Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Klassiek Leeft Vurig

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gelooft in de schoonheid van klassieke muziek. In normale omstandigheden kunnen mensen driemaal per jaar genieten van concertreeksen binnen het merk Klassiek Leeft. Aangezien dit momenteel niet mogelijk is en we al zoveel mooie sociaal-culturele momenten moesten missen, hebben we voor een digitaal alternatief gezorgd. 

Op zaterdagavond 13 februari 2021 voorzien we een Klassiek Leeft Vurig concert zonder publiek in de feeërieke Sint-Vincentiuskerk van Ramskapelle met zijn heerlijke akoestiek. We zullen dit optreden gratis livestreamen zodat liefhebbers ook thuis kunnen genieten van de uitvoering. We steken Klassiek Leeft Vurig met de keuze voor deze datum eigenlijk ook in een romantisch Valentijnsjasje. Het concert wordt door de getalenteerde muzikanten 'Il Gardellino' gespeeld. 

Bekijk hier gratis de livestream van het Valentijnsconcert

Il Gardellino - Valentijnsconcert

De naam van het ensemble is ontleend aan Vivaldi’s concerto da camera “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuoze distelvink. In 1988 gingen hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne van start met kamermuziekconcerten waarbij onder andere Marc Minkowski fagot speelde. Na enkele jaren vooral kamermuziekconcerten te hebben gegeven werden vanaf 1998 een vaste kern van vijf strijkers in 1998 toegevoegd om zo een veel groter repertoire te kunnen ontsluiten.  

Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: steeds herzien, steeds vernieuwend. Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld. 

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici wordt uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek: Marcel Ponseele [hobo], Jan De Winne [traverso], Ryo Terakado, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszsca, François Fernandez [viool], Kaat De Cock en Ingrid Bourgeois [altviool], Emmanuel Balssa, Ira Givol en Ronan Kernoa [cello], Vittorio Ghielmi [gamba], Alain Derijckere [fagot], Frank Coppieters en Korneel Lecompte [contrabas], Shalev Ad-El, Lorenzo Ghielmi en Bart Naessens [klavecimbel].  

Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille.