Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Fototentoonstelling "Boeken met een hoek af"
Tentoonstelling

De fototentoonstelling ‘Boeken met een hoek af’ is een initiatief van de vzw Vlaamse

Erfgoedbibliotheken om het brede publiek te laten kennismaken met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben. Het betreft een tentoonstelling met

zesentwintig verrassende beelden die tonen hoe boeken kunnen lijden én waarin er tips worden gegeven voor de boekenliefhebber om eigen boeken goed te bewaren.

Kwetsbare stukken

Erfgoedbibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Ze stellen iedereen in staat om kennis te vergaren over ons verleden, of om plezier te beleven aan verhalen uit vervlogen tijden. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor toekomstige generaties. Deze waardevolle erfstukken zijn kwetsbaar en zelfs recente publicaties blijven niet vanzelf in goede staat en raadpleegbaar.

Achter de schermen is een team van behoud en beheer druk in de weer met het beschermen, stofvrij maken, herstellen en zuurvrij verpakken van talrijke handschriften, boeken en periodieken. Via ‘Boeken met een hoek af’ wordt dit essentiële element in de zorg voor erfgoed even in de verf gezet. Het brede publiek maakt kennis met diverse vormen van schade aan materialen waar bibliotheekmedewerkers mee te maken krijgen. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen een bedreiging voor ons collectief geheugen.

Tips & Tricks

Om de kennis over schade aan bibliotheekmaterialen te verspreiden en bovendien bewustzijn te creëren rond collectiezorg publiceerde de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken in 2014 de Schadeatlas bibliotheken. Voor de fototentoonstelling Boeken met een hoek af werden enkele van de meest sprekende beelden van schadevormen geselecteerd waarvan een aantal zeker ook herkenbaar zijn vanuit de eigen boekenkast. Tenslotte geeft de tentoonstelling ook enkele tips & tricks mee om zorg te dragen voor boeken. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Gratis in Bbibliotheek Scharpoord tijdens de openingsuren.

Verder lezen
Wanneer
-
10 tot 17 uur
Waar

Hoofdbibliotheek Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Organisatie
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter