Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Museumbabbel - Victor Depaepe en de strijd om het Brugse visserijprivilegie
Lezing of congres
Zondagbabbels

Lezing op zondag 22 november 2020 door Paul Depaepe (Volzet om 10 uur - Extra sessie om 13.30 uur - Reservatie verplicht)

In de 17e eeuw verleende Brugge onderdak aan de toenmalige Engelse koning Charles II, die voor de dictatuur van Cromwell naar het buitenland was gevlucht. In 1666 - Charles II had inmiddels weer zijn plaats op de Engelse troon ingenomen - was de vorst nog steeds onder de indruk van de gulle gastvrijheid van de Bruggelingen die hij, uit erkentelijkheid, een privilegie verleende om ten eeuwigen dage met 50 boten in de Britse kustwateren te vissen.

Dat document, één van de pronkstukken van het stadsarchief van Brugge, geraakte nadien eeuwenlang in de vergetelheid tot de Brugse reder Victor Depaepe het in 1963 van onder het stof haalde en effectief in de Britse wateren ging vissen. Het bekwam de man slecht, want heel snel werd hij opgepakt door de Britse zeevaartpolitie. Eigenlijk wilde Depaepe op die manier een rechtszaak uitlokken die moest bevestigen dat het "eeuwige privilegie" nog steeds van kracht was. Zo'n geding kwam er echter nooit.

Nu heeft het Public Record Office, zeg maar het Britse rijksarchief, de documenten van de zaak-Depaepe vrijgegeven. En wat blijkt ? De advocaten van de toenmalige Britse minister van Landbouw adviseerden de excellentie een rechtszaak tegen Depaepe te vermijden omdat het privilegie van Charles II inderdaad nog steeds rechtsgeldig was.

Paul Depaepe vertelt ons het boeiend verhaal hoe zijn vader tewerk ging om de rechtsgeldigheid van dit eeuwige privilegie uit te testen in het politiek klimaat van de jaren ’60 en in 1964 zelfs een kruistocht daartoe ondernam.

Praktische informatie
Lezingen zijn momenteel gratis. Reservatie en het dragen van een mondmasker is verplicht. Best om 15 minuten vroeger te komen.

Plaats
toegang-felix-timmermanstraat-37Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 138, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730 sincfala@knokke-heist.be

Gratis parkeergelegenheid
Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37

Verder lezen
Wanneer
10 tot 12 uur
Waar

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 138
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter