Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Opendeurdag van Kalf- en Callantmolen op Molendag 28 april  

Op zondag 28 april 2024 viert Vlaanderen Molendag. Heel wat molenaars zijn die dag dan ook aanwezig om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. In Knokke-Heist ben je welkom in de Kalfmolen in de Graaf Jansdijk en in de molen van Callant in de Ramskapellestraat.   In beide molens zijn de molenaars present van 10 tot 17 uur. Bij gunstige weersomstandigheden laten ze de wieken van de molen draaien en geven een woordje uitleg aan de bezoekers. 

Kalfmolen  
De Kalfmolen is een houten staakmolen in de wijk Het Kalf vlakbij Het Zoute.  De Kalfmolen fungeerde als korenmolen. Hij is gelegen op de Graaf Jansdijk en gebouwd vóór 1681, want uit dat jaar stamt de eerste schriftelijke vermelding ervan. In de loop der eeuwen zijn meerdere ingrijpende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Op het vangwiel staat bijvoorbeeld het jaartal 1746. De jaartallen 1705, 1733 en 1770 zijn door diverse molenaars in een der balken gekerfd. In 1925 werd de molen hersteld, maar in 1927 werd ze stilgelegd. In 1928 werd ze aangekocht door Les Amis de la Commission Royale des Monuments et des Sites, die haar voor sloop wilde behoeden. In 1939 werd ze, als eerste molen in België, uitgeroepen tot beschermd monument. Niettemin raakte de molen geleidelijk in verval. In 1974 werd ze gekocht door de gemeente Knokke-Heist. In 1980 werd daarop een restauratie uitgevoerd, maar de molen was daarmee nog niet maalvaardig. Ook in 1990 werd onderhoud uitgevoerd. In 1995 werd de omgeving van de molen een beschermd dorpsgezicht. In 2007 brak de molenas, waarop het wiekenkruis tijdelijk werd verwijderd. In 2008 werd het herstel aanbesteed, waarna de molen weer door een molenaar bediend kon worden.  

Callantmolen
Deze korenmolen in de deelgemeente Ramskapelle is een stenen grondzeiler, die in 1897 is gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. In 1936 werd de molen onttakeld en werd er gemalen met behulp van een gasmotor. In 1960 werd het maalbedrijf van Charles Callant stilgelegd. De voormalige molenaarswoning fungeert nu als restaurant De Kruier. Gault&Millau bekroonde het terras van dit etablissement vorig jaar nog als mooiste van Vlaanderen. De Callantmolen is mede dankzij overheidssubsidies van 2003 tot 2005 maalvaardig gerestaureerd. In de molen bevinden zich twee maalkoppels. Bij feestelijkheden in Ramskapelle laat vzw De Kruier de wieken, versierd met vlaggetjes, opzeilen en in het weekend de molen ook regelmatig openstellen voor alle nieuwsgierigen. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter