Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Festival Klassiek Leeft Knokke-Heist

Knokke-Heist en klassieke muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziekliefhebbers kunnen het hele jaar terecht in onze gemeente om te genieten van internationale topmusici tijdens het muziekfestival 'Klassiek Leeft'. De curator en getalenteerde pianist Liebrecht Vanbeckevoort stelt keer voor keer een indrukwekkende affiche samen.

In het voorjaar presenteren we de concertreeks 'Klassiek Leeft Vurig' en in de zomer staat 'Klassiek Leeft Meesterlijk' op het programma. De concerten gaan telkens door in het prachtige decor van de kerken van Knokke-Heist. Niet te missen!

Klassiek Leeft Meesterlijk 2024 - 16de editie

Muziekliefhebbers kunnen deze zomer terug genieten van internationale topmusici tijdens het muziekfestival 'Klassiek Leeft Meesterlijk’. Alle concerten gaan door in de Dominicanenkerk en enkel het slotconcert gaat door in de Margaretakerk. Op maandag 6 mei 2024 om 8.30 uur gaat de ticketverkoop van start!

UITVERKOCHT - DI 23 JUL - 20.30 UUR - OPENINGSCONCERT: Laureatenconcert Elisabethwedstrijd Viool 2024

NN, laureaat KEW 2024

Liebrecht Vanbeckevoort, piano

De 16de editie van Klassiek Leeft Meesterlijk opent met een recital van een kersvers laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2024 voor viool, aan de piano begeleid door onze artistiek directeur.

In mei 2024 gaat alweer een nieuwe viool-editie van deze befaamde Wedstrijd van start, waarbij een nieuwe generatie internationale topviolisten zich zal bewijzen voor een jury van absolute wereldsterren. Liebrecht Vanbeckevoort is één van de vaste pianisten die de violisten tijdens dit vioolconcours zullen begeleiden, en zal dus van heel nabij getuige zijn van de meest indrukwekkende violisten-prestaties. Hij presenteert één van deze nieuwe gelauwerde virtuozen aan Knokke-Heist!

(Het muzikale programma zal in juni bekend gemaakt worden).

UITVERKOCHT - DO 25 JUL - 20.30 UUR: Florian Noack & Quator Van Kuijk

MENDELSSOHN, DVORAK

--

Nicolas Van Kuijk, viool

Sylvain Favre-Bulle, viool

Emmanuel François, altviool

Anthony Kondo, cello

Florian Noack, piano

Florian Noack vertegenwoordigt een nieuwe generatie getalenteerde Belgische pianisten en is doorheen de afgelopen jaren bejubeld omwille zijn talrijke virtuoze en creatieve arrangementen van belangrijke orkestwerken. In maart 2024 bracht hij zijn nieuwste cd uit 'I wanna be like you' die inmiddels al ettelijke lovende internationale recensies ontving. Hij opent dit concert met een fragment uit die gloednieuwe cd-opname. Vervolgens neemt het gerenommeerde en in Parijs opgerichte strijkkwartet 'Quatuor Van Kuijk' de fakkel van hem over om te schitteren in een strijkkwartet van Felix Mendelssohn, ook al onderwerp van een recente opname waarbij ze alle kwartetten van wonderkind Felix op cd hebben gezet. Recente concerten brachten Quatuor Van Kuijk nog naar festivals in Cambridge en Zürich en Carnegie Hall New York.

Noack en Quatuor Van Kuijk zetten tot slot de kroon op het werk met een Olympische uitvoering van Dvorak's befaamde pianokwintet, bijzonder geliefd bij menig melomaan.

ZA 27 JUL - 20.30 UUR: As long as singbirds sing

DOWNLAND, JOHNSON, RAVENSCROFT, ...

--

Lore Binon - sopraan
Wim Maeseele - luit
Thomas Baeté - viola da gamba

'As long as songbirds sing' neemt je mee naar de verhalen uit het Engeland van de 16de en 17de eeuw. De oude muziek van Dowland, Johnson, Ravenscroft alsook enkele meer hedendaagse liederen vertellen verhalen over de drang naar vrijheid, over roots en over thuiskomen.

Maar ook over de hoop! Zolang er muziek is - As long as songbirds sing - is er hoop.

UITVERKOCHT - DI 30 JUL - 20.30 UUR - GRAND DUOS : Bach/Schubert met Wispelwey/Vanbeckevoort

BACH, SCHUBERT

--

Pieter Wispelwey, cello

Liebrecht Vanbeckevoort, piano

7 jaar na zijn onvergetelijke debuut op Klassiek Leeft Meesterlijk, verwelkomen we opnieuw Pieter Wispelwey, de Nederlandse grootmeester op cello.

Hij brengt als vervolg op zijn vorige concert enkele Bach cello solo suites en speelt vervolgens ook in duo met Liebrecht vanbeckevoort 2 absolute chefs-d'oeuvres van Franz Schubert: de geliefde Arpeggione sonate en zijn 'Grand Duo' in de versie voor cello en piano.

UITVERKOCHT - DO 1 AUG - 20.30 UUR - KICK OFF 40/20 JUBILEUM: Piano Recital Liebrecht Vanbeckevoort

BACH, BUSONI, SCARLATTI, RESPIGHI, MENDELSSOHN, BRAHMS, LISZT

--

Liebrecht Vanbeckevoort, piano


Seizoen 2024-2025 is een jubileumjaar in het kwadraat voor pianist en artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort : dan staat hij immers 20 jaar op de bühne en wordt hij 40 lentes jong. Een muzikaal feestje bouwen op Klassiek Leeft mag dan uiteraard niet ontbreken en dit avondvullend solo recital is dan ook de aftrap van dit feestjaar!

Dit sprankelend piano solo recital programma is volledig gewijd aan de veelvuldige Italiaanse connecties die het uitgebreide piano-repertoire rijk is. Scarlatti, Busoni en Respighi gaan tijdens deze concertavond in dialoog met het Italiaans geïnspireerde repertoire van Bach, Mendelssohn, Brahms en Liszt. Het resultaat is een bruisend klankfestijn, waarin de muzikale virtuositeit steeds in dienst van de belcanto staat! Salute!

ZA 3 AUG - 20u30 - SLOTCONCERT: Cordes d'amour

MOZART, DADA, TCHAIKOVSKY

--

Boho Strings

David Ramael, dirigent

Tineke Van Ingelgem, sopraan

Katelijne Boon, presentatie

Boho Strings brengt 'Cordes d'amour', een sprankelende combinatie van Mozarts concert aria's - gebracht door sopraan Tineke Van Ingelgem - met de Serenade voor strijkers van Tchaikovsky. Onder leiding van dirigent David Ramael voegt Boho Strings een energieke twist toe met de Algerijnse Miniaturen van Salim Dada.

Een prachtige concertavond ter afsluiting van Klassiek Leeft Meesterlijk!

Klassiek Leeft Vurig 2024