Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Festival Klassiek Leeft Knokke-Heist

Knokke-Heist en klassieke muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziekliefhebbers kunnen het hele jaar terecht in onze gemeente om te genieten van internationale topmusici tijdens het muziekfestival 'Klassiek Leeft'. De curator en getalenteerde pianist Liebrecht Vanbeckevoort stelt keer voor keer een indrukwekkende affiche samen.

In het voorjaar presenteren we de concertreeks 'Klassiek Leeft Vurig' en in de zomer staat 'Klassiek Leeft Meesterlijk' op het programma. De concerten gaan telkens door in het prachtige decor van de kerken van Knokke-Heist. Niet te missen!

Klassiek Leeft Meesterlijk 2024 - 16de editie

Muziekliefhebbers kunnen deze zomer terug genieten van internationale topmusici tijdens het muziekfestival 'Klassiek Leeft Meesterlijk’. Alle concerten gaan door in de Dominicanenkerk en enkel het slotconcert gaat door in de Margaretakerk.

NIEUW: INTRODUCTIES ZOMERCONCERTEN

Geniet deze zomer tijdens Klassiek Leeft Meesterlijk van boeiende inleidingen en kom zo meer te weten over de programmatie en de artiesten. Op 23, 25, 27 en 30 juli zal de introductie verzorgd worden door Florestan Bataillie.Een Belgische pianist van de iets jongere generatie die de afgelopen 2 jaar regelmatig introducties heeft verzorgd voor Belgian national Orchestra, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic en Flagey.

Op 1 augustus worden jullie verwelkomd door niemand minder dan creatief directeur Liebrecht Vanbeckevoort. Tijdens deze introducties wordt er naast een toelichting van het programma, ook telkens een interview voorzien met een artiest van die avond. De introducties vinden plaats op de binnenkoer van de Dominicanenkerk, voorafgaand aan elk concert tussen 19.30 en 20 uur. Enkel voor het slotconcert wordt dit niet voorzien. Geniet ervan!

UITVERKOCHT - DI 23 JUL - 20.30 UUR - OPENINGSCONCERT: Laureatenconcert Elisabethwedstrijd Viool 2024

Dmytro Udovychenko, viool (1ste laureaat Koningin Elisabethwedstrijd Viool 2024)
Liebrecht Vanbeckevoort, piano
--
Beethoven, Brahms, Janacek, Ysaÿe/Saint-Saëns

De 16de editie van Klassiek Leeft Meesterlijk opent met een recital van kersvers 1ste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2024 voor viool, de Oekraïener Dmytro Udovychenko. Hij wordt hierbij begeleid aan de piano door onze artistiek directeur, die het recente viool-concours vanop de eerste rij heeft meegevolgd als officieel pianist-begeleider. Samen brengen ze sonates van Beethoven, Brahms en Janacek, en zetten ze met een transcriptie van Ysaÿe een symbolische kers op de taart. Eugène Ysaÿe, destijds de vioolleraar van Koningin Elisabeth, lag immers aan de basis van de huidige Elisabethwedstrijd en de voorloper van dit iconisch concours werd dan ook naar hem genoemd.

Dmytro Udovychenko schreef op 1 juni jl. geschiedenis, door uitgerekend op zijn 25ste verjaardag de 1ste prijs van de KEW viool weg te kapen.
Hij plaatst zich daarmee in een rijtje van de allergrootste violisten die dit prestigieuze concours op hun naam schreven, zoals David Oistrakh, Philipp Hirschhorn, Vadim Repin, Ray Chen en Sergey Khatchatryan.

UITVERKOCHT - DO 25 JUL - 20.30 UUR: Florian Noack & Quator Van Kuijk

MENDELSSOHN, DVORAK

--

Nicolas Van Kuijk, viool

Sylvain Favre-Bulle, viool

Emmanuel François, altviool

Anthony Kondo, cello

Florian Noack, piano

Florian Noack vertegenwoordigt een nieuwe generatie getalenteerde Belgische pianisten en is doorheen de afgelopen jaren bejubeld omwille zijn talrijke virtuoze en creatieve arrangementen van belangrijke orkestwerken. In maart 2024 bracht hij zijn nieuwste cd uit 'I wanna be like you' die inmiddels al ettelijke lovende internationale recensies ontving. Hij opent dit concert met een fragment uit die gloednieuwe cd-opname. Vervolgens neemt het gerenommeerde en in Parijs opgerichte strijkkwartet 'Quatuor Van Kuijk' de fakkel van hem over om te schitteren in een strijkkwartet van Felix Mendelssohn, ook al onderwerp van een recente opname waarbij ze alle kwartetten van wonderkind Felix op cd hebben gezet. Recente concerten brachten Quatuor Van Kuijk nog naar festivals in Cambridge en Zürich en Carnegie Hall New York.

Noack en Quatuor Van Kuijk zetten tot slot de kroon op het werk met een Olympische uitvoering van Dvorak's befaamde pianokwintet, bijzonder geliefd bij menig melomaan.

ZA 27 JUL - 20.30 UUR: As long as singbirds sing

DOWNLAND, JOHNSON, RAVENSCROFT, ...

--

Lore Binon - sopraan
Wim Maeseele - luit
Thomas Baeté - viola da gamba

'As long as songbirds sing' neemt je mee naar de verhalen uit het Engeland van de 16de en 17de eeuw. De oude muziek van Dowland, Johnson, Ravenscroft alsook enkele meer hedendaagse liederen vertellen verhalen over de drang naar vrijheid, over roots en over thuiskomen.

Maar ook over de hoop! Zolang er muziek is - As long as songbirds sing - is er hoop.

UITVERKOCHT - DI 30 JUL - 20.30 UUR - GRAND DUOS : Bach/Schubert met Wispelwey/Vanbeckevoort

BACH, SCHUBERT

--

Pieter Wispelwey, cello

Liebrecht Vanbeckevoort, piano

7 jaar na zijn onvergetelijke debuut op Klassiek Leeft Meesterlijk, verwelkomen we opnieuw Pieter Wispelwey, de Nederlandse grootmeester op cello.

Hij brengt als vervolg op zijn vorige concert enkele Bach cello solo suites en speelt vervolgens ook in duo met Liebrecht vanbeckevoort 2 absolute chefs-d'oeuvres van Franz Schubert: de geliefde Arpeggione sonate en zijn 'Grand Duo' in de versie voor cello en piano.

UITVERKOCHT - DO 1 AUG - 20.30 UUR - KICK OFF 40/20 JUBILEUM: Piano Recital Liebrecht Vanbeckevoort

BACH, BUSONI, SCARLATTI, RESPIGHI, MENDELSSOHN, BRAHMS, LISZT

--

Liebrecht Vanbeckevoort, piano


Seizoen 2024-2025 is een jubileumjaar in het kwadraat voor pianist en artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort : dan staat hij immers 20 jaar op de bühne en wordt hij 40 lentes jong. Een muzikaal feestje bouwen op Klassiek Leeft mag dan uiteraard niet ontbreken en dit avondvullend solo recital is dan ook de aftrap van dit feestjaar!

Dit sprankelend piano solo recital programma is volledig gewijd aan de veelvuldige Italiaanse connecties die het uitgebreide piano-repertoire rijk is. Scarlatti, Busoni en Respighi gaan tijdens deze concertavond in dialoog met het Italiaans geïnspireerde repertoire van Bach, Mendelssohn, Brahms en Liszt. Het resultaat is een bruisend klankfestijn, waarin de muzikale virtuositeit steeds in dienst van de belcanto staat! Salute!

ZA 3 AUG - 20u30 - SLOTCONCERT: Cordes d'amour

MOZART, DADA, TCHAIKOVSKY

--

Boho Strings

David Ramael, dirigent

Tineke Van Ingelgem, sopraan

Katelijne Boon, presentatie

Boho Strings brengt 'Cordes d'amour', een sprankelende combinatie van Mozarts concert aria's - gebracht door sopraan Tineke Van Ingelgem - met de Serenade voor strijkers van Tchaikovsky. Onder leiding van dirigent David Ramael voegt Boho Strings een energieke twist toe met de Algerijnse Miniaturen van Salim Dada.

Een prachtige concertavond ter afsluiting van Klassiek Leeft Meesterlijk!

Klassiek Leeft Vurig 2024