Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance

KOEN VANMECHELEN IN KNOKKE-HEIST

Knokke-Heist verwelkomt dit najaar Koen Vanmechelen: één van de belangrijkste en internationaal meest actieve beeldende kunstenaars van ons land.

Na het grote succes van zijn expo Seduzione in het Uffizi (Firenze) eerder dit jaar en net voor zijn solotentoonstelling in het Museo Nacional de Bellas Artes in Cuba, roept hij in onze gemeente met een indrukwekkend project op tot een Kosmopolitische Renaissance.

Ontdek Vanmechelens unieke en diverse artistieke universum aan de hand van recente tekeningen, schilderijen, glas- en marmersculpturen maar ook via performances, video’s en (levende) installaties.

De expo mocht al meer dan 8.000 bezoekers verwelkomen. De reacties zijn lovend, zo mocht de expo maar liefst 5 sterren ontvangen van De Standaard. Het bewijs dat deze expo een bezoekje waard is, mis het niet!

Lees het artikel in De Standaard hier.

EXPO COSMOPOLITAN RENAISSANCE
Vanaf zaterdag 29 oktober t.e.m. zondag 15 januari

Site Cultuurcentrum Scharpoord - Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist

Dagelijks van 10 - 18 uur, behalve op dinsdag (wel dagelijks open tijdens schoolvakanties). Ook gesloten op Kerstdag 25 december 2022 en Nieuwjaarsdag 1 januari 2023.

Tickets voor de overzichtstentoonstelling kosten € 10 en kan je hier kopen (incl. audiogids ingesproken door Koen Vanmechelen)

Expo Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance

Cultuurcentrum Scharpoord

Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden.

Gecureerd door Jo Coucke, kunsthistoricus.

Tip: bezoek de expo met gids

Elke zondag om 10 uur kan je mee op pad met een gids door de expo. Je betaalt enkel de entreeprijs. Wil je de expo in groep bezoeken onder begeleiding van een gids? Dat kan voor € 65 (max. 15 personen, duur: 1,5 uur). Voor je ticket betaal je vanaf 10 personen € 8 per persoon i.p.v. € 10. Reserveren kan via expo.koenvanmechelen@knokke-heist.be.

Nocturnes

Nocturne op vrijdag 13 januari.

Buiteninstallatie The Eye of the Needle

Scharpoordtuin

Op het grasplein van Cultuurcentrum Scharpoord toont Vanmechelen de installatie The Eye of the Needle; het oog van de naald, een metafoor voor een schijnbare onmogelijkheid.

Een hedendaagse interpretatie van een eeuwenoude attractie die mens en dier samenbrengt, culturen vermengt en verlichting zoekt in de beweging, de rondgang. De hamvraag van The Eye of the Needle is: hoe gaan we om met de spanning tussen natuur en cultuur. Een zoektocht naar hoe we samen een nieuw verhaal kunnen schrijven en een weg kunnen vinden door het oog van de naald. Een uitnodiging tot een kosmopolitische renaissance.

In de circustent van deze installatie vinden de workshops voor kinderen plaats.

Ook leuk voor gezinnen!

Met het familieparcours ontdekt je kind het fascinerende universum van kunstenaar Koen Vanmechelen op een speelse manier. Aan de hand van een interactief familieboekje gaan jullie op pad langs diverse culturen, dieren en werelddelen. Een reis gekenmerkt door verwondering en diversiteit.

SCULPTUREN KOEN VANMECHELEN

Mis ook deze prachtige sculpturen niet:

The Walking Egg - Scharpoordtuin

The Walking Egg, een marmersculptuur van een ei op poten, symboliseert Vanmechelens ononderbroken zoektocht naar de juiste plaatsen en de beste momenten om zijn evoluerende visie op de wereld en haar toekomst te laten uitbroeden. Cosmopolitan Renaissance is het resultaat. Knokke-Heist vormt de broedplaats. Ontdek de prachtige marmersculptuur nu al in de Scharpoordtuin.

Vrij te bezichtigen in de Scharpoordtuin.

In Between - Zeedijk t.h.v. Grand Casino Knokke

Een gigantisch en massief ei landt op de dijk van Knokke-Heist. In Between is een nieuwe wereld, een paradijs 2.0 dat zich aankondigt. De gouden letters verwijzen naar een datum die niet bestaat. Ze symboliseren een onbekende toekomst. Wat zal hier uit zijn kooi breken?

Biografie Koen Vanmechelen

Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) maakte internationaal naam met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP), een uniek artistiek-wetenschappelijk project dat hij eind jaren negentig lanceerde en waarin hij nationale kippenrassen kruist tot ‘kosmopolitische kippen’. De kern van het project is niet de kip, noch het ei, maar het kruisingsproces en de diversiteit die daaruit voortvloeit.

Dezelfde diversiteit kenmerkt ook de andere diersoorten, boerderijen, projecten en stichtingen die samen het werk van de kunstenaar uitmaken. Als een moderne Uomo Universale versmelt Vanmechelen kunst, natuur en kennis, reikend naar iedereen en alles wat hem in zijn tocht kan helpen grenzen te doorbreken.

Praktisch

Deze expo opende de deuren op zaterdag 29 oktober en loopt tot en met zondag 15 januari. Tickets expo: € 10 / € 8 KH Uitpas, -26 jaar, EDC-houders, leden Davidsfonds en De Bond, Lerarenkaart en groepen + 10 personen. Gratis voor <18 jaar en begeleider EDC-houders. Alle dagen open van 10 tot 18 uur, behalve op dinsdag. Gesloten op Kerstdag (25/12) en Nieuwjaardag (1/1).