Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Keramiek (exploratieatelier) - NIEUW!

Exploratieatelier keramiek
1 lesmoment per week (4 lesuren)

Er is geen specifieke voorkennis vereist voor het volgen van deze opleiding.

Er zijn 2 leertrajecten mogelijk binnen de optie keramiek. Als beginnende leerling kan je de keuze maken tussen het standaardtraject (8 uur les per week) of dit exploratieatelier (4 uur les per week), dat je twee schooljaren kan volgen. Daarna schakel je sowieso over naar het standaardtraject.

Kies je om te starten met het exploratieatelier keramiek (1 lesmoment per week), dan kies je wel degelijk nog steeds voor een échte academische opleiding, zij het in light-verpakking.  Het verschil met de standaardopleiding (met 2 lesmomenten per week) zit hem niet in de benadering van vak en techniek. Ook hier verleggen we de grenzen van het medium klei en stellen de louter ambachtelijke benadering in vraag. Technieken eigen aan het medium en kennis van de vaktechnologie zijn in het programma geïntegreerd. Toch blijft de relatie techniek-inhoud een van de voornaamste aandachtspunten.

In functie van het idee of thema wordt een techniek en materiaal gekozen en wordt nagedacht over kleur en presentatie. Keramiek is geëvolueerd tot een autonome kunstvorm met ontzettend veel mogelijkheden: muraal werk, gebruiksgoed, sculpturaal werk, installaties en design. Deze werken worden met de hand gevormd, gedraaid, gegoten in moules en gehard door het vuur in een veld- of gasoven of een elektrische oven.

Je mag dus een complete opleiding verwachten op een ander tempo waarbij de tijd soms de aard van de projecten en de uitvoering ervan mee gaat bepalen.