Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zuster Genoveva op 24 juli 109 jaar

Op donderdag 18 juli 2019 vierde zuster Genoveva in het Woon- en Zorgcentrum  Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt in Heist al haar 109de verjaardag met een feestelijk ontbijt. Daarna volgde in de kapel nog een stemmige eucharistieviering. De kranige zuster genoot in aanwezigheid van schepenen Piet De Groote en Kris Demeyere en ereschepen Paul Geerinckx volop van haar feestje. Het WZC OLVO zette haar bewoonster letterlijk in de bloemetjes met 109 rozen. (foto’s Anne-Marie Maertens)

Zuster Genoveva werd als Lazarie Maes geboren in Ettelgem op 24 juli 1910. Het gezin telde zes kinderen. Ze trad binnen in het klooster van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis te Heist aan zee op 8 september 1928. Op 10 april 1931 werd ze geprofest. Ze vierde haar gouden jubileum in 1981 en haar diamanten in 1991. Ze was een gemotiveerde kleuterleidster. Ze begon haar onderwijscarrière in 1938 in Brugge Sint-Pieters. Daarna gaf ze ook les in Oostduinkerke en Veldegem tot in 1959. Tot haar stem het begaf. Aangezien je bij kleuters veel moet vertellen en zingen, zag ze zich verplicht om op pensioen te gaan.

In die tijd heeft ze veel dienst bewezen o.a. in de keuken van het klooster. Ze reed ook lang met de auto. Toen ze ouder was trok ze elke week van Sint-Pieters te voet naar de markt van Brugge en terug.

Tijdens de oorlog woonde ze in Oostduinkerke. De kerk werd helemaal vernield en het klooster platgebombardeerd. De zusters en enkele buren zaten in de kelder. Na enkele dagen werden ze bevrijd. De schrik had hen geen deugd gedaan. 

In 1998 is zuster Genoveva definitief naar Heist gekomen. Sedert 12 januari 2009 verblijft ze in het WZC Onze Lieve Vrouw Onbevlekt in de Kursaalstraat 42 te Knokke-Heist waar ze door het personeel prima verzorgd wordt.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter