Knokke-Heist bezoeken als toerist?

AFGELAST Filosofie: Els Janssens 20ELZ18
Lezing of congres

Aan de hand van het model voor comparatieve filosofie van Ulrich Libbrecht gaan we na welke verschillende betekenissen en criteria waarheid kan hebben en
vergelijken we die met de ontwikkeling van ons westers paradigma.

De epistemologische vraag naar wat waar is, is verbonden met de ontologische vraag naar wat wezenlijk is en met de vraag hoe we dit wezenlijke kunnen kennen.
Hierop zijn er in de wereldfilosofie totaal verschillende antwoorden gegeven die Libbrecht verbindt met drie manieren om kennis op te doen: via het lichaam, de ratio of de beleving. Zij vormen de kern van de drie belangrijkste wereldbeeldtypen
waarvan we de kernideeën zullen bespreken vanuit de Chinese, de westerse en de Indische filosofie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld via innerlijke en directe ervaring tot een waarheid komen die de objectieve rationele kennis evenaart of verdiept? De boeddhistische filosofie expliciteert dit onder andere in de ‘pure experience’. De taoïstische filosoof Zhuang Zi zegt: “Dat wat beschreven kan worden door woorden, wat bereikt kan worden door het verstand, reikt zover als de dingen. Niet verder.”
Ook de waarheid die verder reikt dan de dingen, zullen we filosofisch aftasten. We doen dit ontologisch en epistemologisch vanuit westerse en niet-westerse perspectieven.

Els Janssens is als docente verbonden aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen en LUCA School of Arts. Samen met Ulrich Libbrecht en Heinz Kimmerle publiceerde ze Filosofie zonder grenzen (Garant, 2016).

Verder lezen
Wanneer
10 tot 13 uur
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 25
€ 25
€ 20 KH Uitpas
Organisatie
Cultuurcentrum Educatie
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter