Knokke-Heist bezoeken als toerist?

SEAS Ayla Geldhof

SEAS Ayla Geldhof
Tentoonstelling

Ayla Geldhof - Er tussenin

De werken die Ayla Geldhof in haar tentoonstelling ‘Er tussenin’ laat zien, ontstaan verrassenderwijs uit persoonlijke indrukken, belevingen, gedachten en emoties die ze grafisch vertaalt naar op zichzelf staande beelden. Geldhof gaat daarbij volgens een vast patroon te werk. Op haar pc opent ze het tekenprogramma Adobe Illustrator, een programma dat door grafische ontwerpers wordt gebruikt voor het maken van vectorafbeeldingen. In tegenstelling tot pixelillustraties zijn vectorillustraties oneindig schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. Voor elk werk vertrekt Geldhof van de zwart-wittekening van een cirkel. Met de digitale pen in de hand tekent ze vervolgens op het scherm in de cirkel lijnen die ze naderhand kan selecteren en manipuleren. De verdere ontwikkeling en het al dan niet gebruiken van een of meerdere kleuren hangt af van haar gemoed van het moment. Een moment dat altijd ‘ergens tussenin’ zit. Tussen de tijd voor het werk en de tijd erna. In die laatste tijd ervaart de kunstenares een grote rust. De onrust die haar aan het tekenen zette, ligt vast in het werk. De werken zetten – zo zegt ze letterlijk – ‘op een manier de rust en de ruimte voort die ze mij hebben gebracht. Zij bezitten al het gevoel dat ik na het maken niet meer heb.’ Onderdelen van die initiële tekening kan ze tot slot comprimeren en vervormen tot bijkomende bestanddelen van de uiteindelijke compositie. Voor de vier grote bladen uit de tentoonstelling wordt het bekomen bestand via inkjet op papier gedrukt.
Het moment ‘Er tussenin’ speelt op nog een tweede niveau. Sommige van haar digitale vectorbeelden zet Geldhof op een zeef om met de ambachtelijke techniek van de serigrafie te worden gezeefdrukt. Problematisch bij dit omzettingsproces van het digitale creatieproces, dat zich op een relatieve schaal afspeelt, naar het analoge drukproces, dat zich op een absolute schaal afspeelt, is de omzetting van het vectorpunt in een tekening die nog kan worden gezeefdrukt. In zeefdruk moet de inkt namelijk manueel door de mazen van een weefsel (meestal in zijde) worden gedrukt zonder dat die openingen verstopt raken door de zeer snel drogende fluorinkten met hun hoge viscositeit.
Alle werken uit de tentoonstelling werden door Geldhof in een enkele sessie gerealiseerd. De kunstenares werkt immers hyper gefocust aan elk beeld tot ze het gevoel heeft dat alles in het werk zit. Het mag dan ook niet verbazen dat ze de totale, ononderbroken duur van het creatieproces in de titels van haar werken opneemt. Zo kostte het werk ‘452 minuten’ haar effectief 452 minuten of zeven uren en 32 minuten om te worden wat het is: een fascinerend spel van lijnen en bewegingen, vormen, grijswaarden en kleuren in een absoluut onbestemde picturale ruimte. Een in de tijd gestold beeld van een persoonlijk verwerkingsproces van stemmingen.
Ayla Geldhof is geboren in 1993 in Roosendaal, NL. Ze woont en werkt sinds 1998 in Antwerpen. Geldhof werd in juni 2018 Master Beeldende Kunsten - Grafisch Ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen. De titel van haar tentoonstelling, ‘Er tussenin’, volgt logisch op de titel van haar theoretische masterproef ‘Ergens tussenin’.

Verder lezen
Wanneer
-
10:00 tot 19:00
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Organisatie
Cultuurcentrum Knokke-Heist

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter