Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Filosofie: Andere perspectieven / Els Janssens
Lezing of congres

De manier waarop wij leven, keuzes maken en waarden bepalen wordt sterk bepaald door de cultuur waarin wij leven. Ook de oplossing voor problemen zoals de coronapandemie, de ecologische crisis, psychologische uitputtig zoals depressie en burn-out, allerlei vormen van discriminatie enz. worden gezocht binnen het eigen actuele westerse perspectief. Wat men hierbij wel eens over het hoofd ziet is dat net dit perspectief kan bijgedragen hebben tot de ontwikkeling van het probleem.

Bieden andere filosofische tradities andere perspectieven die ons eigen paradigma kunnen doorbreken en een aanvulling kunnen zijn bij onze eigen rijke filosofische traditie? Vereisen de mondiale vraagstukken geen mondiale aanpak ook op levensbeschouwelijk vlak? We gebruiken het model voor comparatieve filosofie van prof. dr. Ulrich Libbrecht om hierop zicht te krijgen. Hij reduceert de mondiale levensbeschouwelijke diversiteit tot drie wereldbeeldtypen die hij vergelijkt vanuit de grote filosofische vragen en domeinen (ontologie, epistemologie, taal, tijd, ruimte, causaliteit, religie en ethiek). De sterk van elkaar verschillende antwoorden kunnen verrassend inspirerend zijn en bijdragen tot een nieuw en ruimer perspectief op mens en wereld.

Els Janssens is docente aan de LUCA School of Arts in Leuven en aan de School voor Comparatieeve Filosofie Antwerpen. Ze is voorzitster van het Libbrechtgenootschap. Samen met Ulrich Libbrecht en Heinz Kimmerle publiceerde ze Filosofie zonder grenzen, Garant, 2016. Voor meer info, zie www.libbrechtgenootschap.org

Er is een middagpauze voorzien tussen 12 en 13.30 uur.

Verder lezen
Wanneer
10 tot 16 uur
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 25
€ 20 KH Uitpas, -26 jarigen
code 22ELZ14
Organisatie
Cultuur Knokke-Heist
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter