Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Carnaval in Knokke-Heist

Het carnavalshart van Knokke-Heist

Heist is het bruisende hart van carnaval in Knokke-Heist. Talrijke evenementen én sfeervolle plekjes zijn een garantie voor een knotsgek gemaskerd feest.

De grote stoet op zondag en de verlichte avondstoet op dinsdag tonen de creativiteit van de carnavalisten op z'n best. Tot op vandaag zijn er nog steeds groepen die kostuums en praalwagen helemaal zelf ontwerpen en realiseren. Het is een werk die maandenlang vrijwilligerswerk vergt en tijdens de stoeten meestal een prachtig toonmoment kent. Omdat de stoeten zijn uitgegroeid tot de grootste van de provincie, participeren vandaag talrijke andere verenigingen uit België en Nederland aan dit feestelijke evenement. Het is een fantastische beleving om de stoet doorheen de gezellige straten van Heist te zien trekken. Achteraf kan je stevig uit de bol gaan in de vele cafés en feestplekjes en dat tot in de vroege uurtjes.

Andere evenementen zoals de Sprotjesdag, de gemaskerde voetbalwedstrijd, het kindercarnavalbal, de Klasparade en de aanstelling van prins(es) carnaval zorgen ervoor dat er op elk moment tijdens de 4-daagse wel iets te beleven valt.

Wil je alle informatie bij de hand, dan download je de handige carnaval-app op je smartphone!

Programma Carnaval 2025

ZATERDAG 1 MAART

12-13 uur: Aanstelling van prins(es) carnaval in de sfeertent op Sfeerplein De Bolle: de verkozen prins(es) krijgt het officieel ornaat en het gemeentebestuur overhandigt de sleutel van de gemeente.

14 - 16:30 uur: Kindercarnavalbal met liveshow in de sfeertent op Sfeerplein De Bolle: Kinderen kunnen met hun ouders gratis genieten van een verkleed carnavalsfeest.

17 - ... uur: Feestavond in diverse cafés en feesttenten

ZONDAG 2 MAART

10 - 11:30 uur: Vissersmis & Bloemenhulde in de Sint-Antoniuskerk: Carnaval en visserij gaan hand in hand samen. Daarom is er een eerbetoon aan de vissers van Heist in de Sint-Antoniuskerk met aansluitend Bloemenhulde op het Vissershuldeplein.

14 uur: Grote Zondagstoet in het centrum van Heist: Kleine en grote wagens trekken doorheen de straten van Heist in een kleurrijke en creatieve parade.

19 uur: Proclamatie Stoet in sfeertent op Sfeerplein De Bolle: de winnende praalwagens worden bekendgemaakt.

vanaf 20 uur: Verklede zotte zondag: in heel wat cafés in Heist is er feest tot in de vroege uurtjes.

MAANDAG 3 MAART

vanaf 16 uur: Sprotjesavond: in heel wat cafés in Heist worden sprot en andere vishapjes gebakken.

vanaf 17 uur: Bal Van De Zeemeermin in tent op Sfeerplein De Bolle: een gezellig bal georganiseerd door de Vissers

DINSDAG 4 MAART

15 -16 uur: Gemaskerde voetbalwedstrijd in voetbalstadion De Taeye: Sinds 1928 is er een knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers. Het Hof Der Prinsen deelt langs de zijlijn vissoep uit, alle giften zijn voor een goed doel.

18:30 uur: Babeluttenworp op het Stationsplein: Op het voorplein van zaal Ravelingen gooit prins(es) carnaval babelutten en snoepgoed voor de kinderen. De gouden babelutte geeft recht op een verrassingspakket.

18:45 uur: Popverbranding op het Stationsplein: Op het voorplein van zaal Ravelingen wordt een pop verbrand als teken van het naderend einde van de festiviteiten.

19 uur: Verlichte Avondstoet: Op de tonen van stevige carnavalsmuziek trekt een uniek verlichte stoet doorheen de straten van Heist.

vanaf 21 uur: Vette dinsdag: In tal van Heistse cafés is er feest tot in de vroege uurtjes.

WOENSDAG 5 MAART

vanaf 17 uur: Kazakken met haring in Heistse cafés

DOORLOPEND

De Klasparade:  De kleinste en fijnste stoet van het land bestaat uit een 25-tal minipraalwagens die te bewonderen zijn in de etalages van de Heistse winkels. Je kan de wandeling via de carnaval-app volgen en punten geven op jouw favorieten. Heb je zin in wat extra spelplezier tijdens de wandeling; dan haal je een flyer op aan belevingscentrum HEY. Het is een verrassende wandeling van 3,5km met speelse opdrachten.

Kermis: op het Heldenplein, dagelijks vanaf 14 uur

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde

Op deze dag wordt het carnavalsseizoen geopend door het Hof Der Prinsen. Zij lanceren een carnavalspin en organiseren de zaterdag erop het Kapittel in zaal Ravelingen. Daarnaast start ook de kaartverkoop voor het Prinsenbal.

Prins(es) carnaval

Elk jaar wordt in Knokke-Heist een prins(es) carnaval verkozen. Deze vorst der zotten wordt verkozen op het prinsenbal en officieel aangesteld door het gemeentebestuur op de eerste dag van de carnaval 4-daagse.

Gouden babelutte

De babelutte is een soort caramelsnoep dat goed aan de tanden blijft plakken. Elk jaar worden tijdens de babeluttenworp 3 gouden stuks gegooid die recht geven op een verrassingspakket.

Sprotjes

Sprotjes zijn kleine haringen die gebakken worden in veel boter. Je eet ze 'uit het vuistje' in vele cafés op maandag. Omdat de vissers van Heist vroeger niet gingen uitvaren tijdens carnaval, brachten ze vaak extra vis mee. Vanuit deze traditie is op maandag een bonte, gezellige avond met vele gratis vislekkernijen ontstaan.

Klakker

Een typisch Heists symbool van carnaval dat aan de pols van iedere carnavalist hoort te bengelen. Het is een klein, houten percussieinstrument waarmee je op het ritme van de muziek kan klakkeren.

Alaaf!

Dé carnavalsgroet ; een handgebaar dat eruit bestaat de vingertoppen van de linkerhand naar de rechterslaap te brengen.

Praktisch

Hoe geraak je er?

Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer is carnaval het makkelijkst te bereiken. Er is een grote fietsparking voorzien aan het station Heist waar de stoet begint. Op de website van De Lijn en NMBS kan je de uurregeling voor de Krokusvakantie raadplegen.

Met de auto geraak je op de dagen van de stoet moeilijk in het centrum van Heist omdat er een doorgangs- en parkeerverbod geldt langs het parcours en in de feestzone.

De auto parkeren

Als je toch met de auto komt, parkeer je best tijdig op de Elizabetlaan of in de rand van Knokke-Heist. Info over het parkeerplan, vind je hier.

Tijdens de carnavalsperiode zijn sommige parkeerpleinen ingepalmd door tijdelijke constructies: het stationsplein, de parking op de Knokkestraat en een gedeelte van parking 't Chouffke. Andere straten zijn tijdens de stoetdagen moeilijk of niet bereikbaar, of er geldt een parkeerverbod. Het is met andere woorden aangeraden de feestzone niet te bezoeken met de auto tijdens evenementen.

Ben je bewoner en moet je toch weg? Dan plaats je je auto best vooraf buiten het parcours om niet klem te zitten bij vertrek. Er worden geen doorlaatbewijzen afgeleverd door de politiediensten. Doorgang blijft enkel voor hulpdiensten mogelijk.

Toegankelijkheid

De meeste evenementen van carnaval vinden plaats in de publieke ruimte en zijn daarom in grote lijnen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Rolstoelgebruikers raadplegen best het toiletpuntenplan om te checken waar de miva-toiletten staan en kunnen zo in alle vrijheid een plekje kiezen om de stoeten te bekijken. Tijdelijke inrichtingen en feesttenten zijn voorzien van doorgangen die breed genoeg zijn voor een rolstoelgebruiker. Specifieke vragen kunnen steeds gericht worden aan openluchtanimatie@knokke-heist.be.

Toiletpunten

Tijdens de carnaval 4-daagse zijn er heel wat extra gratis toiletpunten voorzien in het centrum van Heist. Je kan ze op de kaart raadplegen of op onderstaande lijst.

 • Toiletpunt Startzone Stoeten 1 hoek Eieburg - Blauwvoetlaan (1 unit)
 • Toiletpunt Startzone Stoeten 2 kruispunt Evendijk - Marktstraat (1unit + 1 cross)
 • Toiletpunt zaal Ravelingen (binnen - betalend) (dames, heren, miva-toilet)
 • Toiletpunt Stationsplein (2 unit + 2 cross)
 • Toiletpunt parking 't Chouffke (1miva + 1 unit + 2 cross)
 • Toiletpunt Noordstraat (2 units + 2 cross)
 • Toiletcontainer Feestboulevard Knokkestraat (betalend)
 • Toiletpunt Feestboulevard Knokkestraat (2 cross)
 • Toiletpunt Knokkestraat - Polderstraat (2 units + 1 cross)
 • Toiletpunt voetbalstadion De Taeye (2 units + 1miva + 2 cross)
 • Toiletpunt eretribune museum Hey (2 units + 2 cross)
 • Toiletpunt Steenstraat (1 cross)
 • Toiletpunt Sfeerplein De Bolle (toiletcontainer betalend)

Reglementen / wetten

Tijdens carnaval geldt een tijdelijke politieverordening in de feestzone. Zo mag je enkel op bepaalde uren elektronische muziek spelen, geldt er een algemeen verbod op glas en sterke dranken en is confetti/serpentines voor zowel bezoekers als deelnemers verboden.

Preventiepunt

Tijdens de carnaval 4-daagse is er een preventiepunt ingericht door de lokale politie. Tijdens de stoeten vind je er ook een EHBO-hulppost terug. Het preventiepunt bevindt zich op de parking aan de westzijde van het museum Hey / toerismekantoor Heist.

Zowel tijdens de stoeten als tijdens het feesten is het belangrijk om je oren te beschermen. De praalwagens produceren een gemiddeld geluid van 100dB(LaQ-60min) en in sommige cafés gaat het er luid aan toe. Bescherm daarom je oren met oordoppen of een koptelefoon (kinderen). Je kan gratis oordopjes aan zaal Ravelingen op het Stationsplein verkrijgen.

Duurzaamheid

Carnaval vieren op een duurzame manier is een hele uitdaging. Er is daarom een duurzaamheidsplan en -budget dat een integraal onderdeel van de organisatie vormt. Elk jaar proberen we een stap vooruit te zetten om dit grote feest te verduurzamen. We zetten ondertussen voluit in op:

 • het stimuleren van fietsverkeer, carpool- en taxigebruik.
 • het gebruik van bestaande parkeerplaatsen en het vermijden van extra parkings op weilanden of graszones om bodemschade te vermijden.
 • het afval van de stoeten wordt onmiddellijk verwijderd door de reinigingsdiensten in de mate van het mogelijke zodat het terrein in oorspronkelijke staat wordt gebracht.
 • het stimuleren van hergebruik van materialen door zoveel mogelijk materialen/constructies in te huren en gemeentelijk materiaal te recuperen en te recycleren.
 • het verplichten aan inrichters van food-initiatieven om een veggie-alternatief te voorzien en gebruik te maken van korte keten en lokale leveranciers.
 • het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal zoveel mogelijk te verplichten binnen de feestzone.
 • het drukwerk van de marketingcampagne is in 3 jaar tijd met 85% verminderd en gebeurt enkel nog op ecologische dragers en met drukkers met co2-neutraal label.
 • inzetten op digitale marketing door ontwikkeling van een carnaval-app, website en socials.
 • het aanbieden van gescheiden afvalcontainers voor praalwagens die deelnemen aan de stoeten.
 • een verbod tijdens de stoeten voor zowel bezoekers als deelnemers op zaken die anderen kunnen bevuilen of verwonden. (confetti, serpentines, sprays...)
 • waar mogelijk wordt er afgetakt van de bestaande stroomkasten met 100% groene energie.

Carnaval & Heist beleven met kinderen

Carnaval heeft heel wat te bieden voor kinderen! Op zaterdag kan je in de voormiddag een leuke wandeling doen dankzij "De Klasparade". Ongeveer 25 kleine praalwagens prijken tijdens de Krokusvakantie in de etalages van winkeliers in Heist. Je kan een routeplan bekijken in de app "Heist viert carnaval" of je kan een flyerboekje afhalen aan HEY. Lunchen kan je op heel wat adresjes in Heist en vervolgens kan je vanaf 14 uur in de tent op sfeerplein De Bolle terecht voor het kindercarnavalbal. Nadien is de ideale afsluiter een bezoekje aan de kermis op het Heldenplein met een warme oliebol.

Op zondag is de grote stoet om 14 uur een echte aanrader. Ook toeschouwers mogen verkleed zijn; we vieren immers de creativiteit in al zijn facetten. Heel wat praalwagens gooien snoepgoed voor de kinderen, dus neem alvast een papieren of stoffen zakje mee.

Op dinsdag is een stevige wandeling in het natuurgebied van Heist een leuke optie. Na de wandeling kan je even langs bij de knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de plakkers en de vissers. Hier kan je opwarmen met een heerlijke kom vissoep ten voordele van het Hof Der Prinsen. Om 18:30 uur word je aan zaal Ravelingen verwacht voor de babeluttenworp en de popverbranding. Daarna zullen de kids ongetwijfeld genieten van een goeie nachtrust.

Deelnemen aan carnaval

Inschrijven voor de stoeten

Iedereen kan deelnemen aan de stoet van "Heist viert carnaval" mits aan de bepalingen van het karrenreglement en de tijdelijke politieverordening wordt voldaan. We raden je aan om de documenten aandachtig door te nemen vooraleer je de inschrijving doet. De bepalingen worden aan de praalwagen gecontroleerd vlak voor het vertrek van de stoet.

De inschrijvingen voor de stoeten 2025 starten op 11 november.

 

Eet- en drankstanden tijdens de stoeten

Eet-en drankstanden tijdens de stoet vallen onder de regelgeving van ambulante handel. Zowel particuliere als professionele initiatieven voor ambulante handel zijn in Knokke-Heist verboden.Enkel eet- en drankstanden die goedgekeurd worden door het gemeentebestuur worden toegelaten.

Om in aanmerking te komen, dienen geïnteresseerden een specifieke evenementenaanvraag in voor 31 december. Het is verplicht om met herbruikbare bekers/cateringmateriaal te werken, single use plastics zijn verboden. Daarnaast is er ook een algemeen verbod op sterke dranken.

 

Kandidaat stellen voor Prins(es) carnaval

Gekroond worden tot prins(es) carnaval Heist is onvergetelijk en draag je met fierheid mee voor de rest van je leven. Het is echter ook een engagement, een toewijding. Je bent één jaar lang het gezicht van carnaval Heist en als het ware de ceremoniemeester van de 4-daagse in Heist. Je krijgt de sleutel van de burgemeester toevertrouwd en dat betekent dat je ontegensprekelijk een voorbeeld en gezicht bent voor velen.

Hoe je je kandidaat kan stellen, lees je in dit handige draaiboek. Deadline is 11 november.

Kleur Heist geel en groen!

Zet jij Carnaval graag mee in de kijker?! Download dan een van deze leuke, door jullie ontworpen, affiches, print hem af en hang hem op aan je raam. Je hebt keuze uit 5 leuke quotes:
Dansen, springen, zingen doen we met z'n al, 't is were carnaval
Een geweldig carnaval is een carnaval zonder geweld
Eet sprot! Da's voor de rest van de avond genot!
De beste val is carnaval
O je moe vechten met carnaval, vecht tegen de vaak