Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Woonmaatschappij Zetus neemt 13 nieuwbouwwoningen in gebruik in De Kreeft en De Noordhinder 

Op vrijdag 1 maart 2024 overhandigde het directiecomité van woonmaatschappij Zetus aan de huurders officieel de sleutels van hun nieuwe sociale woning in de Noordhinder en De Kreeft in de tuinwijk Oostwinkel in Heist. Een blij moment, zowel voor de betrokken gezinnen als voor Zetus. Dit project, van de hand van EL architects, omvat een inbreidingsproject waarbij er specifiek gekozen werd om te verdichten. Waar vroeger 5 sociale woningen stonden, werden nu 13 nieuwe panden gerealiseerd. In een periode van nood aan extra woningen toont dit perfect aan dat wanneer hier de nodige aandacht aan besteed wordt, de gronden optimaler kunnen ingezet worden. 

Hoge dichtheid van compacte woningen met behoud van privacy

Het nieuwe project betreft een aaneenschakeling van compacte woningen met een eenvoudige, heldere volumetrie. Dit zorgt voor een rustig straatbeeld. Op deze wijze kan gebouwd worden aan een vrij hoge woningdichtheid (46 woningen per hectare) zonder problemen van privacy/inkijk te genereren. De architecturale expressie wordt gehaald uit de schakeling (het in –en uitspringen) van de hoofdvolumes onderling en de nevenvolumes waarbij fietsenbergingen voor de woonruimten zijn geplaatst.  

Gevarieerd straatbeeld

Gezien de beschikbare diepte van de percelen werd geopteerd om ook hier het parkeren  van wagens en fietsen individueel te voorzien en niet collectief. De tuinzijde van de woningen werd ontworpen in functie van de oriëntatie. De woningen langs De Noordhinder hebben een zuidelijk gelegen tuin langs de Kreeft. De panden langs de Kreeft hebben hun groenzone langs de westelijke kant. Door de wisseling van voor- en achtergevels ontstaat in De Kreeft een gevarieerd straatbeeld. Door de noordelijk gelegen woningen te laten ontsluiten langs De Noorhinder en niet langs de  Kreeft kunnen in de noordwestelijke hoek nog 3 woningen worden ingeplant. 

Doorzontype

De woningen zijn alle van het doorzontype om zo een gevarieerd zicht en licht te bekomen in de  woonkamers. Dit komt de leefkwaliteit ten goede. Dit maakt het ook mogelijk om overal nagenoeg identieke typewoningen te voorzien, los van de oriëntatie. Zetus investeerde in dit project € 2.126.250.

Lagere energiekost door zonnepanelen en doorgedreven isolatie & ventilatie

Voorzitter Guy Demeestere: “We zijn verheugd om hier de sleutels te kunnen overhandigen aan 13 gelukkige gezinnen. Dit project toont aan dat verdichting als een positief gegeven dient aanzien te worden en ook realiseerbaar is zonder in de hoogte te werken. In de nabije toekomst hopen we dit voorbeeld te kunnen doortrekken in de volledige wijk. Daarnaast tonen we als woonmaatschappij duidelijk dat we klaar zijn om het voortouw te nemen in de uitdaging die het woonlandschap te wachten staat. De doorgedreven isolatie, ventilatie en het voorzien van zonnepanelen voor alle huurders zal voor hen dan ook resulteren in een lagere energiekost.” 

Op de foto:

Voorzitter Guy Demeestere, algemeen directeur Wim Moyaert, directeur patrimonium Bernard Despiegelaere en enkele huurders.

Voor alle info: www.zetus.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter