Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Heist viert carnaval

Overzicht

Heist viert carnaval is een feestelijke, creatieve en dolle ontmoeting voor jong en oud. Het feest vindt steeds plaats tijdens de eerste 4 dagen van de Krokusvakantie. Talrijke evenementen en festiviteiten zijn een garantie voor een gezellig gemaskerd feest in onze badstad. De zondagstoet en de verlichte avondstoet op dinsdag zijn enkele hoogtepunten van de vele evenementen.

De stoeten

De carnavaltraditie en deelgemeente Heist-aan-zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot op vandaag zijn er nog steeds groepen die kostuums en praalwagen voor de stoeten helemaal zelf ontwerpen. Een werk die maandenlang vrijwilligerswerk vergt en tijdens de stoeten meestal een prachtig toonmoment kent. Omdat de stoeten zijn uitgegroeid tot de grootste van de provincie, participeren vandaag talrijke andere verenigingen uit België en Nederland aan dit feestelijke evenement. Ruim 20.000 bezoekers komen jaarlijks de stoeten bewonderen.

 • Grote zondagstoet doorheen de straten van Heist: zondag 27 februari 2022 - start om 14 uur ter hoogte van het stationsplein te Heist.
 • Verlichte avondstoet doorheen de straten van Heist: dinsdag 1 maart 2022- start om 19.30 uur ter hoogte van de rotonde Westkapellestraat - Kursaalstraat - Marktstraat.

 

Hoe geraak je er?

Met de auto: parkeren doe je best op de Heistlaan, de randparking Van Nieuwenhuyselaan of Elisabetlaan ter hoogte van Duinbergen.

Met de trein: Afstappen halte "Heist". Vanaf het station bent u meteen in het centrum van de feestelijkheden.

Met de bus/tram: Raadpleeg de uurregeling van De Lijn. Met de tram kan u gebruik maken van de carnavalspas!

Het parcours van de stoeten

Het parcours van de stoeten kan je binnenkort hier raadplegen.

 

Andere evenementen

Heel wat andere carnavaleske evenementen zorgen voor een bruisende 4-daagse in Knokke-Heist. Vaak zijn het evenementen die reeds heel lang bestaan en gegroeid zijn vanuit oude tradities. Anderzijds zijn er de laatste jaren evenementen ontstaan die het gezellige en feestelijke karakter bevorderen. Eén iets is zeker: je kan met een gerust hart een verblijf in Knokke-Heist bezoeken als je wil genieten van een uniek en feestelijk festival die je vier dagen lang meevoert en zeker niet onbewogen laat.

 • Ceremonie "Aanstelling van de prins(es) carnaval": zaterdag 26 februari 2022, 12 uur - tent op sfeerplein De Bolle
 • Kindercarnavalbal: zaterdag 26 februari 2022, 14 - 17 uur - tent op sfeerplein De Bolle
 • Carnaval!Bingo: zaterdag 22 februari 2020, 18 - 21 uur - tent op sfeerplein De Bolle
 • Eucharistieviering "Herdenking van de vissers": zondag 27 februari 2022, 10 uur in Sint-Antoniuskerk te Heist
 • Bloemenhulde "Herdenking van de vissers": zondag 26 februari 2022, 11 uur op het Vissershuldeplein te Heist
 • Proclamatie van de wedstrijd van de zondagstoet: zondag 26 februari 2022, 19 uur in de tent op sfeerplein De Bolle
 • Gemaskerde voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers: dinsdag 1 maart 2022, 15 uur in stadion De Taeye te Heist.
 • Babelutten- en snoepworp voor kinderen: dinsdag 1 maart 2022, 18.30 uur ,Stationsplein ter hoogte van Restaurant 't Boerenhof te Heist.
 • Popverbranding: dinsdag 1 maart 2022, 19 uur op het Stationsplein ter hoogte van Restaurant 't Boerenhof te Heist.

 

Feest vieren

Carnaval betekent ook feestvieren. Uiteraard zijn de Heistse cafés meer dan een bezoekje waard en kan je in de extra feesttenten terecht voor een dol gemaskerd bal.

 • Carnavalaperitief in de Heistse cafés: zaterdag 26 februari tussen 17 en 19 uur
 • Groot gemaskerd feest in de Heistse cafés en feesttenten: zondag 27 februari vanaf 17 uur tot in de vroege uurtjes
 • Bal Van De Zeemeermin: maandag 28 februari van 16 uur tot middernacht in de tent op sfeerplein De Bolle
 • Sprotjesnacht: maandag 28 februari van 16 uur tot in de vroege uurtjes in de Heistse cafés en de feesttenten.
 • Groot gemaskerd feest in de Heistse cafés en feesttenten: dinsdag 1 maart vanaf 23 uur tot in de vroege uurtjes
 • Kazakken met haring in de Heistse cafés: woensdag 2 maart om 18 uur.

 

Wil je graag meer informatie over deze evenementen, stuur ons gerust een mail!

Participeren aan het feestgebeuren

Deelnemen aan de stoeten

Iedereen kan deelnemen aan de stoet van "Heist viert carnaval" mits aan de bepalingen van het karrenreglement en de tijdelijke politieverordening wordt voldaan. We raden u aan om de documenten aandachtig door te nemen. De bepalingen worden gecontroleerd vlak voor het vertrek van de stoet.

U kan hier vanaf 11 november het inschrijvingsformulier invullen en het karrenreglement en de tijdelijke politieverordening raadplegen. Inschrijven voor de stoeten kan van 11 november 2021 tot 1 februari 2022.

Eet- en drankstanden tijdens de stoet(en)

Eet-en drankstanden tijdens de stoet vallen onder de regelgeving van ambulante handel. Zowel particuliere als professionele initiatieven voor ambulante handel zijn in Knokke-Heist verboden. Enkel eet- en drankstanden die voldoen aan de voorwaarden en goedgekeurd worden door het gemeentebestuur worden toegelaten. Om in aanmerking te komen, dienen initiatiefnemers een evenementenaanvraag in voor 15 januari.

Voorwaarden:

 1. De drank- en of eetstand mag enkel open zijn tussen 11.30 en 18 uur op zondag en tussen 18 en 23 uur op dinsdag.
 2. De inrichter moet kunnen aantonen een vlotte organisatie te garanderen door het inzetten van voldoende personeel en kwalitatieve materialen en producten. Een plan van aanpak bij de evenementenaanvraag voegen is een meerwaarde.
 3. De inrichter moet een duidelijk aantoonbare band hebben met het evenement "Heist viert carnaval".
 4. De drank- en of eetstand moet voldoen aan all veiligheidsvoorschriften, de geldende normen van het F.A.V.V. en de bepalingen uit de tijdelijke politieverordening carnaval.

Meer info kan verkregen worden bij de dienst openluchanimatie (openluchtanimatie@knokke-heist.be)

Uitbaten van een feesttent

Tijdens de carnaval4-daagse is een feestende massa aanwezig in Heist. Om alle feestvierders kwalitatief te kunnen opvangen, worden naast de cafés ook tijdelijke inrichtingen georganiseerd. Indien u interesse hebt om een feestplek uit te baten of te partciperen in de organisatie ervan, kan u inlichtingen verkrijgen via de dienst openluchtanimatie (openluchtanimatie@knokke-heist.be).

Kandidaat stellen voor Prins(es) carnaval

Tot en met 31 december kan u zich kandidaat stellen als prins(es) carnaval. De enige voorwaarde is dat u gedomicilieerd bent in Knokke-Heist. Inschrijven als kandidaat kan door een mail te sturen naar michael.muyllaert@knokke-heist.be

Tijdelijke politieverordening

Tijdens de carnaval 4-daagse is een tijdelijke politieverordening van kracht. U kan deze hier nalezen.