Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Hamsterhuren/uitgestelde koop

Hamster huren

Een woning kopen kost een flinke duit. Het schrikt vaak af. De oplossing? Hamsterhuren! Dat is een formule waarmee je een woning huurt en de optie hebt om de woning aan te kopen met aftrek van het betaalde huurgeld. We leggen uit hoe het werkt en sommen de voor- en nadelen op. Hamsterhuren is relatief nieuw.

Hoe werkt hamsterhuren?

Via hamsterhuren ligt de drempel om een nieuwbouwwoning te kopen erg laag. Je gebruikt immers de huishuur als inbreng voor de aankoop van je woning.

De voordelen van hamsterhuren

1) Je huurgeld is geen weggegooid geld. Je hebt tien jaar tijd om te beslissen of je het pand al dan niet aankoopt. Koop je? Dan kun je tot 60 maanden huishuur in mindering brengen.
2) Je bent nergens aan gebonden. Wil je gewoon blijven huren? Of verhuizen naar een ander pand? Kan perfect!
3) Als je overgaat tot een aankoop, ken je het huis en de buurt perfect. Er zijn geen verborgen gebreken.
4) Jongeren of alleenstaanden die nog niet het nodige startkapitaal hebben om een woning aan te kopen, krijgen dankzij hamsterhuren toch de kans om in een nieuwbouwproject te stappen.
5) Zolang je huurt, geniet je ook van de voordelen van een huurder. Gaat je cv-ketel kapot? De verhuurder dekt de kosten.
6) Het aankoopbedrag van de woning wordt op dag één vastgelegd. Dat betekent dat je perfect weet welk bedrag je moet sparen/lenen om de woning te kopen.

De nadelen van hamsterhuren

1) De huurgelden liggen meestal iets hoger. Dat is enkel een nadeel als je uiteindelijk niet aankoopt.
2) Als je huurt, heb je geen fiscaal voordeel.
3) Het aantal woningen dat beschikbaar is voor hamsterhuren groeit, maar is nog relatief laag.
4) De meeste hamsterhuurwoningen zijn volledig afgewerkt. Dat betekent dat je weinig inspraak hebt in bijvoorbeeld de keuken, badkamer of vloeren. Dat hebt je soms wél als je meteen koopt.

Meer info vind je hier.