Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zomerlezing van professor Ignaas Devisch over het te veel aan empathie om alle sociale problemen op te lossen

De jaarlijkse zomerlezingen van het Cultuurcentrum Knokke-Heist in hotel Pavillon du Zoute lopen opnieuw als een trein. De lezing van professor Dr. Paul Boon over de interactie tussen brein en voeding op maandag 12 augustus 2019 is zelfs al weken lang volgeboekt. Gelukkig heeft professor Ignaas Devisch op dinsdag 13 augustus 2019 om 10 uur nog een paar plaatsjes vrij voor zijn pleidooi naar een werkbare onverschilligheid in onze maatschappij.

Te veel empathie in de wereld

Goed doen valt niet noodzakelijk samen met zo goed mogelijk doen. Daarom kan empathie nooit worden verheven tot moreel kompas van onze samenleving. Zodra er een maatschappij is, moeten we zaken verdelen: geld, middelen, rechten en aandacht. Empathie heeft de eigenschap bijziend te zijn: het biedt bescherming omdat we inzoomen op iets of iemand waarop we ons betrokken weten. Empathie is dus nodig want die betrokkenheid komt onze naasten en onze omgeving toe, of dient de idealen waarin we geloven. Maar er is meer. Omdat het leven van hen die we niet kennen, evenveel waard is als dat van onze naasten, heeft een maatschappij meer nodig dan directe betrokkenheid om de boel bijeen te houden.

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland, zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Zijn onderzoek situeert zich vooral op het terrein van medische filosofie en ethiek. Hij is regelmatig te gast op radio en televisie om duiding te geven bij ethische en filosofische kwesties. Hij is tevens vaste columnist bij De Standaard.
 

Boekentip: “Het empathisch teveel: op naar een werkbare onverschilligheid”, Ignaas Devisch, 2017, De Bezige Bij.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter