Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kangoeroewonen / Zorgwonen

Kangoeroewonen / Zorgwonen

Meer info klik hier.

Wat is een kangoeroewoning?
Niet iedereen is vertrouwd met het begrip kangoeroewoning. Toch bestaat dit concept al een tijdje. Deze speciale woonformule is afkomstig uit Scandinavië en wordt er al een tijdje in de praktijk omgezet. Ook in Nederland en België zijn er tegenwoordig meerdere kangoeroewoningen te vinden.

De formule van een kangoeroewoning is simpel maar daarom niet minder geniaal: splits een eengezinswoning uit in twee zelfstandige woningen. In de ene deelentiteit woont een bejaarde (en/of hulpbehoevende) persoon, in de andere deelentiteit neemt een jong koppel zijn intrek. Dit kan naast of boven elkaar zijn.

Naast de verbouwing van een bestaand huis kan er echter ook voor gekozen worden om een nieuwe kangoeroewoning te bouwen op een stuk bouwgrond. Hierbij wordt deze woning opnieuw ingedeeld in een buidelwoning waar de hulpbehoevende woont en een hoofdwoning bestemd voor het jonge gezin.

Zo wonen jong en oud samen maar toch apart.

Waarom een kangoeroewoning?  
We haalden het reeds eerder aan: de prijs voor een stuk bouwgrond bereikte de laatste jaren ongekende hoogtes. Ook voor de aankoop van een woning dient men tegenwoordig diep in de buidel te tasten. Dit is dus geen ideaal scenario voor jonge(re) gezinnen die op zoek zijn naar een eigen én betaalbaar stekje.

Anderzijds neemt de vergrijzing van de bevolking alsmaar toe. Vaak zijn deze mensen hulpbehoevend en kunnen ze niet meer in hun eentje een woning betrekken.

Door deze twee problemen aan elkaar te koppelen, duikt de kangoeroewoning op als oplossing. Door binnen een woning twee verschillende en aparte entiteiten te creëren kunnen jongeren een betaalbare woning vinden. Bovendien ontstaat er een wisselwerking tussen deze twee entiteiten: de jongere helpt de oudere en omgekeerd.

Meestal wordt een kangoeroewoning gedeeld door eenzelfde familie: de bejaarde ouders wonen op het gelijkvloers terwijl de kinderen hun intrek nemen op de eerste en/of tweede verdieping. Via een intern telefoonsysteem staan beide partijen in contact met elkaar.

Voordelen van een kangoeroewoning
Uit bovenstaande blijkt dat leven in een kangoeroewoning heel wat pluspunten kent:

- Jongeren kunnen goedkoper een woning kopen en hebben zo meer financiële ademruimte voor andere zaken.
- Oudere personen hoeven niet naar een bejaardentehuis zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen.
- Er is interactie tussen oud en jong waardoor de oudere bewoner(s) niet zo eenzaam zijn.
- De bewoners letten op elkaars woning wanneer iemand afwezig is.
- Iedereen woont samen, maar geniet toch privacy.
- Oud helpt jong en vice versa: zo kan het jong koppel bijvoorbeeld de boodschappen doen terwijl de oudere bewoner(s) op hun kinderen let.
- De bewoners richten hun 'deelwoning' in naar hun eigen smaak.
- In bepaalde situaties kan je genieten van lagere BTW-tarieven.

Nadelen van een kangoeroewoning
Toch zijn er aan kangoeroewoningen ook enkele nadelen verbonden:
- Continuïteit: wat gebeurt er met de woning als de oudere inwoner overlijdt?
- Wat als er (plots) een familieruzie ontstaat en een van de partijen wil opstappen?
- Wat met de lening bij de bank?
- Het ombouwen van een bestaande eengezinswoning naar een kangoeroewoning is niet altijd evident.
- Wettelijke bepalingen: vergunningen om tot een verbouwing over te gaan zijn niet altijd gemakkelijk te bekomen.
- Problematiek eengezins- of meergezinswoning.
- Een van de twee partijen kan zijn beklag doen omdat er bijvoorbeeld te veel lawaai is.

Kangoeroewoningen: de toekomst?
Wanneer we de voordelen van kangoeroewoningen afwegen tegenover de nadelen lijkt het duidelijk dat er in dit woonproject een cruciale rol weggelegd is voor de relatie tussen het jong gezin en de oudere, bejaarde perso(o)n(en).

Zo zijn wederzijdse samenwerking, zorg, hulp en respect kernelementen. Indien deze voorwaarden voldoende ingevuld zijn, kunnen beide partijen van heel wat voordelen genieten. Kangoeroewoningen kunnen dan ook een oplossing bieden.

Meer info klik hier.