Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Medewerkers in de kijker

Aan de gemeente Knokke-Heist werken elke dag meer dan 500 werknemers. Met zijn allen willen wij Knokke-Heist blijven op de kaart zetten als een topbestemming om te wonen, werken of gewoon eventjes op bezoek te komen!

Op deze pagina laten we graag onze medewerkers aan het woord: over hun job, het leven en waarom Knokke-Heist de beste werkgever is.



Kom jij ons team versterken? Bekijk alle vacatures.

Dascha Derudder: gemeenschapswacht-vaststeller

Het gemeentebestuur wil in 2022 volop gaan voor een veilig en kwalitatief Knokke-Heist. En daar horen heel wat nieuwe collega-gemeenschapswachten bij! Tijd dus om eentje aan de tand te voelen over wat een gemeenschapswacht allemaal doet en waarom het net zo’n toffe job is.

Aan het woord Dascha Derudder, gemeenschapswacht bij de dienst preventie en veiligheid.

Dag Dascha, welkom! Je bent intussen bijna 1,5 jaar aan de slag bij de gemeente als gemeenschapswacht. Vertel eens, wat doet een gemeenschapswacht precies?

Dascha: Van alles! (lacht). Ons takenpakket is eigenlijk zeer gevarieerd en dat maakt het net zo leuk. Als gemeenschapswacht-vaststeller, want dat is de officiële benaming, hebben we zowel een preventieve als handhavende job.

De preventie gaat dan vooral over het sensibiliseren rond criminaliteit en overlast, zoals bijv. het graveren van fietsen, honden aan de leidband houden, snoeien van overhangende hagen, enz.

De handhaving is dan eerder het vaststellen van overtredingen op het politiereglement die met een GAS-boete beboet kunnen worden, zoals sluikstorten, het niet oprapen van hondenpoep, niet-vergunde innames van het openbaar domein.

Daarnaast ben je als gemeenschapswacht ook het eerste aanspreekpunt voor de burger. Je bent de ogen en oren op straat. Het helpt dus zeker als je een vlotte babbel hebt, zoals ik! (lacht)

Sociaal zijn, een Belgische identiteitskaart op zak, een middelbaar schooldiploma… Nog iets? Moet je een specifieke opleiding volgen?

Dascha: Ja maar die volg je na aanwerving! Het is wel belangrijk dat je slaagt voor de opleiding tot gemeenschapswacht-vaststeller, anders kan je de job niet uitoefenen natuurlijk.

Wat vind jij zelf het leukste?

Dascha: Ik val in herhaling maar de variatie. Elke dag is anders! Natuurlijk hebben we onze vaste taken zoals de maandelijkse sectorcontroles [de gemeente is opgedeeld in 18 sectoren die maandelijks allemaal minstens één keer gecontroleerd worden], of de weesfietsen ophalen.

Wist je dat we vorig jaar maar liefst 667 weesfietsen ophaalden? Verder krijgen we vaak ook meldingen van bewoners of andere diensten die we zo snel mogelijk behandelen.

Hoe ziet jouw standaard dag eruit?

Dascha: Elke ochtend start met een overleg tussen de collega’s, wie doet wat vandaag. Elke dag maar ook elk seizoen is anders. Zo mag je vanaf 15 maart niet meer met de hond op het strand en gaan we daar dan ook meer de nadruk leggen op sensibiliseren.

Ga je alleen of samen op stap? Hoe is de sfeer onderling?

Dascha: We gaan meestal per twee op pad. Twee paar ogen zien meer dan één hé (lacht). Ook als je een vaststelling moet doen, ben je samen sterker. Hopelijk krijgen we er binnenkort heel wat nieuwe collega’s bij om nieuwe duo’s te vormen want het is een heerlijk team. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen rekenen op elkaar. En af en toe is er tijd voor wat grapjes en grollen, wat wil een mens nog meer (glimlacht).

Hoe is de samenwerking met de politie?

Dascha: Goed, vooral met de wijkagenten hebben we een goed contact. En deze zomer controleerden we bijv. de privatieve innames op de zeedijk samen met de horecacoach van de politie. We houden een oogje voor elkaar in het zeil en hebben vaak contact.

Hoe ga je te werk als je iemand een inbreuk ziet doen?

Dascha: Dat hangt echt af van situatie tot situatie en van persoon tot persoon. Maar één ding hebben alle vaststellingen gemeen: we beginnen altijd met ons te identificeren. Als gemeenschapswacht heb je ook een maatschappelijke functie. Een tuin die woekert van het onkruid kan bijvoorbeeld ook wijzen op een oudere persoon die niet meer in staat is zijn of haar tuin te onderhouden.

Ik vind het daarom belangrijk om altijd eerst een informatieve kaart in de brievenbos te stoppen en te vragen dit in orde te brengen. Een maand later keren we dan nog eens terug.

Als je natuurlijk iemand afval ziet sluikstorten, gaan we wel onmiddellijk over tot een GAS-vaststelling. Iedereen weet dat dit niet kan (glimlacht).

Heb je het gevoel dat mensen de weg goed naar jullie vinden? Indien niet, wat kan er beter?

Dascha: Ja, toch wel. We zijn dan ook heel herkenbaar hé met onze paarse jas (grimast). We doen ook ons best om aanwezig te zijn in het straatbeeld. Wist je bijvoorbeeld dat we in de vakanties mensen met honden in de winkelstraten aanspreken om te vragen als ze hondenpoepzakjes bijhebben? Wie in orde is krijgt een extra rolletje cadeau.

En wie niet in orde is?

Dascha: Ook! (schaterlach) Als gemeenschapswacht hebben we altijd rolletjes bij.

Wat doen jullie niet?

Dascha: Hoewel veel mensen dat denken, zijn wij dus geen parkeerwachters en kunnen we ook geen boetes uitschrijven voor foutief geparkeerde voertuigen. Hoe graag ik ook zou willen! (lacht). Verder zijn we natuurlijk ook geen politie en regelen we ook geen verkeer.

Bij een overtreding maken wij trouwens enkel het verslag, we beslissen dus ook niet over de geldboete of eventueel ander type sanctie. Dat doet de sanctionerend ambtenaar.

In sommige steden hebben gemeenschapswachten een eerder negatief imago, ervaar jij dit ook zo in Knokke-Heist? En zo ja, hoe ga je daarmee om?

Dascha: We krijgen door het uniform soms wel eens al lachend de opmerking dat we Anderlecht-supporters zijn. Niet dus hé (lacht).

De vroegere stadswachten hadden inderdaad een negatiever imago maar intussen is de functie al veel geëvolueerd. Wij doen er alles aan om ons klantvriendelijk op te stellen. We zijn dan ook ambassadeurs van het gemeentebestuur en dragen wij tot het veilig en sterk imago van onze mooie gemeente.

Ervaarde je al eens iets gek? Of waar ben je net trots op?

Dascha: Op mijn allereerste werkdag mocht ik al op de markt in Heist een dronken vrouw uit de struiken halen. Net toen ik me wilde voorstellen aan de collega’s! (lacht). In diezelfde week hielp ik ook een oudere vrouw recht die gevallen was in de lift. Bijkomende moeilijkheid was dat ze maar één arm had… Maar moeilijk gaat ook (lacht).

Verder slaagde ik erin een aanslepende burenruzie op te lossen (trots). Het is gewoon een heel gevarieerde functie waarin je veel op pad mag, met iedereen een babbeltje mag slaan en extra opleidingen kan volgen.