Knokke-Heist bezoeken als toerist?

‘De vondelingen’ door Diane De Keyzer
Lezing of congres

Op vrijdagnamiddag 26 november om 14 uur nodigt de bibliotheek auteur en verteller Diane De Keyzer uit, naar aanleiding van de Seniorenweek. Ze komt vertellen over haar laatste boek De vondelingen. Ze haalde de inspiratie voor dit boek eigenlijk bij een eerder boek van haar, Madame est servie. Meisjes en vrouwen gingen dienen bij de adel en bourgeoisie en werden er vaak misbruikt. Ongewenste zwangerschappen waren het gevolg. Een echte oplossing bestond toen niet. Ofwel hield je het kind en werd je voor altijd een ‘gevallen’ vrouw, ofwel ging je naar een engeltjesmaakster die de zwangerschap voortijdig afbrak. In die tijd was het voor die vrouwen dus altijd verliezen.
De auteur schetst de geschiedenis vanaf de oorspronkelijke vondelingenmandjes in Italië in de 15e eeuw, tot de vondelingentehuizen, met de in 1811 door Napoleon verplichte vondelingenschuif. Deze vondelingenschuif wordt ook vandaag nog altijd gebruikt.
Vondelingen hadden een zwaar leven en stierven vaak jong. Ze kregen meestal namen verwijzend naar de plaats waar ze gevonden werden, nu is dat de naam van de familie die hen adopteert.

Met dit boeiend stukje sociale geschiedenis brengt Diane De Keyzer het verhaal van sociale ongelijkheid, het verhaal van talloze jonge meisjes en vrouwen dat angstvallig verzwegen werd.
Het verhaal ook van sterke overlevers zoals dat van Eddy Merckx en Charles Michel die beiden afstammen van vondelingen uit de 19e eeuw.
Wanneer: vrijdagnamiddag 26 november van 14 tot 15.15 uur

Plaats: Sint-Niklaaszaak Westkapelle
Inkom: gratis
Vooraf inschrijven gewenst: bibliotheek@knokke-heist.be
Nadien gratis drankje

Verder lezen
Wanneer
14 tot 15.15 uur
Waar

Hoofdbibliotheek Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Organisatie
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Leeftijd
Senioren

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter