Knokke-Heist bezoeken als toerist?

SEAS Pieter Chanterie

SEAS Pieter Chanterie
Tentoonstelling

Pieter Chanterie zet zijn schilderkunst in om een voorstelling te maken van de wereld als schouwtoneel. Hij doet dit het liefst op kleine formaten. Meestal op stukjes hout, soms op plaatjes in gips. In tegenstelling tot het klassieke schildersdoek bieden deze vaste materialen hem de mogelijkheid om in het materiaal te kerven (een techniek die aan sgraffito doet denken), om na het schilderen eventueel een stuk van het hout weg te zagen of om een luikje aan een paneeltje toe te voegen. De kunstenaar bespeelt het materiaal. Met deze luikjes brengt hij het vlakke beeld van het schilderijtje daadwerkelijk in de ruimte van de toeschouwer. Tegelijk dwingt Chanterie de toeschouwer naderbij te komen. Het is pas van nabij dat de geschilderde taferelen al hun details prijs geven. Hij wil dat zijn schilderijen gelezen worden als aanzetten voor verhalen en vertelsels. Daarom presenteert hij ze soms op kleine houten consoles die eruit zien als boekensteunen. En precies zoals de middeleeuwse boekverluchters in hun studiolo aan hun boeken werkten op schuine lessenaars, zo schildert Chanterie vandaag zijn miniaturen.
Pieter Chanterie heeft circusschool gevolgd. De wereld van de voorstelling voor een publiek, van de spelende mens, weze het in het circus, in het theater, op de kermis, in de dans, als stunt (zie de koorddanser in #32, ‘The Park That Is Actually A Garden’) of als in een performance, blijft hem motiveren om als fijnschilder fantasierijke taferelen van mensen en dingen te brengen. De composities van de beelden lijken schatplichtig aan de techniek van de collage, ware het niet dat Chanterie de wereld, het leven, precies als een aaneenschakeling ziet van vrije associaties. Het oeuvre getuigt van een zeer coherente, wel doordragen visie op wereld en kunst. De kunstenaar ondersteunt de acteurs en fluistert de spelende mensen hun rol toe. De tentoonstelling ‘The Souffleur’s Cabinet’ (Het kabinet van de souffleur) begint uitgerekend met een van de vele schetsboeken waarin Chanterie dagelijks de vrije loop laat aan zijn gevoelens en aan de verbeeldingsrijke associaties die daarmee gepaard gaan. Het schetsboek als script of scenario voor een spel dat nog vorm moet krijgen?
Op een ander niveau, namelijk dat van de tentoonstellingstechniek, verlucht Chanterie door zijn uitgekiende accrochages, in pêle-mêle of in een rooster, de wanden van de expositieruimte als waren het bladzijden uit een groot boek. Het is aan de toeschouwer om zelf het verhaal bij de beelden te bedenken. De schilder laat daartoe meer dan voldoende witruimte.
Pieter Chanterie is geboren in Leuven in 1996 ; hij woont en werkt in Brussel. In juni 2018 werd hij Master of Fine Arts in LUCA School of Arts Campus Sint-Lucas Gent. In 2016 was hij Erasmusstudent aan de academie van Helsinki, Finland. Van 14 februari t/m 1 maart 2020 stelt hij solo ten toon in de Stichting KOP https://vvvbreda.nl/activiteit/cultuur/galerie/stichting-kop/

Verder lezen
Wanneer
-
10:00 tot 19:00
Waar

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Organisatie
Cultuurcentrum Knokke-Heist

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter