Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zomerlezing met Manu Claeys over de betekenis van burgers in onze democratie

Op maandag 5 augustus 2019 om 10 uur geeft uitgeweken Knokke-Heistenaar Manu Claeys in hotel Pavillon du Zoute een boeiende lezing over burgerparticipatie. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het besef dat verkiezingen ook kunnen leiden tot de vernietiging van een democratie. Denken we maar aan hoe Hitler en Mussolini aan de macht kwamen. Verkiezingen alleen volstaan dus niet opdat we het over een echt werkende democratie kunnen hebben. Er is ook nood aan een vrije pers, aan onafhankelijke rechtbanken, aan het recht op mogen samenkomen in verenigingen, aan vrijheid van meningsuiting. En aan het concrete betrekken van burgers en maatschappelijke organisaties bij het boetseren van een beleid.

Nieuwe vormen van politiek leiderschap

Maar hoe kan die inhoudelijke medezeggenschap door burgers er dan uitzien? Als voorzitter van een succesvol burgercollectief en als verwoed lezer van boeken over democratie kreeg Manu Claeys daar de voorbije jaren een helder beeld van. Hij maakt een onderscheid tussen activisme – zeg maar ‘op straat komen’ – en participatie. Dat laatste vindt plaats in formules aangeboden door de overheid zelf. Een sterke democratische overheid is een overheid die hierbij de sterkste formules aanbiedt én ruimte biedt voor nieuwe vormen van politiek leiderschap.

Antwerps burgercollectief StRaten-generaal

Manu Claeys is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering in het dossier van de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse ring. Hij groeide op in Knokke-Heist en woont nu in Antwerpen, met schrijfster Anne Provoost.
 

Een organisatie van het Cultuurcentrum Knokke-Heist in samenwerking met De Standaard Boekhandel en hotel Pavillon du Zoute met Steun van Vlaams Fonds voor de Letteren

Boekentip: “Red de democratie”, Manu Claeys, 2018, Polis

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter