Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Foto Knokke-Heist

ELISA MAENHOUT 08.10.21 t/m 05.12.21
VALERY LIPPENS 30.10.21 t/m 16.01.22

Beide foto-expo's blijven open voor het publiek.

ELISA MAENHOUT

A Depth Most Would Drown In
08.10.21 t/m 05.12.21
Gratis

De zeemeermin is een van de meest iconische wezens aller tijden. We kennen haar van mythes, legendes, sprookjes en verhalen die teruggaan tot in de Oudheid. Zeemeerminnen worden steeds afgebeeld als sterke, bovennatuurlijke vrouwen die macht, schoonheid en zelfvertrouwen uitstralen.

In haar fotografisch werk gaat Elisa Maenhout op zoek naar de fascinatie die dit fenomeen opwekt. Ze fotografeert mensen die zich vereenzelvigen en identificeren met dit mythische wezen. Op een speelse manier vertellen de zeemeerminnen en -mannen ons iets over onze eigen maatschappij. In een zelfgecreëerde, parallelle schijnrealiteit vinden ze een plaats om volledig zichzelf te zijn. Ze duiken in een droomwereld, vrij van problemen, en laten de werkelijkheid tijdelijk achter zich. De zeemeerminnen-community is een recent en wereldwijd fenomeen. Op deze manier wordt het zeemeermin-zijn naast een individuele transformatie ook een sociale gebeurtenis. Gekadreerd tussen wateroppervlak en bodem beweegt het zeemeer-volk zich voort in hun eigen (nieuwe) wereld, waar het licht anders schijnt en de zwaartekracht een illusie lijkt.

Elisa Maenhout speelt met de dunne grens tussen realiteit en fictie. Haar onderwaterfoto’s brengen de idyllische droomwereld tot leven. Hier vervaagt het onderscheid tussen documentaire-fotografie en enscenering. De contrasterende beelden die boven water genomen zijn zorgen voor een reality-check.

VALERY LIPPENS

From Dusk till Dawn
30.10.21 t/m 16.01.22
Gratis

Valery Lippens Fotografie (1972)

Valery bespeurt zijn omgeving met een verkennend oog. Dit vraagt een intense activiteit waarbij de resonantie van de ruimte plotseling de tijd en z’n schaduwen ontspant. De waanzin van het verleden als de spiegel van zijn netvlies vervaagt langzaam.

Vandaag kijkt Valery verder. Hij verbindt tijd en ruimte met een paar woorden die zijn ouders hebben achtergelaten. Een intense en krachtige erfenis die bestaat uit diep verankerde en scherpziende ogen. Niets wordt achtergelaten zonder te vertrekken. De ruimte breidt zich uit, reinigt zich en laat zich verblinden, rustig. Zijn landschappen van licht omvatten een wijdere wereld en blazen in ons een lucht van vrede, hoop en openheid, de zee openend aan onze voeten.

De blauwe en oranje kleuren zijn intens, de witte kleuren zijn goudkleurig, de zwarte kleuren stralen vergankelijkheid uit. Deze nieuwe onderdompelingen in het kleurenlicht reinigen het netvlies tot op het bot waar de stadslandschappen wemelen in extravagantie.

Valery wordt rustiger en zijn werkt geeft dit weer.

WORDT VERWACHT

2022 FRIEKE JANSSENS & SERVAAS VAN BELLE

Wens je meer informatie over de lopende en/of toekomstige tentoonstellingen?
Contacteer ons via foto@knokke-heist.be en onze medewerkers helpen je graag verder.