Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zomerlezing Pat Craenbroek: van gerechtsarts tot thrillerauteur

Op donderdag 8 augustus 2019 om 10 uur houdt Pat Craenbroek in Hotel Pavillon du Zoute een zomerlezing over haar werk van gerechtsarts tot thrillerauteur. Onder de auteursnaam Pat Craenbroek schuilt een arts die in het begin van haar loopbaan aan de slag was als wetsdokter. Opgeleid door Prof. Herman Van de Voorde, een icoon van de gerechtelijke geneeskunde, is zij betrokken geweest bij heel wat moord- en daaropvolgende assisenzaken. Het ‘afstappen’ bij de ‘plaats delict’, de inwendige lijkschouwingen, het zoeken naar de waarheid, het opgeroepen worden als expert in assisenzaken: het is een deel van haar dagelijks leven geweest. Haar kennis over leven en dood vertaalde zich vorige zomer in de beklijvende en wel onderbouwde thriller Uitgebroed waarmee ze als fictie-auteur debuteerde.

Tijdens haar lezing neemt Pat het publiek mee naar haar vroegere werk als gerechtsarts, de weetjes, de blik in het hoofd van een gerechtsarts, hoe het er écht aan toegaat en hoe ver de rauwe realiteit afstaat van datgene dat in shows zoals CSI wordt opgevoerd. Maar ook wat je wél en wat je niet kan verwachten van een forensisch onderzoek: hoe bepaal je een tijdstip van overlijden en kan dat nu écht tot op de minuut nauwkeurig of is dit fictie?

Pat stapt daarna moeiteloos over van deze ervaringen naar de meer recente beleving: het schrijven van een boek, het bedenken van een plot, het lugubere opzoekwerk, zoals het surfen op het deep net en wat ze zag op het dark web. Ze tracteert het publiek daarbij op enkele korte leesfragmentjes uit haar boek, die recht uit haar ervaringen als gerechtsarts werden geplukt.

Boekentip: “Uitgebroed”, Pat Craenbroek, 2018, Paris Books

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter