede groep krijgt een denkkader met volgende vragen:
1. Wat kunnen de oorzaken zijn van afleiding in het verkeer?
2. Wat kunnen de gevolgen zijn van deze afleiding? 
3. Wat zijn mogelijke oplossingen om afleiding in het verkeer te voorkomen?

Hierbij mogen ze in kleine groepjes nadenken over de antwoorden. Deze worden dan klassikaal besproken.

Tommy Boy

Bij wijze van afsluiting bekijken de leerlingen nog een filmpje over een jongen van 13 jaar die in Rotterdam om het leven kwam omwille van zijn gsm-gebruik ter hoogte van een oversteekplaats. Tommy wou DJ worden en was bezig met het samenstellen van zijn playlist voor een verjaardagsfeestje terwijl hij de weg overstak. Het liep jammer genoeg fataal af. De vader van Tommy neemt in Nederland de voortrekkersrol in voor meer alertheid in het verkeer. Hij ontwikkelde de butterfly app waarbij je op de fiets kilometers verzamelt wanneer je de gsm niet gebruikt. Zodra je de gsm aansteekt verlies je de punten van deze rit. De hoogste punten worden beloond met cinematickets…
 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter