Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Carnaval in Knokke-Heist

Het carnavalshart van Knokke-Heist

Heist is het bruisende hart van carnaval in Knokke-Heist. Talrijke evenementen én sfeervolle plekjes zijn een garantie voor een knotsgek gemaskerd feest.

De grote stoet op zondag en de verlichte avondstoet op dinsdag tonen de creativiteit van de carnavalisten op z'n best. Tot op vandaag zijn er nog steeds groepen die kostuums en praalwagen helemaal zelf ontwerpen en realiseren. Een werk die maandenlang vrijwilligerswerk vergt en tijdens de stoeten meestal een prachtig toonmoment kent. Omdat de stoeten zijn uitgegroeid tot de grootste van de provincie, participeren vandaag talrijke andere verenigingen uit België en Nederland aan dit feestelijke evenement. Het is een fantastische beleving om de stoet doorheen de gezellige straten van Heist te zien trekken. Achteraf kan je stevig uit de bol gaan in de vele cafés en feestplekjes en dat tot in de vroege uurtjes.

Andere evenementen zoals de Sprotjesdag, de gemaskerde voetbalwedstrijd, het kindercarnavalbal, de Klasparade en de aanstelling van prins(es) carnaval zorgen ervoor dat er op elk moment tijdens de 4-daagse wel iets te beleven valt.

Wil je alle informatie makkelijk bij de hand, dan download je de handige carnaval-app op je smarphone!

Programma carnaval 2024

ZATERDAG 10 FEBRUARI

12:00 - 13:00 uur - Sfeerplein De Bolle: Aanstelling van prins(es) carnaval (de verkozen prins(es) krijgt het officieel ornaat en het gemeentebestuur overhandigt de sleutel van de gemeente)

14:00 - 16:30 uur - Sfeerplein De Bolle: Kindercarnavalbal (kinderen kunnen met hun ouders genieten van een verkleed carnavalsfeest.)

 

ZONDAG 11 FEBRUARI

10:00 - 11:30 uur - Sint-Antoniuskerk: Vissersmis & Bloemenhulde (carnaval en visserij gaan hand in hand samen. Daarom is er een eerbetoon aan de vissers van Heist in de Sint-Antoniuskerk met aansluitend Bloemenhulde op het Vissershuldeplein.)

14:00 uur - Centrum Heist: Grote Zondagstoet (kleine en grote wagens trekken doorheen de straten van Heist in een kleurrijke en creatieve parade via dit parcours.)

19:00 uur - Sfeerplein De Bolle: Proclamatie Stoet (de winnende praalwagens worden bekendgemaakt op sfeerplein De Bolle.)

vanaf 20:00 uur - Verklede zotte zondag (in heel wat cafés in Heist is er feest tot in de vroege uurtjes.)

 

MAANDAG 12 FEBRUARI

vanaf 16:00 uur - Sprotjesavond (in heel wat cafés in Heist wordt sprot en andere vishapjes gebakken.)  

vanaf 17.00 uur - Sfeerplein De Bolle: Bal Van De Zeemeermin (op sfeerplein De Bolle is er in de tent een gezellig gemaskerd bal georganiseerd door de Vissersvereniging.)

 

DINSDAG 13 FEBRUARI

15:00 - 16.00 uur - Voetbalstadion De Taeye: Gemaskerde voetbalwedstrijd (op het voetbalveld van sportstadion De Taeye is er sinds 1928 een knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers.)

18:30 uur - Stationsplein: Babeluttenworp (op het voorplein van zaal Ravelingen gooit prins(es) carnaval babelutten en snoepgoed voor de kinderen. De gouden babelutte geeft recht op een verrassingspakket.)

18:45 uur - Stationsplein: Popverbranding (op het voorplein van zaal Ravelingen wordt een pop verbrand als teken van het naderend einde van de festiviteiten.)

19:00 uur - Centrum Heist: Verlichte Avondstoet (op de tonen van stevige carnavalsmuziek trekt een uniek verlichte stoet doorheen de straten van Heist via dit parcours. )

vanaf 21 uur - Vette dinsdag (in tal van Heistse cafés is er feest tot in de vroege uurtjes. )

 

DOORLOPEND

Kermis op het Heldenplein (dagelijks vanaf 14 uur)

De Klasparade, een leuke wandeling langs kunstwerken van kinderen in de etalages van Heistse winkels.

 

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde

Op deze dag wordt het carnavalsseizoen geopend door het Hof Der Prinsen. Zij lanceren een carnavalspin en organiseren rond deze dag het Hoedjesbal in zaal Ravelingen. Daarnaast start ook de kaartverkoop voor het Prinsenbal.

Prins(es) carnaval

Elk jaar wordt in Knokke-Heist een prins(es) carnaval verkozen. Deze vorst der zotten wordt verkozen op het prinsenbal en officieel aangesteld door het gemeentebestuur op de eerste dag van de carnaval 4-daagse.

Gouden babelutte

De babelutte is een soort caramelsnoep dat goed aan de tanden blijft plakken. Elk jaar worden tijdens de babeluttenworp 3 gouden stuks gegooid die recht geven op een verrassingspakket.

Sprotjes

Sprotjes zijn kleine haringen die gebakken worden in veel boter. Je eet ze 'uit het vuistje' in vele cafés op maandag. Omdat de vissers van Heist vroeger niet gingen uitvaren tijdens carnaval, brachten ze vaak extra vis mee. Vanuit deze traditie is op maandag een bonte, gezellige avond met vele gratis vislekkernijen ontstaan.

Klakker

Een typisch Heists symbool van carnaval dat aan de pols van iedere carnavalist hoort te bengelen. Het is een klein, houten percussieinstrument waarmee je op het ritme van de muziek kan klakkeren.

Alaaf!

Dé carnavalsgroet; een handgebaar dat eruit bestaat de vingertoppen van de rechterhand naar de linkerslaap te brengen.

Praktisch

Hoe geraak je er?

Te voet, met de fiets of met de bus of tram is carnaval het makkelijkst te bereiken. Er is een grote fietsparking voorzien aan het station Heist / feestzaal Ravelingen waar de stoet begint. Op de website van De Lijn kan je de uurregeling voor de Krokusvakantie raadplegen.

Met de auto geraak je op de dagen van de stoet moeilijk in het centrum van Heist omdat er een doorgangs- en parkeerverbod geldt langs het parcours en in de feestzone.

De auto parkeren

Als je toch met de auto komt, parkeer je best tijdig op de Elisabetlaan of op randparking Van Nieuwenhuyselaan. Tijdens de carnavalsperiode zijn sommige parkeerpleinen ingepalmd door tijdelijke constructies: het stationsplein, de parking op de Knokkestraat en een gedeelte van parking 't Chouffke. Andere straten zijn tijdens de stoetdagen moeilijk of niet bereikbaar, of er geldt een parkeerverbod. Het is met andere woorden aangeraden de feestzone te bezoeken met het openbaar vervoer.

Ben je bewoner en moet je toch weg? Dan plaats je je auto best vooraf buiten het parcours om niet klem te zitten bij vertrek. Er worden geen doorlaatbewijzen afgeleverd door de politiediensten. Doorgang blijft enkel voor hulpdiensten mogelijk.

Toegankelijkheid

De meeste evenementen van carnaval vinden plaats in de publieke ruimte en zijn daarom in grote lijnen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Rolstoelgebruikers raadplegen best het toiletpuntenplan om te checken waar de miva-toiletten staan en kunnen zo in alle vrijheid een plekje kiezen om de stoeten te bekijken. Tijdelijke inrichtingen en feesttenten zijn voorzien van doorgangen die breed genoeg zijn voor een rolstoelgebruiker. Specifieke vragen kunnen steeds gericht worden aan openluchtanimatie@knokke-heist.be.

Toiletpunten

Tijdens de carnaval 4-daagse zijn er heel wat extra gratis toiletpunten voorzien in het centrum van Heist. Je kan ze op de kaart raadplegen of op onderstaande lijst.

  • Toiletpunt Startzone Stoeten 1 hoek Eieburg - Blauwvoetlaan (1 unit)
  • Toiletpunt Startzone Stoeten 2 kruispunt Evendijk - Marktstraat (1unit + 1 cross)
  • Toiletpunt zaal Ravelingen (binnen - betalend) (dames, heren, miva-toilet)
  • Toiletpunt Stationsplein (2 unit + 2 cross)
  • Toiletpunt parking 't Chouffke (1miva + 1 unit + 2 cross)
  • Toiletpunt Noordstraat (2 units + 2 cross)
  • Toiletcontainer Feestboulevard Knokkestraat (betalend)
  • Toiletpunt Feestboulevard Knokkestraat (2 cross)
  • Toiletpunt Knokkestraat - Polderstraat (2 units + 1 cross)
  • Toiletpunt voetbalstadion De Taeye (2 units + 1miva + 2 cross)
  • Toiletpunt eretribune museum Hey (2 units + 2 cross)
  • Toiletpunt Steenstraat (1 cross)
  • Toiletpunt Sfeerplein De Bolle (toiletcontainer betalend)

 

Reglementen / wetten

Tijdens carnaval geldt een tijdelijke politieverordening in de feestzone. Zo mag je enkel op bepaalde uren elektronische muziek spelen, geldt er een algemeen verbod op glas en sterke dranken en is confetti/serpentines voor zowel bezoekers als deelnemers verboden.

Preventiepunt

Tijdens de carnaval 4-daagse is er een preventiepunt ingericht door de lokale politie. Tijdens de stoeten vind je er ook een EHBO-hulppost terug. Het preventiepunt bevindt zich op de parking aan de westzijde van het museum Hey / toerismekantoor Heist.

Zowel tijdens de stoeten als tijdens het feesten is het belangrijk om je oren te beschermen. De praalwagens produceren een gemiddeld geluid van 100dB(LaQ-60min) en in sommige cafés gaat het er luid aan toe. Bescherm daarom je oren met oordoppen of een koptelefoon (kinderen).

Duurzaamheid

Carnaval vieren op een duurzame manier is een hele uitdaging. Er is daarom een duurzaamheidsplan en -budget dat een integraal onderdeel van de organisatie vormt. Elk jaar proberen we een stap vooruit te zetten om dit grote feest te verduurzamen. We zetten ondertussen voluit in op:

  • het stimuleren van fietsverkeer, carpool- en taxigebruik.
  • het gebruik van bestaande parkeerplaatsen en het vermijden van extra parkings op weilanden of graszones om bodemschade te vermijden.
  • het afval van de stoeten wordt onmiddellijk verwijderd door de reinigingsdiensten in de mate van het mogelijke zodat het terrein in oorspronkelijke staat wordt gebracht.
  • het stimuleren van hergebruik van materialen door zoveel mogelijk materialen/constructies in te huren en gemeentelijk materiaal te recuperen en te recycleren.
  • het verplichten aan inrichters van food-initiatieven om een veggie-alternatief te voorzien en gebruik te maken van korte keten en lokale leveranciers.
  • het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal zoveel mogelijk te verplichten binnen de feestzone.
  • het drukwerk van de marketingcampagne is in 3 jaar tijd met 85% verminderd en gebeurt enkel nog op ecologische dragers en met drukkers met co2-neutraal label.
  • inzetten op digitale marketing door ontwikkeling van een carnaval-app, website en socials.
  • het aanbieden van gescheiden afvalcontainers voor praalwagens die deelnemen aan de stoeten.
  • een verbod tijdens de stoeten voor zowel bezoekers als deelnemers op zaken die anderen kunnen bevuilen of verwonden. (confetti, serpentines, sprays...)
  • waar mogelijk wordt er afgetakt van de bestaande stroomkasten met 100% groene energie.

Carnaval & Heist beleven met kinderen

Carnaval heeft heel wat te bieden voor kinderen! Op zaterdag kan je in de voormiddag een leuke wandeling doen dankzij "De Klasparade". Meer dan 20 kleine praalwagens prijken tijdens de Krokusvakantie in de etalages van winkeliers in Heist. Je kan een routeplan bekijken in de app "Heist viert carnaval" of je kan een flyerboekje afhalen bij de deelnemende handelaars. Lunchen kan je op heel wat adresjes in Heist en vervolgens kan je vanaf 14 uur in de tent op sfeerplein De Bolle terecht voor het kindercarnavalbal. Nadien is de ideale afsluiter een bezoekje aan de kermis op het Heldenplein met een warme oliebol.

Op zondag kan je de dag starten met een bezoek aan museum Hey. Het volledig gerenoveerde museum is voor jong en oud een belevenis. In de namiddag is de grote stoet om 14 uur een echte aanrader. Ook toeschouwers mogen verkleed zijn; we vieren immers de creativiteit in al zijn facetten. Heel wat praalwagens gooien snoepgoed voor de kinderen, dus neem alvast een papieren of stoffen zakje mee.

Op dinsdag is een stevige wandeling in het natuurgebied van Heist een leuke optie. Na de wandeling kan je even langs bij de knotsgekke voetbalwedstrijd tussen de plakkers en de vissers. Hier kan je opwarmen met een heerlijke kom vissoep ten voordele van het Hof Der Prinsen. Om 18:30 uur word je aan zaal Ravelingen verwacht voor de babeluttenworp en de popverbranding. Daarna zullen de kids ongetwijfeld genieten van een goeie nachtrust.

Deelnemen aan carnaval

Inschrijven voor de stoeten

Iedereen kan deelnemen aan de stoet van "Heist viert carnaval" mits aan de bepalingen van het karrenreglement en de tijdelijke politieverordening wordt voldaan. We raden je aan om de documenten aandachtig door te nemen vooraleer je de inschrijving doet. De bepalingen worden aan de praalwagen gecontroleerd vlak voor het vertrek van de stoet.

INSCHRIJVEN VOOR 2024 KAN VANAF 11 NOVEMBER.

Eet- en drankstanden tijdens de stoeten

Eet-en drankstanden tijdens de stoet vallen onder de regelgeving van ambulante handel. Zowel particuliere als professionele initiatieven voor ambulante handel zijn in Knokke-Heist verboden.

Enkel eet- en drankstanden die goedgekeurd worden door het gemeentebestuur worden toegelaten. Om in aanmerking te komen, dienen geïnteresseerden een specifieke evenementenaanvraag (duid bij keuze aanvraag aan: aanvraag mobiele drank/eetstand) in voor 31 december. Het is verplicht om met herbruikbare bekers/cateringmateriaal te werken, single use plastics zijn verboden. Daarnaast is er ook een algemeen verbod op sterke dranken.