Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kinderopvangtoeslag voor alleenstaande werkzoekenden die weer aan de slag gaan

Omschrijving

De kinderopvangtoeslag of werkhervattingstoeslag voor eenoudergezinnen is er om het voor alleenstaande ouders aantrekkelijker te maken om te gaan werken. Nu loont dat voor sommigen financieel amper de moeite, omdat hun loon wordt afgeroomd door de extra kosten voor verplaatsing en kinderopvang.

Sinds 1 juli 2014 is de kinderopvangtoeslag een regionale bevoegdheid. Voor het Vlaamse Gewest is de maatregel afgeschaft sinds 1 januari 2018. Inwoners van de andere gewesten kunnen voor de toeslag nog terecht bij de RVA.

Voorwaarden

Bent u een alleenstaande ouder met kinderen ten laste die

  • ten minste 3 maanden een werkloosheidsuitkering heeft ontvangen
  • en het werk hervat als loontrekkende of als zelfstandige in hoofdberoep,

dan kunt u een premie van 82,81 euro per maand krijgen. U kunt die kinderopvangtoeslag gedurende een periode van maximaal 12 maanden krijgen. Die periode begint vanaf uw aanvraagdatum:

  • de eerste van de maand als u ook op die eerste van de maand begint te werken
  • de eerste van de daarop volgende maand als u in de loop van de maand begint te werken.

Als u in het Vlaamse Gewest woont en u hebt het werk hervat vóór 1 januari 2018, dan kunt u nog aanspraak maken op kinderopvangtoeslag als u tijdig uw aanvraag indient (ten laatste 31 december 2018). Hebt u het werk hervat na 31 december 2017, dan kunt u geen aanspraak meer maken op de kinderopvangtoeslag.

Procedure

Om de kinderbijslagpremie te ontvangen, downloadt u het aanvraagformulier vanaf de website van de RVA. Dien het ingevulde formulier samen met een kopie van uw arbeidsovereenkomst in bij uw uitbetalingsinstelling.