Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kritisch omgaan met een tsunami aan informatie / Dr. Jan De Maeyer
Lezing of congres

De maatschappij is voortdurend in verandering. De wereld is ons dorp geworden. Wat duizenden kilometers van ons verwijderd gebeurt, is bijna onmiddelijk 'on the spot' mee te beleven of er wordt gelijktijdig over bericht. Breaking news, snel maar ook accuraat? Enerzijds zijn er de klassieke bronnen (kranten, radio, televisie) anderzijds de sociale media. Een tsunami aan informatie dus. Veek van die informatie is niet betrouwbaar. Het is geen nieuw fenomeen want vervuilende informatie is er altijd al geweest. De vraag is dus: hoe gaan we hier mee op? Hoe kunnen we betrouwbare en onbetrouwbare informatie van elkaar scheiden?

In deze lezing vertrekt Jan De Maeyer vanuit een schema met vier elementen: data, informatie, kennis en wijsheid. De eerste twee elementen onderwerpt hij aan een onderzoek en bekijkt ze vanuit een aantal perspectieven. Op die manier borrelen filosofische vragen op. Een constante in deze analyse is het kritisch denken. De mens, geconfronteerd met informatie, is op zoek naar een gepaste taal ( gesproken, geschreven, visuele vertaling) en naar een aantal middelen om hem te helpen.

Jan De Maeyer zal zich in deze lezing niet beperken tot ex-cathedra: hij wil zoveel mogelijk met zijn publiek interactief aan de slag.

Verder lezen
Wanneer
10 tot 16 uur
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 25
€ 20 KH Uitpas / -26 jarigen
Organisatie
Cultuur Knokke-Heist

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter