Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Filosofie: Hoe en waarom van canonvorming
Lezing of congres

De nieuwe Vlaamse regering zette onlangs het canonbegrip weer op de politieke en culturele agenda. Al in 2005 adviseerde de Onderwijsraad in Nederland de invoering van een nieuwe, eigentijdse canon. Uit angst voor 'cultuurverval' en het verlies van de 'nationale identiteit' wil ze aan 'nieuwkomers en de jeugd van tegenwoordig' een 'richtsnoer' meegevan 'dat de elementen van cultuur en geschiedenis bevat'. De term 'canon' is een etymologisch, historisch en ideologisch geladen begrip. Toch lijkt elke generatie behoefte te hebben aan grote cultuurhistorisch en artistieke syntheses waarin historici en cultuurmakers impliciet vastleggen welke werken en feiten duurzaam zijn en verdienen om bewaard te worden. Elke canon is echter voorlopig en aanpasbaar: zodra een canon af is, wordt hij door de actualiteit achterhaald. Is de canon dan een voorbijgestreefd concept? Is een canon een objectief of een intersubjectief gegeven? Kan een canon het erfgoed van een gemeenschap levendig houden en helpen te bewaren? Maken Godfried van Bouillon en Guido Gezelle nog een kans in de geactualiseerde ' Vlaamse canon'? Wordt die bedreigd door populisme en toenemende commercialisering?

In deze lezing banen we ons een weg door enkele gangbare westerse canons - historisch, literair, artistiek, religieus ... - en trachten door te dringen tot enkele principes die aan de basis liggen van (niet langer) gedeelde referentiekaders en repertoirevorming in de culturele en politieke wereld. Om dan - van binnenuit, vanuit het creatieve proces en specifieke maatschappelijke contexten - na te gaan wat de zin of onzin is van de notie en de opbouw van nieuwe, alternatieve canons.

De lezing is opgevat als een open college. Het bevat twee delen, een theoretische inleiding en een bevraging aan de hand van concrete voorbeelden en een voorstel tot een nieuwe aanpak.

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en tentoonstellingscurator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Avansa en Davidsfonds Academie, en begeleidt overal te lande enkele 'filosofische salons'. Onlangs vertaalde hij het literaire essay Ode aan het wandelen van de Franse antropoloog David Le Breton.

Verder lezen
Wanneer
10 tot 16 uur
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 25
€ 20 KH Uitpas/ -26 jarigen
Organisatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter