Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Filosofie - Wittgenstein / Wim Vanrie
Cursus of workshop
Lezing of congres

Deze lezing draait rond de twee hoofdwerken van de 20e -eeuwse Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein: de Tractatus Logico-Philosophicus en de Filosofische Onderzoekingen. In beide werken staan een aantal dezelfde vragen centraal: Hoe werkt onze taal? Wat is de juiste methode in de filosofie? Hoe verhoudt het menselijk subject zich tot de wereld?
Er is echter een groot verschil tussen de antwoorden op deze vragen die Wittgenstein in beide werken formuleert. Men spreekt in dit verband van de 'vroege Wittgenstein' van de Tractatus en de 'late Wittgenstein' van de Onderzoekingen.

Doorheen een bespreking van beide werken, proberen we inzicht te verwerven in de transformatie die Wittgensteins denken onderging. Dit zal gebeuren vanuit de overtuiging dat die transformatie enkel te begrijpen valt tegen de achtergrond van een onderliggende filosofische attitude die gedurende Wittgensteins hele leven dezelfde is gebleven - en die dus tot uiting komt in zowel de Tractatus als de Onderzoekingen. Enkel in hun onderliggende eenheid kunnen we deze werken adequaat begrijpen. Es gibt nur ein Wittgenstein.

Voorafgaande kennis van het werk van Wittgenstein is niet nodig. Het hoofddoel is precies om voeling te krijgen met de voorgenoemde filosofische attitude die tot uiting komt in Wittgensteins oeuvre, een attitude die draait rond - onder andere - een bepaalde gestrengheid in het denken, het opgeven van valse pretenties, en het loslaten van illusoire verlangens.

Wim Vanrie is postdoctoraal onderzoeker in de filosofie aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de analytische filosofie, en onderzoekt in zijn publicaties het denken van filosofen als Gottlob Frege, G.E. Moore, Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein, en Timothy Williamson.

Verder lezen
Wanneer
10.15 tot 16 uur
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 25
€20 KH Uitpas, -26 jaar tarief - code 23ELZ01
Organisatie
Cultuur Knokke-Heist
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter