Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Knokke-Heist en BeeOdiversity vieren 10 jaar partnerschap ten gunste van de bijen en het milieu

Knokke-Heist en BeeOdiversity vieren dit jaar met trots het tienjarig jubileum van een baanbrekend partnerschap dat gewijd is aan de bescherming van onze bijen en het milieu. Gedurende een decennium heeft het BeeOmonitoring-project de biodiversiteit en vervuilingsniveaus door pesticiden in onze gemeente nauwkeurig gemonitord, waardoor we waardevolle informatie verzamelden over de gezondheid van onze ecosystemen en het beheer van ons grondgebied.

Met 20.000 m² aan groenvoorzieningen, fietsroutes, wandelpaden en prachtige wilde bloemenweides- en akkers, heeft Knokke-Heist zijn inzet voor biodiversiteit succesvol in de praktijk gebracht. Door de milieugezondheid van de regio te verbeteren, creëert de badplaats op deze manier een gezondere en aangenamere leefomgeving voor onze inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers.

 

Resultaten van onze inspanningen in 2023
De resultaten voor het jaar 2023 getuigen van het succes van onze gezamenlijke inspanningen met BeeOdiversity en benadrukken de noodzaak om waakzaam te blijven en het educatieve werk met het grote publiek voort te zetten.

Over het algemeen vertoont de biodiversiteit in Knokke-Heist heel wat positieve tekenen van vitaliteit. De resultaten tonen aan dat verbeteringen mogelijk zijn door de aanplant van bloembollen aan het begin van het jaar. Bovendien heeft de voortdurende biodetectie de aanwezigheid van twee invasieve exotische soorten aangetoond: de vlinderstruik en de doornappel, die speciale aandacht en verdere opvolging vereisen.

Op het gebied van vervuiling is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verminderen van pesticiden, met een significante afname van 13% tot 47% op de vijf gecontroleerde locaties. Dit wijst op de effectiviteit van het werk dat door onze landbouwers, tuinaannemers en particuliere eigenaars van tuinen is verricht door over te schakelen naar meer milieuvriendelijke praktijken. Tot slot is de lage concentratie van zware metalen een extra indicator dat onze Zwinstreek een veilige en gezonde omgeving biedt voor fauna en flora.
 

Een steeds groenere toekomst in Knokke-Heist
De langdurige samenwerking tussen Knokke-Heist en BeeOdiversity illustreert ons streven naar een duurzame toekomst. Het BeeOmonitoring-project laat zien hoe we door samen te werken grote vooruitgang kunnen maken op het vlak van ons welzijn en dat van onze planeet. Samen met doctor Bach Kim Nguyen en het hele team van BeeOdiversity zal het gemeentebestuur zijn inspanningen dan ook onverminderd verderzetten om van Knokke-Heist een nog groenere, mooiere en meer natuurlijke plek te maken ten behoeve van onze lokale gemeenschap.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter