Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

CARTOONFESTIVAL KNOKKE-HEIST

Knokke-Heist is in de zomer van 2024 opnieuw de bakermat van de cartoon. Met 3 tentoonstellingen neemt het Cartoonfestival de kustgemeente weer helemaal in en toont voor de 63ste keer het beste werk van Belgische én internationale cartoonisten. Het Cartoonfestival strijkt dit jaar neer op verschillende locaties in Heist met als hoofdlocatie Ravelingen en vindt nog plaats tot en met 1 september 2024. De toegang is volledig gratis.

- Thematentoonstelling ‘Choose life’ met gastcurator Pieter De Poortere (Boerke) - Ravelingen (Koudekerkelaan 33)

- Press Cartoon Belgium: de 100 beste cartoons uit de Belgische pers - Koudekerkepark

- Gouden Hoed: de winnaars van de oudste en grootste cartoonwedstrijd ter wereld - Museum HEY (Pannenstraat 138)

Naast deze expo’s – voor jong en oud trouwens – kan je in Knokke-Heist terecht voor signeersessies, tekenbattles en andere randanimatie. Meer dan ooit trekt het festival de internationale kaart: naast de internationale wedstrijd werd ook de crème de la crème van de getekende grap uitgenodigd om te tekenen voor het festival.

English version - version française

THEMATENTOONSTELLING CHOOSE LIFE

Curator Christophe Floré creëerde dit jaar opnieuw een wondere wereld vol cartoons, ditmaal met Pieter De Poortere als gastcurator en zijn creatie Boerke als inspiratiebron.

Het echte leven overstijgt vaak de fictie. In de thematentoonstelling 'Choose life' draait het om de essentiële vraag: hoe vormen we ons leven? Is het louter lot, of spelen onze keuzes een cruciale rol? Dit intrigerende thema zal de rode draad vormen van de tentoonstelling, waarbij cartoonisten zich laten inspireren door de vele aspecten van het menselijke bestaan en door de Franse filosoof Albert Camus. De expo onderzoekt de mix van onrust en humor in een wereld die steeds absurder lijkt te worden.

Cartoonfestival Knokke-Heist gaat deze zomer een boeiende, creatieve samenwerking aan met Opera Ballet Vlaanderen die op hun beurt met het jaarthema 'Hop Hop' oproepen om niet bij de pakken te blijven zitten en te streven naar een wereld die ook anders kan zijn. Lees hier de brochure.

LINE UP: Niet Nu Laura, Planet Prudence, Ilah, Floor Denil, Iris Van Robays, Steve Michiels, Pieter De Poortere, MAT, Lectrr, Kim Duchateau, Bart Schoofs, Peter Willems, Brecht Evens, Snelse (UK), Lewis Trondheim (FR), Anouk Ricard (FR), Tom Gauld (UK), War and Peas (UK) en Maaike Hartjes (NL).

 

KIDSPROOF

Tijdens het Cartoonfestival genieten de kinderen de hele zomer lang van gratis creatieve workshops. We zullen artistiek werken rond Boerke en het festivalthema. Dit van maandag t.e.m. vrijdag telkens om 14, 15 en 16 uur. Wil je zeker zijn van een plaatsje? Schrijf je in aan de balie van het Cartoonfestival of telefonisch via 050 630 413.

MAANDAG
DIT BEN IK: SLEUTELHANGER

DINSDAG
DIT WIL IK WORDEN: LEPELFIGUUR

WOENSDAG
DIEREN VAN DE BOERKE-BOERDERIJ: BLOEMPOTJE

DONDERDAG
DIT DROOM IK NOG: DROMENVANGER

VRIJDAG
VERTREK NAAR EEN ANDERE PLANEET: BOERKE-RAKET

Het doeboekje met daarin een Vlieg-zoektocht (6-12 jaar) met leuke opdrachten doorheen de tentoonstelling is gratis te verkrijgen aan de ingang/balie van het Cartoonfestival. Zo kunnen ook de kleinste cartoonliefhebbers het festival op een speelse wijze ontdekken. Nog meer zin in Vlieg? Ontdek ook op andere plaatsen in Knokke-Heist de Vlieg-zoektochten.

NOG MEER CARTOON...

Naast de tentoonstellingen kan je tijdens het Cartoonfestival terecht voor heel wat andere cartoonactiviteiten:

LIVE TEKENBATTLE: ZATERDAG 17 AUGUSTUS - 20 UUR IN RAVELINGEN
Bezoek de expo vooraf om 19 uur. In de ‘Boerkesbattle’ kruist Pieter De Poortere, geestelijke vader van Boerke, het potlood met zijn bekende collegacartoonisten Kim Duchateau en Niet Nu Laura. De legendarische Don Vitalski treedt op als scheidsrechter en bestookt, in samenspraak met het publiek, de tekenaars met tal van opdrachten. Wie blijft er als winnaar overeind en wie breekt zijn punt op de waanzinnige uitdagingen? Bestel hier tickets.


SIGNEERSESSIES
Maak kennis met je favoriete cartoonist en laat je boek persoonlijk signeren!

LECTRR EN STEVE MICHIELS
WOENSDAG 17 JULI - 14-16 UUR

NIET NU LAURA
ZATERDAG 27 JULI - 14-16 UUR

KARL MEERSMAN EN KIM
WOENSDAG 7 AUGUSTUS - 14-16 UUR

PIETER DE POORTERE
ZATERDAG 17 AUGUSTUS 14-16 UUR

ILAH
WOENSDAG 28 AUGUSTUS 14-16 UUR

BOERKE SHOPT LOKAAL

Krijg je maar niet genoeg van de cartoons? Verzamel dan zeker de toffe postkaartjes bij de lokale handelaars in Knokke-Heist.

Het principe is simpel: ga langs bij de deelnemende winkels van de actie Lokale Economie en haal je gratis Cartoonfestival-postkaart op. Hoe meer winkels je bezoekt, hoe meer verschillende kaartjes je bijeen kan rapen. Verzamel ze allemaal!

Bekijk hier binnenkort welke handelszaken er allemaal deelnemen.

PRESS CARTOON BELGIUM

Voor een frisse neus steek je na je bezoek aan Ravelingen over naar het Koudekerkepark, waar de openluchtexpo Press Cartoon Belgium de 100 beste cartoons toont die het afgelopen jaar verschenen in de Belgische pers. De Press Cartoon Belgium (PCB) is de enige cartoonprijs in België voor gedrukte en digitale media. In 2001 werd de PCB onderdeel van het Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Voor PCB 2024 werd de Grote Prijs Knokke-Heist én een cheque van € 5000 toegekend Johan De Moor voor zijn cartoon verschenen op 30 september 2023 op ‘Satiricon.be’. Behalve de Grote Prijs, werden ook twee andere tekeningen bekroond. De Tweede Prijs Knokke-Heist van € 2000 ging naar ‘Kroll’ voor een tekening verschenen op 1 april 2023 in ‘Le Soir’. De Derde Prijs Knokke-Heist van € 1000 is voor ‘Zak’ voor een tekening verschenen op 15 december 2023 in ‘De Morgen’.

INTERNATIONALE CARTOONWEDSTRIJD GOUDEN HOED

Knokke-Heist is ook dit jaar weer host van de Gouden Hoed, de oudste cartoonwedstijd ter wereld. Maar liefst 70 landen stuurden 2265 cartoons in. De thema’s variëren van oorlog en AI tot onbewoonde eilanden. Een negenkoppige jury, met voorzitter Pieter De Poortere, beoordeelden de 100 geselecteerden cartoons op het idee, de grap en een heldere tekenstijl. De Oostenrijkse cartoonist ‘Ernst’ gaat aan de haal met de Grote Prijs Knokke-Heist 2024 Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van € 5000. De winnaar van de Zilveren Hoed en de cheque van € 2000 is de Belgische cartoonist Jona Jamart. De Bronzen Hoed en de geldprijs van € 1000 zijn voor de cartoonist Oleksiy Kustovsky uit Oekraïne. Tot slot gaat de oorkonde van Prijs van het Publiek 2023 en de prijscheque van € 500 naar de Servische cartoonist Predrag Srbljanin. De 100 beste cartoons, waaronder ook die van bovenstaande winnaars, zijn gedurende de zomer te bewonderen in de expo Gouden Hoed in het HEY Museum (Pannenstraat 138).

Meer informatie

Zaal Ravelingen Heist - Koudekerkelaan 33, 8300 Knokke-Heist
Dagelijks geopend van 10 tot 18 uur

050 630 413cartoonfestival@knokke-heist.be 

Gratis toegang

https://forms.gle/ZnfreXVwaYK9U5PK7