Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Preventie

CGSO

Het CGSO Brugge – Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding - heeft reeds meer dan 40 jaar ervaring bij het organiseren en begeleiden van workshops rond relaties, intimiteit en seksualiteit, zowel in het lager en secundair onderwijs, het bijzonder onderwijs, in voorzieningen voor bijzondere jeugdzorg, OKAN-klassen en opvanginitiatieven voor nieuwkomers en migranten. Sedert kort organiseren zij ook nascholingen voor zorgprofessionals, leerkrachten en (leerling)begeleiders. Naast deze vormingen, die steeds op maat worden uitgewerkt, verlenen zij ook info, advies en psychosociale begeleiding aan om het even wie hier nood aan heeft.

 
Het CGSO staat garant voor een kwalitatieve dienstverlening aan een ruime doelgroep. Respect voor ieders eigenheid is de basis van elke interventie, elk gesprek, elke actie. De workshops over relaties en seksualiteit worden steeds aangepast aan de noden van de doelgroep zonder hierbij de ontwikkelingsdoelstellingen uit het oog te verliezen. D.m.v. duidelijk uitgeschreven leerlijnen wordt een voortdurende continuïteit gegarandeerd.  Alle vormingsmedewerkers van het CGSO worden intensief gecoacht en op regelmatig bijgeschoold door professionals en vormen het kloppend hart van de werking.

 

Wilt u zelf graag een les rond relaties en seksualiteit begeleiden? Dan kunt u ons steeds raadplegen voor info en advies of aangepaste methodieken, spelmaterialen, etc. ontlenen uit onze uitgebreide leermiddelenbank.


CGSO heeft tot doel op het vlak van seksualiteit, relaties en intimiteit initiatieven te nemen, te ondersteunen en/of acties te voeren, gericht op:

  • Het stimuleren van tolerantie
  • Het doorbreken van taboes
  • De bewustmaking rond seksuele identiteiten en problematieken
  • Het verspreiden van informatie o.m. m.b.t. een bewuste familieplanning
  • Het geven van voorlichting en ondersteuning o.m. bij ongewenste en ongeplande 
  • zwangerschappen
  • Het bewerkstelligen dat mensen een positieve beleving van seksualiteit en intimiteit ervaren
  • De relationele en seksuele ontplooiing bevorderen
  • Een einde maken aan exploitatie van seksualiteit en intimiteit
  • Het bewerkstelligen dat iedereen een relatie en levensstijl vindt die bij hem of haar past
  • Het toegankelijk maken van hulpverlening en de seksuele hulpverlening in het bijzonder

 

Dit alles met respect voor ieders eigenheid. Voor het boeken van een workshop op maat, het organiseren van een pedagogische studiedag, het bijwonen van één van onze trainer-to-trainer opleidingen of een andere vraag, neem vrijblijvend contact met ons op via: info@cgso.be  

Fietsgraveeracties

Wanneer een fiets wordt teruggevonden na diefstal is het soms moeilijk om deze terug bij de rechtmatige eigenaar te bezorgen. Indien de fiets gegraveerd wordt, kan de eigenaar gemakkelijk teruggevonden worden. De graveerders kunnen ter plaatse komen om de fietsen te graveren. Dit kan gekoppeld worden aan de activiteiten die de politie reeds organiseert met de basisscholen. Een graveeractie dient minimum 1 maand op voorhand bij de dienst Preventie & Veiligheid te worden aangevraagd.

INFO dienst Preventie & Veiligheid / T 050 630 473

Drugs expertise team Noord-West Vlaanderen

Wanneer?

U wordt als leerkracht/school geconfronteerd met een leerling met (een vermoeden van) een illegale drugproblematiek. U wil als leerkracht of als school hieromtrent advies, ondersteuning, breder overleg met verschillende actoren… U wil samen met de leerling op zoek naar de juiste gespecialiseerde zorg… Dan kunt u contact opnemen met het Drugs Expertiseteam Noord-West-Vlaanderen.

Voor Wie?

Voor alle zorgaanbieders uit de eerste lijn (huisarts, thuiszorg, welzijn…), CLB, GTB, BJZ en de justitiële sector. Ook de context: ouders, familie, schoolomgeving alsook de gebruiker zelf kan zich aanmelden. Dit betreffende zowel minder- en meerderjarigen voor de regio Noord-West-Vlaanderen.

Wat mag je verwachten?

Na contactname staat het Drugs Expertiseteam in voor onmiddellijk advies en consult, screening en indicatiestelling, netwerkopbouw en netwerkcoördinatie, coaching van het netwerk, psycho-educatie, toeleiding naar de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, vorming en deskundigheidsbevordering.

INFO

Het Drugs Expertiseteam is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 12 uur / T 050 407 777

Subsidie preventie

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan preventie en dit reeds op jonge leeftijd; het kan immers probleemgedrag op latere leeftijd voorkomen. Elke school binnen de gemeente heeft recht op een jaarlijkse tussenkomst van € 600 voor het organiseren van een activiteit, vorming, aankoop materiaal,…

De gemeentelijke scholen voorzien deze uitgave via hun werkingsbudget. Voorwaarden voor deze subsidie zijn:

  •  De kosten dienen gerelateerd te zijn met projecten rond preventie en/of specifieke sociale vaardigheden vb. drugpreventie, overlastpreventie (geweld, pesten,…).
  • De aanvraag voor tegemoetkoming moet minimum 3 weken vooraf ingediend worden bij de dienst Jeugdcultuur. Indien het college de aanvraag goedkeurt worden de kosten vergoed.

 

Op deze manier hoopt het gemeentebestuur de scholen een duwtje in de rug te geven voor het voeren van een bewust beleid inzake preventie- en gezondheidsopvoeding

INFO EN AANVRAGEN Dienst Jeugdcultuur / T 050 630 800.