Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Filosofische lezing: Van Kant tot Lacan door prof. Gertrudis Van de Vijver

Op donderdag 21 maart 2024 geeft professor Gertrudis Van de Vijver in CC Scharpoord van 10.15 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur een filosofische lezing van Kant tot Lacan. Gertrudis Van de Vijver is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Gent, hoofd van het Centrum voor Kritische Filosofie, lid van het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie en werkzaam als psychoanalytica.

De vraag van het subject rijst pas op wanneer iets stopt met vanzelfsprekend te zijn: het is alleen door tegen de muur te lopen dat de muur als muur kan verschijnen, als obstakel, als verrassend ding dat zich als verstorend opstelt ten aanzien van iets wat zich vanaf dan als subject kan manifesteren. Wetenschappelijke objectiviteit volgt dezelfde logica. Het was Descartes die dit verrassende beginmoment trachtte te vatten, in een achterafbeweging, waarbij het subject als bron van zekerheid ten tonele werd gevoerd.

Nochtans is het de psychoanalyse, met allereerst de figuur van Lacan, in zijn terugkeer naar Freud, die de verdienste had om de “psychische huishouding” bloot te leggen in de cartesiaanse geste: het subject dat denkt, en dat, bovenal, spreekt, doet dit met en in zijn objecten. Of misschien beter, het subject is geroepen om te zijn doorheen de objecten waarin het altijd al gegrepen is. Als we het subject willen zoeken, dan is het daar en nergens anders, in de struikelingen, de haperingen, de vertwijfelingen, rond het object.

Om de vraag van het subject te behandelen, is het dus nodig om eerst en vooral de vraag van het object te articuleren, en te tonen wat daar verschijnt als grens en als mogelijkheid. Met de psychoanalyse kan duidelijk worden dat het subject te situeren is in de voetstappen van het object. Het is van daaruit dat we zullen verhelderen wat Lacan bedoelt met de gedachte dat het subject van de psychoanalyse niets anders is dan het subject van de wetenschap.

Prijs: € 25 - code 24ELZ02

Schrijf in

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter