Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Vleermuizenavonden in Zwin Natuur Park

Op zaterdag 24 augustus, 31 augustus en 7 september 2019 organiseert de Provincie West-Vlaanderen ‘Vleermuizenavonden’ in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. De avond begint telkens om 20 uur met een presentatie over vleermuizen door Zwingids en vleermuizenkenner Jan Talloen. Bij zonsondergang neemt hij de bezoekers mee in het park. Met een batdetector gaan ze samen op zoek naar vleermuizen. De avond wordt afgesloten met een drankje en een snack.

Echolocatie
Vleermuizen zijn bijzondere dieren. Ze gebruiken echolocatie om te navigeren en om voedsel te vinden in het donker. Bij die techniek stoten ze ultrasone geluiden uit. Wanneer die tonen botsen tegen een prooi of een obstakel, vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze exact waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen.

Een batdetector zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op die manier kan het toestel de vleermuizen helpen lokaliseren. Elke vleermuissoort heeft bovendien een typisch ultrasoon geluid. Zo kunnen dus ook de verschillende soorten herkend worden.

Praktisch – ‘Vleermuizenavonden’

Wanneer: zaterdag 24 augustus, 31 augustus en 7 september, telkens om 20 uur (duur: 2,5 à 3 uur)
Waar: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: 6 t.e.m. 17 jaar en abonnees: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro (parking, drankje en snack inbegrepen)

Inschrijven kan via www.zwin.be/vleermuizenavond. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 20 deelnemers per avond.

De wandelingen zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Honden zijn niet toegelaten op de wandeling.

Voor meer info: www.zwin.be/vleermuizenavond

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter