Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Carnaval in Knokke-Heist

Het carnavalshart van Knokke-Heist

Heist is het bruisende hart van carnaval in Knokke-Heist. Talrijke evenementen zijn een garantie voor een gemaskerd feest . Wil je alle informatie makkelijk bij de hand, dan kan je vanaf dit jaar de handige carnaval-app downloaden.

De grote stoet op zondag en de verlichte avondstoet op dinsdag tonen de creativiteit van de carnavalisten op z'n best. Tot op vandaag zijn er nog steeds groepen die kostuums en praalwagen helemaal zelf ontwerpen en realiseren. Een werk die maandenlang vrijwilligerswerk vergt en tijdens de stoeten meestal een prachtig toonmoment kent. Omdat de stoeten zijn uitgegroeid tot de grootste van de provincie, participeren vandaag talrijke andere verenigingen uit België en Nederland aan dit feestelijke evenement. Het is een fantastische beleving om de stoet doorheen de gezellige straten van Heist te zien trekken. Achteraf kan je stevig uit de bol gaan in de vele cafés en feestplekjes en dat tot in de vroege uurtjes.

Andere evenementen zoals de Sprotjesdag, de gemaskerde voetbalwedstrijd, het kindercarnavalbal, de Klasparade en de aanstelling van prins(es) carnaval zorgen ervoor dat er op elk moment tijdens de 4-daagse wel iets te beleven valt.

Overzicht activiteiten carnaval 2024

ZATERDAG 10 FEBRUARI

12.00 - 13.00 uur (Sfeerplein De Bolle) - Aanstelling van prins(es) carnaval: De verkozen prins(es) krijgt het officieel ornaat en het gemeentebestuur overhandigt de sleutel van de stad.

14.00 - 16.30 uur (Sfeerplein De Bolle) - Kindercarnavalbal: Kinderen kunnen met hun ouders genieten van een verkleed carnavalsfeest.

ZONDAG 11 FEBRUARI

10.00 - 11.30 uur (Sint-Antoniuskerk) - Vissersmis & Bloemenhulde:  Carnaval en visserij gaan hand in hand samen. Daarom is er een eerbetoon aan de vissers van Heist in de Sint-Antoniuskerk met aansluitend Bloemenhulde op het Vissershuldeplein.

14.00 uur (Centrum Heist) Grote Zondagstoet:  Kleine en grote wagens trekken doorheen de straten van Heist in een kleurrijke en creatieve parade via dit parcours. 

19.00 uur (Sfeerplein De Bolle) - Proclamatie Stoet:  De winnende praalwagens worden bekendgemaakt op sfeerplein De Bolle.

vanaf 20.00 uur - Verklede zotte zondag:  In heel wat cafés in Heist is er feest tot in de vroege uurtjes.

MAANDAG 12 FEBRUARI

vanaf 16.00 uur - Sprotjesavond: In heel wat cafés in Heist wordt sprot en andere vishapjes gebakken.  

vanaf 17.00 uur (Sfeerplein De Bolle) - Bal Van De Zeemeermin:  Op sfeerplein De Bolle is er in de tent een gezellig gemaskerd bal georganiseerd door de Vissersvereniging.

DINSDAG 13 FEBRUARI

15:00 - 16.00 uur (Voetbalstadion De Taeye) - Gemaskerde voetbalwedstrijd: Op het voetbalveld van sportstadion De Taeye is er sinds 1928 een knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers.

18:30 uur (Stationsplein) - Babeluttenworp: Op het voorplein van zaal Ravelingen gooit prins(es) carnaval babelutten en snoepgoed voor de kinderen. De gouden babelut geeft recht op een verrassingspakket.

18:45 uur (Stationsplein) - Popverbranding: Op het voorplein van zaal Ravelingen wordt een pop verbrand als teken van het naderend einde van de festiviteiten.

19:00 uur (Centrum Heist) - Verlichte Avondstoet: Op de tonen van stevige carnavalsmuziek trekt een uniek verlichte stoet doorheen de straten van Heist via dit parcours. 

vanaf 21 uur - Vette dinsdag: in tal van Heistse cafés is er feest tot in de vroege uurtjes.

DOORLOPEND

Kermis.

De Klasparade, een tentoonstelling van kunstwerken van kinderen in de Heistse winkels.

 

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde

Op deze dag wordt het carnavalsseizoen geopend door het Hof Der Prinsen. Zij lanceren een carnavalspin en organiseren rond deze dag het Hoedjesbal in zaal Ravelingen. Daarnaast start ook de kaartverkoop voor het Prinsenbal.

Prins(es) carnaval

Elk jaar wordt in Knokke-Heist een prins(es) carnaval verkozen. Deze vorst der zotten wordt verkozen op het prinsenbal en officieel aangesteld door het gemeentebestuur op de eerste dag van de carnaval 4-daagse.

Gouden babelutte

De babelutte is een soort caramelsnoep dat goed blijft plakken. Elk jaar worden tijdens de babeluttenworp enkele gouden babelutten gegooid die recht geven op een verrassingspakket.

Sprotjes

Sprotjes zijn kleine haringen die gebakken worden in veel boter. Je eet ze 'uit het vuistje' in vele cafés op maandag. Omdat de vissers van Heist vroeger niet gingen uitvaren tijdens carnaval, brachten ze vaak extra vis mee. Vanuit deze traditie is op maandag een bonte, gezellige avond met vele gratis vislekkernijen ontstaan.

Klakker

Een typisch Heists symbool van carnaval dat aan de pols van iedere carnavalist hoort te bengelen. Het is een klein, houten percussieinstrument waarmee je op het ritme van de muziek kan klakkeren.

Alaaf!

Dé carnavalsgroet.

Carnaval & Heist beleven met kinderen

Carnaval heeft heel wat te bieden voor kinderen! Op zaterdag kan je in de voormiddag een leuke wandeling doen dankzij "De Klasparade". Meer dan 20 kleine praalwagens prijken tijdens de Krokusvakantie in de etalages van winkeliers in Heist. Je kan een routeplan bekijken in de app "Heist viert carnaval" of je kan een flyerboekje afhalen bij de deelnemende handelaars. Lunchen kan je op heel wat adresjes in Heist en vervolgens kan je vanaf 14 uur in de tent op sfeerplein De Bolle terecht voor het kindercarnavalbal. Nadien is de ideale afsluiter een bezoekje aan de kermis op het Heldenplein met een warme oliebol.

Op zondag kan je de dag starten met een bezoek aan museum Hey. Het volledig gerenoveerde museum is voor jong en oud een belevenis. Naast HEY vind je het toerismekantoor. Heb je vragen over Knokke­-Heist? Stel ze hier*. In de namiddag is de grote stoet om 14 uur een echte aanrader. Ook toeschouwers mogen verkleed zijn; we vieren immers de creativiteit in al zijn facetten. Heel wat praalwagens gooien snoepgoed voor de kinderen, dus neem alvast een papieren zakje mee.

Op dinsdag is een stevige wandeling in het natuurgebied van Heist een leuke optie. Na de wandeling kan je even langs bij de knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de plakkers en de vissers. Hier kan je opwarmen met een heerlijke kom vissoep ten voordele van het Hof Der Prinsen. Om 18:30 uur word je aan zaal Ravelingen verwacht voor de babeluttenworp en de popverbranding. Daarna zullen de kids ongetwijfeld genieten van een goeie nachtrust.

* Het toerismekantoor in Heist is gesloten op zondag 19/02, maandag 20/02, dinsdag 21/02 en woensdagvoormiddag 22/02. Woensdag 22/02 vanaf 13 uur is het kantoor opnieuw geopend.

Deelnemen aan carnaval

Inschrijven voor de stoeten

Iedereen kan deelnemen aan de stoet van "Heist viert carnaval" mits aan de bepalingen van het karrenreglement en de tijdelijke politieverordening wordt voldaan. We raden je aan om de documenten aandachtig door te nemen vooraleer je de inschrijving doet. De bepalingen worden aan de praalwagen gecontroleerd vlak voor het vertrek van de stoet. Het parcours voor 2023 vind je hier terug, dit is echter onder voorbehoud van wijzigingen.

INSCHRIJVINGEN VOOR 2023 ZIJN GESLOTEN.

Eet- en drankstanden tijdens de stoeten

Eet-en drankstanden tijdens de stoet vallen onder de regelgeving van ambulante handel. Zowel particuliere als professionele initiatieven voor ambulante handel zijn in Knokke-Heist verboden. Enkel eet- en drankstanden die voldoen aan de voorwaarden en goedgekeurd worden door het gemeentebestuur worden toegelaten. Om in aanmerking te komen, dienen initiatiefnemers een specifieke evenementenaanvraag in voor 31 december.

AANVRAGEN VOOR 2023 ZIJN GESLOTEN.