Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Cultuur

Canon Cultuurcel - cultuur op school begint hier

CANON is de cultuurcel van het Ministerie van Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap en wil leerkrachten en leerlingen op een actieve manier en in een open en creatieve leeromgeving onderdompelen in kunst en cultuur.  

Onderwijs heeft maatschappelijke betekenis nodig. Samen met alle betrokkenen versterkt CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) het onderwijs door meer en beter cultuuronderwijs voor iedereen te ondersteunen. We faciliteren om cultuur optimaal te beleven en bieden inspiratie om zich erin uit te drukken om zo het cultureel bewustzijn te stimuleren.

INFO https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/canon-cultuurcel en Myriam De Krock, coördinator schoolprogrammatie Knokke-Heist.

 

CULTUUR IN DE SPIEGEL

Cultuur in de Spiegel onderzoekt hoe cultuur een rol kan spelen in het onderwijs en hoe je cultuuronderwijs kan integreren in de lerarenopleiding, in lagere en secundaire scholen en in het deeltijds kunstonderwijs. Op de website van Cultuur in de Spiegel lees je tussentijdse rapporten van het onderzoek.

 

CULTUURKUUR - helpt je op weg naar een project

Zoek je cultuurprojecten, praktijkvoorbeelden cultuurpartners, cultuurschakels, projectondersteuning, project – en vervoersubsidies, enz… neem dan een kijkje op de website van Cultuurkuur hier vind je alle informatie over cultuur in de brede zin onder de vleugels van CANON Cultuurcel. Een warme oproep: hou ons op de hoogte van wat er leeft aan creatief cultuuronderwijs op jouw school.

  • Cultuurhuizen brengen aanbod naar je virtueel leslokaal
  • Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal
  • Cultuurkuur als bruggenbouwer
  • Ontstaan van een netwerk “lezen op school”

 

10 tips: zo lopen jouw bso-studenten wél warm voor cultuur

Steeds meer culturele instellingen richten zich op het beroepsonderwijs. Maar ook de leerkracht speelt een belangrijke rol in het toegankelijk maken van kunst en cultuur. Deze tien tips helpen je bij het bedenken van kunsteducatieve activiteiten. (bron: LKCA)

Tip 1. Bso'ers zijn doeners

Tip 2. Bso'ers zijn praktijkgericht

Tip 3. Dé bso-leerling bestaat niet

Tip 4. Bso’ers willen resultaat

Tip 5. Bso’ers willen kiezen

Tip 6. Bso’ers willen persoonlijke aandacht

Tip 7. Breng het aanbod dichterbij

Tip 9. Help bso’ers hun weg te vinden

Tip 10. Geef bso’ers het gevoel dat ze op hun plek zijn

Wens je meer te weten over bovenstaande items neem dan een kijkje op https://www.cultuurkuur.be/

 

DYNAMO 3 project  - helpt je onderweg

Dynamo 3 is een motor achter drie stevige pijlers om met cultuur op school aan de slag te gaan:

STAP 1 = Dynamo Plan

STAP 2 = met een goedgekeurd PLAN kan je gebruik maken van “Project”. Voor een creatief project op school kun je subsidies krijgen van maximum € 2000.

STAP 3 = Dynamo OPWEG. Elke school kan met de Lijn gratis naar cultuurschakels. Per rit met max 30 personen, tijdens weekdagen en tussen 9 - 15.30 uur en na 18.30 uur.

INFO www.dynamo3.be

 

KUNSTKUUR

Kunst en cultuur spelen een grote rol in het bewustwordingsproces van elk individu. Kwalitatieve muzische vorming in het basisonderwijs blijkt geen evidente uitdaging en in het secundair worden we geconfronteerd met nieuwe eindtermen, waaronder ‘cultureel bewustzijn en culturele expressie’. Vanaf september 2019 stimuleert Kunstkuur de samenwerking tussen een school uit het basis-, secundair of hoger onderwijs én een nabijgelegen academie.

INFO https://www.cultuurkuur.be/subsidies/kunstkuur

 

PROJECTLOKET - geeft je subsidie

Naast dynamo3 vind je nog tal van andere initiatieven die hun schouders onder projectwerking op school plaatsen. Broed je misschien op plannen hoe je de nakende herdenking van WOI kan aanpakken? Als je op projectloket onder actief burgerschap kiest voor vredeseducatie kan je doorklikken naar een lijst met om en bij de 500 initiatieven.  

INFO www.projectloket.be 

Digitale nieuwsbrief scholenaanbod Knokke-Heist

Elke maand wordt aan scholen, leerkrachten en geïnteresseerden een nieuwsbrief verzonden via scholenaanbod@knokke-heist.be. Daarin lees je de nieuwkomers of allerhande weetjes van het culturele, literaire, sportieve, artistieke en wetenschappelijke veld. Alles wat dienstig kan zijn voor jou en je leerkrachten. Wens je deze nieuwsbrief te ontvangen of heb je zelf ook nieuws om toe te voegen aan deze nieuwsbrief, laat het dan weten via scholenaanbod@knokke-heist.be en wij nemen het graag op in een volgende uitgave.  

INFO Cultuurcentrum Scharpoord / T 050 630 430

Erfgoeddag maakt school!

zondag 24 april 2022 

Al twintig jaar lang zet het gekende grote publieksevenement Erfgoeddag het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. De editie van 2022 wordt ongetwijfeld heel bijzonder … En zéker voor wie zich iedere dag opnieuw inzet in of voor het onderwijs!

Onder de titel ‘Erfgoeddag maakt school!’ duiken tal van erfgoedspelers in het rijke schoolleven en -verleden. Op  nodigen we het publiek uit om al die verrassende linken met onderwijs te ontdekken in de rijke erfgoed-, museum- of archiefcollecties.

Maar er is meer. Want Erfgoeddag breidt uitzonderlijk uit met een hele week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. In die week nodigt Erfgoeddag u uit om erfgoed in de kijker te zetten in uw school en in de klas. Door, wie weet, zelf op zoek te gaan naar het erfgoed van de school. Of door een uitstap met de klas te plannen, een erfgoedexpert op visite te vragen … Wat er allemaal mogelijk is, daarover vertelt Erfgoeddag u graag meer vanaf volgend schooljaar. Eerst is er nog die welverdiende zomervakantie! Het voornaamste is dat u (samen met uw collega’s op school) nu alvast Erfgoeddag 2022, en de hele daaropvolgende week, in uw schoolagenda reserveert:

‘Erfgoeddag maakt school!’ 

  • Publieksevenement in Vlaanderen en Brussel, op zondag 24 april 2022.
  • Aansluitend Erfgoeddag-week voor scholen, van maandag 25 april tot vrijdag 29 april 2022.

 

Heeft u vragen, suggesties of toetst u graag de mogelijkheden af? Neem dan contact op met de coördinatie Erfgoeddag via info@erfgoeddag.be.

Klascement

Een portaalsite voor en door onderwijs. https://www.klascement.net/

Het cement wordt gevormd door enthousiaste leerkrachten en studenten. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites, ... gemaakt door en voor leerkrachten (in spe). Zo groeit KlasCement tot een heus bouwwerk met onderwijsnieuws, een educatieve databank en een zoekrobot. In het gebouw brengen we alle gebruikers samen via de ledenlijst en de persoonlijke profielen.  

Samenbrengen van lesmateriaal in één grote databank heeft vele voordelen:

  • je vindt sneller wat nodig is voor je vak of klas
  • je les wordt er beter van (goed voor de leerlingen)
  • je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden
  • je overlegt en leert nieuwe collega’s kennen

 

Deel je lesmateriaal

Elke leerkracht of student ontwikkelt of gebruikt werkbladen, cursussen, presentaties, oefeningen, links, software, nieuws en activiteiten, praktijkvoorbeelden, .... We geven je de kans dit te delen met collega’s, gratis. Als elke bezoeker af en toe iets aanbiedt, zijn er voldoende bijdragen om steeds waardevolle inhoud te vinden. Neem, maar geef in ruil. Uitwisseling is voordelig en verrijkend. Hopelijk ben jij ook iemand die eigen creaties graag door anderen laat gebruiken. Verwacht je aan positieve reacties.

Zoekrobot & filter

Doorzoek de databank van KlasCement met trefwoorden. Filter de inhoud per bouwsteen, categorie, thema, vak, onderwijstype, doelgroep of nog geavanceerder.

Communicatie

  • Onderwijskalender

In onze nieuwsrubriek met kalender verzamelen we allerlei activiteiten van musea, projecten, nascholingen, aankondigingen voor leerkrachten, …

  • Onderwijsforum

Overleg plegen en ervaringen uitwisselen is verstandig. Collega’s adviseren zeker. KlasCement biedt een druk bezocht forum aan met prikborden per vak, doelgroep en thema.

  • Twee nieuwsbrieven

Ontvang het e-zine KC&Zo met KlasCementnieuws en een overzicht van de nieuwste bijdragen binnen de door jou geselecteerde interesses. Abonneer je via je profiel op KC&Co als je ook nieuws van onze partners wenst te ontvangen.

Herinneringseducatie bij KlasCement

Ben je op zoek naar een lespakket bij een film over de genocide van Rwanda? Wil je met je leerlingen een museum of herdenkingsplaats bezoeken? Of plan je een project rond 100 jaar Groote Oorlog en ben je nog op zoek naar inspiratiestof? Dan kan je vanaf nu terecht bij de educatieve databank van KlasCement. Wij verzamelen voor jullie het aanbod van verschillende musea, organisaties en leerkrachten. Heb je zelf goed lesmateriaal ontwikkeld, aarzel dan niet om dit op te nemen in de databank. Surf naar www.klascement.be of neem contact met schoolprogrammatie CC.