Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Bibliotheek

Bieblo

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te vinden in de rekken: al die keuze! Bieblo helpt kinderen tussen 6 en 11 jaar op een intuïtieve manier boeken vinden naar hun goesting. Kinderen zien een afbeelding die een thema uitbeeldt: fantasie, dieren, noem maar op. Swipen of klikken ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Op het einde krijgen ze een kleine etalages met 8 covers. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib en sluiten aan bij hun interesses en leeftijd. Probeer het zelf even uit!

Hoofdbibliotheek

Heist

Westkapelle

Boekenzoeker

In de nieuwe Boekenzoeker kan iedereen tussen 0 en 18 terecht. Aan de hand van vijf zoekcriteria geeft Boekenzoeker je boekentips op maat. Je kan zoeken op leeftijd, soort boek, thema, dikte en extra (zoals verfilmde boeken of klassiekers). Daarnaast kan je fragmenten uit de boeken lezen en beluisteren, je favorieten opslaan in een lijstje en daarmee naar de bibliotheek trekken. Nieuw is ook dat je bij elk boek meteen kan checken of het aanwezig is in de bibliotheek. Ook kan je lijstjes rond pesten, boekentips van de Jeugdboekenmaand en de populairste boeken voor een bepaalde leeftijd raadplegen: je vindt het allemaal op www.boekenzoeker.be  

Digitale nieuwsbrief BIB

Leesvriendelijke leerkrachten die op de hoogte wil blijven van aanwinsten, activiteiten, aanraders en andere nieuwtjes sturen een mailtje naar bibliotheek@knokke-heist.be. De eerstvolgende maand vind je het leukste nieuws rechtstreeks in je mailbox.

Kinder - en jeugdjury Vlaanderen

De KJV is de leukste leesclub van het land! Kinderen tussen 4 en 16 jaar lezen doorheen het jaar 8 verrassende boeken en stemmen op het einde hun favoriete boeken naar de top. Daarvoor komen ze een keer per maand samen in de bibliotheek, om samen met de anderen de boeken te bespreken. Lid worden is gratis. Wie graag met de hele klas deelneemt kan dit voor de zomervakantie aanvragen via bibliotheek@knokke-heist.be.

Scholen ontvangen begin juni een uitnodiging om zich in te schrijven

ONLINE TOOLS BIJ BOEKEN EN LITERATUUR VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

  • Luisterpunt

Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 30.000 Daisy-luisterboeken voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, dyslexie, afasie …), waarvan 5.000 voor de jeugd. Daisy-boeken beluister je eenvoudig met de gratis Anderslezen-app. Ideaal voor kinderen met dyslexie in combinatie met het gedrukte boek (check ook www.ikhaatlezen.be). Lid worden is gratis en ook scholen kunnen gratis lid worden om de boeken in te zetten voor leerlingen met een leesbeperking. Luisterpuntbibliotheek en jeugduitgeverij De Eenhoorn stellen tijdelijk 30 luisterboeken gratis online beschikbaar voor iedereen! Echte pareltjes, waaronder heel wat boeken die ingelezen zijn door de auteur zelf én titels die genomineerd zijn voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Je vindt alle luisterboeken op Eenhoorn.be.

  • Luisterbieb

Welk verhaal wil jij beluisteren? De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.  

  • Luisterboeken over steden

Citybooks koppelen reizen met literatuur: korte verhalen van internationale schrijvers waarmee je fascinerende, niet voor de hand liggende steden ontdekt in Europa en ver daarbuiten.

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren neemt je leerlingen mee op reis, zonder ellenlange busrit. Samen met de foto’s en de filmpjes levert dit unieke stadsportretten op.  

  • Luisterboeken op je smartphone  

Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon. Download de Storytel app voor iPhone of Android, sluit een abonnement af en luister naar een bibliotheek van boeken, waar en wanneer je maar wilt.

  • Krantenarchief Gopress gratis toegankelijk  

Tijdens de Corona-maatregelen staat het krantenarchief van Gopress gratis open voor alle bibliotheken, met of zonder abonnement. Leerkrachten en leerlingen kunnen het archief gebruiken om van thuis uit te werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.  

  • Archief voor Onderwijs

Op het Archief vind je collecties rond lezen, literatuur en poëzie. Een schat aan informatie om je lessen literatuur te illustreren met beeldmateriaal. In een collectie vind je fragmenten gebundeld op maat van een les of lessenreeks voor een bepaald vak of onderwerp. Een collectie bevat ook achtergrondinformatie en handige lestips.

51 collecties zoomen in op de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, maar ook over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers. Ontdek alles over kleppers als Hugo Claus of Cyriel Buysse.

  • Raadgedicht

Laat je leerlingen hun fantasie los op poëzie. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Misschien kunnen je leerlingen het raden?

  • Uitgelezen geeft boekentips

Pittige discussies over recent verschenen boeken tussen bekende lezers - waaronder vaste waarden Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe - aangelengd met leestips, een auteursbezoek, tombola en live muziek: dat blijft het smakelijke recept voor Uitgelezen van Kunstencentrum Vooruit vzw. Het panel van Uitgelezen geeft tijdens de quarantaineperiode boekentips online.

  • Voorleessessies aan huis

 Boekenwinkel Boekarest uit Leuven blijft tijdens de sluiting ook zijn duit in het zakje doen. Eigenaar Maartje leest elke dag voor uit een prentenboek, een jeugdboek én een boek voor volwassenen, via de Instagrampagina.  

Klara-medewerker Sieglinde Michiel leest elke dag tijdens de coronamaatregelen voor uit 'Decamerone' van Giovanni Boccaccio. "Want welk boek is passender in deze tijden dan de raamvertelling over tien jongelui die Firenze ontvluchten tijdens een pestepidemie en de tijd verdrijven door verhalen te vertellen?"

  • Behoud de begeerte online

Bij de jaarlijkse voorstelling Behoud de Begeerte voorstellingen lezen auteurs voor uit eigen werk aangevuld met live muziek, dans, filmfragmenten en videokunst. Tournée Digitale is een reeks digitale voorstellingen geselecteerd uit het archief van Behoud de Begeerte, van 1988 tot 2020.