Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Ondernemers

Het WK Wielrennen is een groot evenement met mondiale uitstraling en heeft dus ook enorme impact op de mobiliteit en het verkeer in de gemeente. Bijgevolg willen we onze lokale handelaars goed informeren.

Welkom op de pagina voor ondernemers in Knokke-Heist tijdens het WK wielrennen 2021.

Algemene informatie in een notendop:

Verkeersvrij parcours

Het parcours zal 2 uur voor elke training en wedstrijd volledig worden afgesloten en moet verkeersvrij zijn. 1,5 uur voor de wedstrijd sluit de lokale politie ook de rode zone af.

Parkeren

Langs het parcours geldt een parkeerverbod tijdens de wedstrijddagen, maar in sommige zones zal het ook enkele dagen op voorhand niet mogelijk zijn om te parkeren omwille van de parcoursopbouw.

Leveringen

Omwille van bovenstaande maatregelen zal het niet evident zijn om te leveren in de handelszaken.

Wij raden aan om grote leveringen vóór 18 september of na 22 september te plannen. Verwittig tijdig jouw leveranciers en kijk samen voor een oplossing. Ook opritten zullen door de nadarhekkens niet bereikbaar zijn.

Indien er toch grote leveringen dienen te gebeuren tijdens het WK, raden we aan deze 's avonds na afloop van het wedstrijdparcours in te plannen. Leveren is mogelijk via de zijstraten grenzend aan het parcours om zich vervolgens te voet of met de steekkar langs het parcours te begeven.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Dienst Lokale Economie (lokale.economie@knokke-heist.be of T 050 630 100)

Markt

Het A. Verweeplein en het Gemeenteplein maken geen deel uit van de rode zone. Desalniettemin zal het volledig toeristisch centrum van Knokke-Heist vanaf 18/09/2021 tot en met 22/09/2021 zeer moeilijk bereikbaar zijn met de wagen.

Daarnaast zal het niet mogelijk zijn om naar goede gewoonte de oversteek rechtstreeks te maken naar parking Duinenwater om te parkeren. Het gemeentebestuur Knokke-Heist biedt volgende alternatieve parkeerplaats aan: t.h.v. Graaf Jansdijk 6. Gelieve rekening te houden dat de parkeerplaatsen hier echter beperkt zullen zijn en de doorgang naar de Witte Duivenhoeve voor de brandweer te allen tijde moet bewaard blijven.

Het is aangeraden volgende route te volgen :

 • Knokke-Heist binnen rijden via de A11/E34/N49: Aan de balkon rotonde afslag Dudzelestraat (richting sluis) en verder volgen langs Sluisstraat. Ter hoogte van schapenbrug, neem je afslag Hazegrasstraat. Op het kruispunt in Oosthoek, kies je de afslag Graaf Jansdijk. De parking bevindt zich ter hoogte van Graaf Jansdijk nummer 6.

 • Knokke-Heist buiten rijden: Volg de Graaf Jansdijk tot en met het Oosthoek. Kies daar voor de afslag Hazegrasstraat richting Sluis. Aan schapenbrug neem je de rotonde richting Dudzelestraat tot je opnieuw aan de balkonrotonde komt.

Werkzaam in Knokke-Heist

Werk je in Knokke-Heist?

Medische beroepen

Medische beroepen

Go-cart verhuur

Go-cart verhuur

Horeca in Knokke-Heist

Horeca

Vragen over je onderneming in Knokke-Heist

FAQ ondernemers

Win een etalagist dankzij het WK wielrennen

Wedstrijd: win een etalagist

Werkzaam in Knokke-Heist tijdens het WK Wielrennen 2021

Werk je in Knokke-Heist? Dan raden wij je ten sterkste aan om beroep te doen op het openbaar vervoer (trein en tram) of te kiezen voor een ‘park & bike’-formule.

1. Openbaar vervoer

Zowel de Lijn (de kusttram) als de NMBS zetten extra vervoersmiddelen in. Plan je traject via hun respectievelijke routeplanners.

2. Eigen wagen

Kom je toch met de wagen? Bekijk je route dan op voorhand met onze handige routeplanner. Maak gebruik van de randparkings in de Nieuwstraat (t.h.v. nr. 157 - Hippique) en in de Sluisstraat. Verplaats je in Knokke-Heist zelf vervolgens zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Alle handelszaken zijn bereikbaar per fiets of te voet.

Wil je tussen 18 en 23 september overdag met de wagen van het oosten (Knokke en het Zoute) naar het westen (Duinbergen en Heist), dan is dit enkel via de autosnelweg A11 mogelijk.

Go-cart verhuur tijdens het WK Wielrennen

Tijdens het WK Wielrennen gelden enkele specifieke regels wat betreft de verhuur van go-carts.

In de rode zone geldt een verbod op het gebruik van go-carts (19-22/09). De rode zone op de Zeedijk strekt zich uit tussen de Wandelaar in Duinbergen en het Albertplein. Het tijdelijk verbod op gocart gebruik geldt enkel in de rode zone, waardoor er geen aanspraak kan gemaakt worden op een compensatie- of hinderpremie. Wij raden aan alternatieve zones op te zoeken waar het gocart gebruik wel veilig kan georganiseerd worden.

Win een etalagist dankzij het WK Wielrennen

Met de actie 'Win een etalagist dankzij het WK Wielrennen' wil de gemeente Knokke-Heist de lokale handelaars maximaal betrekken bij de internationale mediabelangstelling die het wereldkampioenschap wielrennen met zich meebrengt.

Deelnemen?

Hang de gratis WK raamsticker tot na het WK uit en organiseer terwijl een ludieke actie en/of WK Vitrine. Hoe groter, hoe liever! Tijdens het WK Wielrennen beoordeelt een jury de deelnemende acties. Het college van burgemeester en schepenen selecteert daarna de 5 winnaars.

Elke winnaar krijgt een professionele etalagist over de vloer die hun winkelraam in een periode naar keuze omtovert tot een unieke beleving.

Wat zijn de deelnemingsvoorwaarden?

 • De raamsticker zichtbaar uithangen tot en met 22 september
 • Handelszaak moet fysiek en vrij toegankelijk zijn voor het publiek
 • Handelszaak is minimum 20 uur per week open
 • Handelszaak ligt in het grondgebied Knokke-Heist
 • Pop-ups en vrije en intellectuele beroepen worden uitgesloten van deelname

Stuur je foto van de raamsticker en jouw WK-actie door naar lokale.economie@knokke-heist.be tussen 16/08 en 06/09/2021.

De beoordeling gaat als volgt:

 • De vitrine werd duidelijk ingekleed in WK Wielrennen thema (m.a.w. het moet in 1 oogopslag duidelijk zijn dat het om het WK Wielrennen gaat). /5
 • De kleuren van het WK Wielrennen (blauw, rood, zwart, geel en groen) zijn in de etalage verwerkt /2
 • De handelaar heeft zijn vitrine aangekleed EN een ludieke actie georganiseerd /5
 • De handelaar komt tot een opvallend resultaat. De vitrine blinkt uit in creativiteit, originaliteit, schoonheid en/of humor. De handelaar slaagt er zo in om passanten en klanten warm te maken voor het aankomende WK. /5
 • Het WK-thema gaat verder dan de etalage en wordt ook in de handelszaak zelf doorgetrokken. Hetzij in het interieur, bij het personeel, hetzij in het productaanbod. /3
 • De handelaar organiseert een ludieke actie die de algehele beleving omtrent het WK Wielrennen een extra boost geeft en het event mee in de kijker helpt zetten zowel bij inwoners als bezoekers. Onder ludiek worden voorbeelden van guerilla marketing aangehaald en wordt begrepen: speels, creatief, niet eerder gezien. /5
 • De handelaar deelt een foto of filmpje van zijn vitrine op social media met de tags #mykh en #Flanders2021. /1

Frequently Asked Questions - ondernemers

1. Ligt mijn handelszaak in de zone van het WK Wielrennen?

Het parcours kan je hier bekijken. Ook de omliggende straten zullen minder bereikbaar zijn tijdens de eventperiode.

Een gedetailleerd overzicht van alle eventzones en de verkeersstroom kan je online hier raadplegen. Voor de veiligheid van de atleten en het publiek is de rode perimeter vanaf twee uur voor de wedstrijd niet meer toegankelijk voor verkeer.

2. Welke hinder ondervind ik door het WK Wielrennen?

Dat hangt af van waar je zaak zich bevindt en in welke sector je werkt. Een groots evenement als het WK Wielrennen heeft uiteraard een grote impact op de mobiliteit en bereikbaarheid. Meer info over welke hinder waar te verwachten is, kan hier terug vinden.

3. Hoe kunnen mijn medewerkers en klanten de zaak bereiken?

Medewerkers en klanten komen tijdens de eventperiode best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Voor handelszaken in de buurt van het parcours is het sterk afgeraden om met de auto te komen. Auto’s kunnen slechts op bepaalde tijdstippen en via bepaalde routes rijden. In de straten van het parcours geldt een parkeerverbod en in de omliggende straten zal het drukker zijn dan gewoonlijk.

Bekijk hier de parkeermogelijkheden op de twee randparkings of raadpleeg de routeplanners van de Lijn of NMBS.


4. Wanneer kunnen medewerkers en klanten de zaak met de auto bereiken?

Dat kan tot 2u voor de wedstrijd en 1u na de wedstrijd. Per zone ontvang je als handelaar ook nog een brief in de bus met alle exacte uren. Raadpleeg zeker de bereikbaarheid per zone voor jouw handelszaak.

Let op: parkeren op het wedstrijdparcours is tijdens de hele eventperiode verboden. Afgezet worden is een betere optie.

5. Kunnen leveranciers de zaak bereiken?

Ja. De gemeente raadt aan om zoveel mogelijk vóór zaterdag 18 september en na woensdag 22 september te leveren. Verder raden we aan om leveringen tijdens de eventperiode te plannen na 18 uur, en zwaar vrachtverkeer te vermijden.

6. Welke alternatieve dienstverlening kan ik mijn klanten bieden?

Afhankelijk van het soort handelszaak kan je werken op afspraak, leveren aan huis, videobellen en/of je openingstijden aanpassen.

Je kan eventueel ook leveringen voorzien in onze lockers buiten de rode zone. Deze bevinden zich in Cultuurcentrum Scharpoord. Meer informatie kan je hier terug vinden.

7. Mogen we tijdens het WK Wielrennen langer openblijven?

Knokke-Heist is een badstad en deze vormt een uitzondering op de openingsuren en rustdagplicht (wel op te letten met de sociale wetgeving: tewerkstelling personeel).

In Knokke-Heist mag je dus 24/24 en 7/7 handel drijven en beleveren. Let wel op met nachtlawaai (koelwagens die draaien, radiovolume van de chauffeur minderen, piepende sensoren bij het achteruitrijden, roepen tijdens leveringen, slaande autodeuren,…). Respecteer de nachtrust van de omwonenden.

8. Wat wordt er extra gedaan voor de handelaars?

Er wordt extra randanimatie voorzien in het handelscentrum om het publiek daar te houden en mee te helpen aan de bezoekersbeleving. Op deze manier blijven zij langer aanwezig in het centrum

Verder organiseert het Gemeenbestuur een actie waarbij je als handelaar een professioneel etalagist kan winnen die jouw handelszaak op moment naar keuze in een complete make-over kan steken.

9. Hoe kan ik als handelaar meedoen aan de WK-beleving?

De gemeente ontwerpt een speciale WK-sticker voor aan de etalage van handelszaken Organiseer een ludieke actie of kleed je vitrine aan in het WK-thema.. Daarnaast kan je het WK Wielrennen mee tot leven brengen en zo een nieuwe etalage voor jouw handelszaak winnen! Meer info over deze wedstrijd vind je hier.

10. Waar kan ik terecht met verdere vragen?

De dienst Lokale Economie helpt je graag verder via lokale.economie@knokke-heist.be of T 050 630 372
www.facebook.com/groups/LokaleEconomie.KnokkeHeist


11. Wat met go-carts op de dijk?

Tijdens het WK Wielrennen gelden enkele specifieke regels wat betreft de verhuur van go-carts.

In de rode zone geldt een verbod op het gebruik van go-carts (19-22/09). De rode zone op de Zeedijk strekt zich uit tussen de Wandelaar in Duinbergen en het Albertplein. Het tijdelijk verbod op gocart gebruik geldt enkel in de rode zone, waardoor er geen aanspraak kan gemaakt worden op een compensatie- of hinderpremie. Wij raden aan alternatieve zones op te zoeken waar het gocart gebruik wel veilig kan georganiseerd worden.

12. Kan ik als aannemer voor dringende herstellingen nog voor 8 uur de rode zone inrijden?

Je kan de rode zone inrijden voor 8 uur. Wees je er echter van bewust dat je niet op het parcours kan rijden en dat er wellicht weinig parkeerplaatsen ter beschikking zullen zijn.

Eén uur na de wedstrijd (+-17 uur) kan je de rode zone terug verlaten.

Tijdens deze periode is het verboden om de openbare weg privatief in gebruik te nemen in de rode zones. Ook bouwkranen, stellingen en materiaalopslag dienen in deze periode verwijderd te worden.

Vanaf 13 september tot en met 23 september 2021 is het verboden om werken en handelingen aan gebouwen uit te voeren die hinder en overlast in de omgeving en/of op de openbare weg kunnen veroorzaken in de rode zone.

Medische beroepen

Het parcours deelt het centrum van Knokke op in twee. Het parcours dwarsen zal enkel kunnen te voet of met de fiets via de officiële oversteekplaatsen. Wie tijdens de trainingen en wedstrijden met de wagen van het oosten (Knokke en het Zoute) naar het westen (Duinbergen en Heist) wil of omgekeerd, kan dit enkel via de autosnelweg A11. 

Het gebied grenzend aan het parcours wordt vanaf +/- 1 uur voor de wedstrijd volledig afgesloten tot kort na de passage van de laatste renner. Deze zone moet verkeersvrij zijn. Dit is het roodgekleurde gebied op het plan als bijlage. Het parcours wordt standaard 2 uur voor elke wedstrijd of training afgesloten tot 1 uur na passage van de laatste renner. Op het parcours geldt een parkeerverbod.

Het is aangeraden de dagelijkse routes te herbekijken zodat er geen oversteek die het parcours dwarst noodzakelijk is. In de mate van het mogelijke is het aangeraden rekening te houden met de uren dat het parcours is afgesloten. Zodra het parcours opnieuw wordt open gesteld, zullen alle kruispunten open zijn en doorgaand verkeer opnieuw mogelijk zijn.  

Het gemeentebestuur Knokke-Heist zal een doorlatingsbewijs voorzien voor de eerstelijnszorgactoren. Dit betekent dat de politie een uitzonderlijke toelating geeft om de rode zone met het voertuig te betreden tijdens de uren dat het afgesloten is. Het parcours zelf blijft wel afgesloten voor alle verkeer en ook met een doorlatingsbewijs zal je daar dus niet geraken.

Een doorlatingsbewijs aanvragen kan eenvoudig door voor 10 september een mailtje te sturen naar sociaalhuis@knokke-heist.be met daarbij je naam, functie en je nummerplaat. Vermeld ook zeker welke dagen je gebruik wilt maken van het doorlatingsbewijs. Je krijgt daarna een mailtje terug met de datum wanneer je het bewijs kunt ophalen in het Sociaal Huis (Kraaiennestplein 1).

Horeca met gevelterras en eilandterras langs de zeedijk

Heb je een horecazaak met gevelterras en/of eilandterras langs de zeedijk?

1. Eilandterras

Bediening van dranken op de eilandterrassen blijft mogelijk. Knokke-Heist biedt de mogelijkheid frigo’s, tapkraan, etc... te voorzien op de terrassen. Concreet heeft het College van Burgemeester en Schepenen een extra oppervlakte van vier m² goedgekeurd voor het plaatsen van logistieke benodigdheden. Let wel, er mogen geen extra stroomgroepen worden voorzien op de eilandterrassen.

Daarnaast moedigt het gemeentebestuur een samenwerking aan tussen de horecazaken op de Zeedijk en de strandbars voor wat de eilandterrassen betreft. Een regeling voor het toilet of stockageruimte wordt hiervoor aangeraden.

Let op, de periode dat het parcours afgesloten is, zal het niet toegestaan zijn de rechtstreekse oversteek te maken tussen het gevelterras en het eilandterras. Er zullen officiële oversteekplaatsen voorzien worden langs de dijk. Op deze oversteekplaatsen zal het niet toegelaten worden om met plateau of horecagoederen de oversteek te maken.

Zodra het parcours opnieuw wordt opengesteld na afloop van de wedstrijd of training, zullen de nadars opengesteld worden op meerdere plaatsen langs de dijk door een verantwoordelijke na goedkeuring van de organisatie. Het is ten strengste verboden zelf nadars open te zetten.

In het geval van specifieke vragen met betrekking tot het gebruik van de eilandterrassen gelieve contact op te nemen met: terrassen@knokke-heist.be of lokale.economie@knokke-heist.be

2. Gevelterras

In samenspraak met de dienst Lokale Economie, kan er een tijdelijke vergroting van het gevelterras toegestaan worden tijdens de periode van het WK wielrennen: 18-22/09. Let op, er dient steeds 1,5 meter doorgang voorzien te worden voor passage tussen het terras en de nadarplaatsing.

3. Leveringen

Wat betreft de leveringen voor de zeedijk en strandbars raden wij aan om grote leveringen vóór 13 september of na 22 september te plannen. Verwittig tijdig jouw leveranciers en kijk samen voor een oplossing. Houd hierbij rekening dat er langs het parcours ook nadarhekkens staan opgesteld.

Indien er toch leveringen dienen te gebeuren tijdens het WK, gelieve rekening te houden met volgende regelgeving:

 • Leveringen VOOR 8u ’s ochtends, niet langs op het parcours / de zeedijk. Enkel via de zijstraten grenzend aan het parcours.

 • Leveringen NA 17u30 ’s avonds:

- Vrachtverkeer > 3.5 T: leveringen NIET toegestaan op de dijk.

- Vrachtverkeer < 3.5 T: Leveringen zijn enkel ’s avonds toegestaan via de dijk. Het zal mogelijk zijn om de dijk op te rijden via het Lichttorenplein.

Wij vragen om leveringen voor de wedstrijd te beperken tot het hoogstnoodzakelijke en in de mate van het mogelijke het parcours niet te betreden. We raden aan te leveren via de zijstraten grenzend aan het parcours en vervolgens zich te voet of met de steekkar langs het parcours te begeven.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Dienst Lokale Economie (lokale.economie@knokke-heist.be of T 050 630 100).