Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Erfgoed

Oorlog

Van Grave(n) naar Knokke(n) – Over forten en linies in de grensstreek.

Dit educatief project wil leerlingen kennis laten maken met de functie van een verdedigingswerk in heden en verleden. Daardoor leren de leerlingen dat het landschap er niet toevallig zo uitziet. Ze leren het landschap te lezen, ze worden zich ervan bewust dat het landschap een ontwikkeling doormaakt. Ze leren met andere ogen te kijken naar hun omgeving.

Het project bestaat uit :

Een educatieve film waarin acteur Jack Wouterse in vogelvlucht de leerlingen mee op reis neemt door tijd en ruimte.

Klassikale opdrachten waarin de leerlingen de ontwikkeling van verdedigingswerken in een chronologische volgorde zetten.

Een bezoek aan de overblijfselen van de verdedigingswerken.

Een uitgewerkt toneelscript. De leerlingen verplaatsen zich in de les in één van de personages en leren over het leven rondom een linie in tijden van oorlog.

Meerdere lessuggesties om op locatie uit te voeren waarin leerlingen ontdekken wat er nog te zien is van de verdedigingswerken.

Een Suske en Wiske strip 'De laaiende linies'
Het pakket focust op 3 verdedigingslinies :

Zuiderwaterlinie (van Bergen op Zoom naar Grave)

Staats-Spaanse Linies (Van Knokke tot Antwerpen)

Fortengordels rond Antwerpen

Praktische info

Dit pakket kan gratis verkregen worden in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (0800 20 021 of provincie@west-vlaanderen.be)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peterschap Beelden en Monumenten in de stad

Het Project rond Peterschap en Beelden en monumenten in de stad wordt momenteel volledig herwerkt. Vanaf het nieuwe schooljaar komen wij terug met een nieuw en verfrissend concept.

Info: Tracy.Vlietinck@knokke-heist.be

Sincfala, Museum van de Zwinstreek

Het oude schoolgebouw – Heistse visserij

Doorheen het verhaal van Fonske maak je kennis met een oud visserspleintje, de visserijklas, het charmante cafeetje van weleer en de evolutie van de vissersboten.

Het bezoekerscentrum – Geschiedenis Zwinstreek

In een tweede vleugel van het museum reist Fonske door de tijd en zo ook door de geschiedenis van de Zwinstreek. Een boeiend avontuur vol verrassingen voor alle leeftijden.

Museumaanbod voor scholen

Schrijf je als klas in voor een bezoek via onze website. De opdrachten en het nodige materiaal liggen klaar voor een geslaagde tocht doorheen de tijd.

1. Educatieve zoektocht: eerste graad
Ontdek al spelend een stukje geschiedenis van de visserij met het zoekspel “Dief slaat toe in het museum”. Aan de hand van opdrachten en tips gaan de kinderen in groepjes kriskras doorheen het museum op zoek naar oplossingen. Wie heeft het voorwerp gestolen? Waar is het verstopt?

2. Het leven als visser: tweede en derde graad
Een takenpakket met doe- en denkopdrachten loodst de leerlingen in groepjes door de verschillende opstellingen in het museum. Leer, beleef en ontdek!

3. Ontmoet de Heistse vissersvrouwen
Via een sketch van 15 minuten keer je met drie echte Heistse vissersvrouwen 100 jaar terug in de tijd. In het typisch Heistse dialect vertellen ze over het dagdagelijkse leven, de soms grappige lapjesnamen en de avonturen van hun kroost.

 4. Geef zelf les

Geef als leerkracht zelf les in de oude visserijklas en katapulteer je leerlingen terug in de tijd. Kruip in de huid van kinderen die voor de Tweede Wereldoorlog oorlog naar school gingen. Typische kledij met bijhorende klompen, oude schoolboeken, lei en griffel liggen klaar.

5. Bezoek met gids

Op het niveau en tempo van de leerlingen vertelt de gids over het dagelijkse leven in de visserij en de geschiedenis van de Zwinstreek. Tussendoor zijn een aantal doe-opdrachten voorzien.

Reserveer tijdig je bezoek.

Info: sincfala@knokke-heist.be