Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Voorjaarsnummer Cnocke is Hier

Voorjaarsnummer Cnocke is Hier

Het voorjaarsnummer van de heemkundige kring Cnocke is Hier is pas verschenen met een blik naar het verleden. Hoofdartikel is van de jeugdige Samuel Hinoul die een kleurrijke beschrijving geeft over de ‘Slag bij de Hazegrassluis” in augustus 1831. Twee Hollandse kanonneerboten probeerden de Hazegrassluis te vernietigen maar dit werd belet door de Belgische soldaten van het nabijgelegen Hazegrasfort. versterkt door de Jagers-Verkenners van Brugge. Er wordt ook een duidelijk beeld geschetst over de diverse forten en ligging van de forten bij de Zwingeul.

Danny Lannoy zocht op wanneer en waarom ‘Café Wellust’ naast het 'Prins Boudewijn hotel' werd gesloopt en wanneer de Blancgarinstraat werd verlengd. In de rubriek ‘Verdwenen Hotels’ is het de beurt aan de Continental op het Van Bunnenplein van de familie Arthur Lantsoght.

Naar aanleiding van de nog lopende tentoonstelling Interbellum kunstenaar Reimond De Beir werd de toespraak van Diederik De Beir, initiatiefnemer, opgenomen in de editie. Dokter De Beir was een voorstander van het ‘modernisme’ en liet zijn ‘Zwart Huis’ bouwen in de Dumortierlaan. Zelf tekende hij landschappen, Knokse personages en religieuze onderwerpen.

In het 4de en laatste deel van het ‘Dagboek van burgemeester Louis Deklerck’ uit 1918 lezen we over de gebeurtenissen die plaatsvonden gedurende de laatste twee maanden vóór de wapenstilstand.

De editie is rijk geïllustreerd en telt 50 blz.

Lid worden kan door storting van 14 € op rekening ‘Cnocke is hier’: IBAN  BE26 7380 3197 1929; de leden krijgen twee tijdschriften per jaar.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter