Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Geleide vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen

Op zondag 28 april 2024 om 6 uur organiseert Natuurexploratie een geleide vroegemorgenwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. Deze matinale trip staat in het teken van de nachtegaal en andere vroege vogels tijdens het ochtendgloren. Afspraak om 6 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. 

Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdek je werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang. De lijsterachtigen, roodborst en winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is. Uiteraard is ook de nachtegaal met z’n prachtige afwisselende zang van de partij zodra de deelnemers het dichtere duinstruweel van de buitenduinen bereiken. Langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen. 

Op dit ogenblik zijn werkelijk nagenoeg alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd, sommige pas heel recent. Alle soorten zijn dan ook volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op. Het ochtendconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring. Eind april zijn intussen ook de meeste nachtegalen gearriveerd, maar ook zwartkop, sprinkhaanzanger, braamsluiper, grasmus, boomleeuwerik en eventueel ook reeds spotvogel en bosrietzanger zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria. En uiteraard hebben de natuurliefhebbers bijzonder oor voor de nu toch wel uiterst zeldzaam geworden zomertortel. Vorig jaar noteerde Natuurexploratie opnieuw 1 zangpost van deze soort. Dit jaar opnieuw aanwezig of niet? Waar de natuurgidsen wel zeker van z’n aanwezigheid zijn en een soort die de deelnemers op z’n minst zullen horen is de koekoek, toch ook een opvallend leuke verschijning. 

En uiteraard mag je nu ook rekenen op doortrekkende soorten als zwartkopmeeuw, tapuit, paapje, zwaluwen, gele kwikstaarten… En voor de toch wel zeer zeldzame beflijster is eind april – begin mei het belangrijkste doortrekmoment als de wind wat gunstig zit. Ten slotte is het ook voor de prachtige purperreiger volop doortrekperiode. 

Praktisch
Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakelijk. 

 Gids: Patrick Demaecker & Brigitte Van Nieuwenhuyse – 050 51 91 01 of 0475 40 79 29 

Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter