Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Zwem Academie en Reddersclub K-H starten nieuw initiatief

Op zondagnamiddag 28 april 2024 verzorgde de Reddersclub Knokke-Heist een initiatie reddend zwemmen voor de jeugdleden van de Zwem Academie. Het is de eerste keer dat beide verenigingen intentioneel samenwerken.

Afgelopen zondag was een bezige dag voor de Zwem Academie. Tijdens de kids lessen in de voormiddag heerste er al een gezellige drukte. ’s Namiddags vaardigde de club een kleine delegatie af op het PACO-zwemfeest van de Izegemse Zwemvereniging. Maar de +12 jarigen konden vanaf 13 uur ook deelnemen aan een heuse initiatie ‘reddend zwemmen’ in het Sportoase Duinenwater bad, een initiatief waarmee beide verenigingen de wederzijdse doorstroom willen faciliteren.

We polsten bij de voorzitters naar een reactie. “Onze jeugdzwemmers waren heel enthousiast na afloop. De groep was beperkt, maar de kop is eraf en we zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een vervolg zal kennen”, aldus David De Wandel, voorzitter van de Zwem Academie. “Het voorbije decennium brachten we tal van zwemmers op het technisch én conditioneel niveau om strandredder te worden, en dat met slechts één uurtje per week”, stelt David.  

Filip Devos, collega-voorzitter van de Reddersclub Knokke-Heist, vult aan: “onze club voorziet in een specifiek traject, de cursus Jeugdstrandredder, dat jongeren zo goed mogelijk voorbereidt op de opleiding en op het examen tot strandredder. Goed crawl kunnen zwemmen is belangrijk. Wie de zwemtechnieken nog niet helemaal beheerst, verwijzen we graag naar de Zwem Academie”.

David repliceert: “deze jongeren komen dan meestal terecht in onze Kids Academie, de thuisbasis voor zwemmers tot ongeveer 17 jaar. Indien gewenst kunnen ze ook aansluiten bij de volwassenen in de week ’s avonds. Met één of maximaal twee uurtjes zwemmen per week spijkeren we dus zowel de zwemtechniek als de zwemconditie bij.”

Beide verenigingen dragen zo hun steentje bij aan het afleveren van voldoende valabele kandidaat-strandredders, want die zijn noodzakelijk. David en Filip zitten duidelijk op dezelfde golflengte: “heel het seizoen in een toffe sfeer werken aan je conditie, zwem- en reddingstechnieken, om dan in de zomer in eigen gemeente de allertofste vakantiejob te doen? Wie tekent daar níet voor?!”

De Zwem Academie vzw is een erkende zwemvereniging die jaarlijks voor haar jeugdwerking, zwemschool én recreatief aanbod wordt beloond met een kwaliteitslabel van de Vlaamse Zwemfederatie. De Zwem Academie leert sinds 2012 jong en oud technisch correct ‘crawlen’ in het Sportoase Duinenwater zwembad.

Je kind nog mooi crawl leren zwemmen vóór de zomer? De lessen zijn al gestart, maar aansluiten kan nog steeds. De Zwem Academie organiseert Crawl voor Kids lessen op woensdagnamiddag en zondagvoormiddag.

Meer weten? Klik naar www.zwemacademie.be of mail naar info@zwemacademie.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter