Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Klassiek Leeft

Klassiek Leeft Vurig

Klassieke muziek zou je niet onmiddellijk in één adem noemen met genres als het levenslied of de smartlap. En toch zijn er meer gelijkenissen dan je zou verwachten.

Wist je dat de eerste betekenis van het woord Smartlap een Vastendoek is? Een stoffen lap waarop het lijden of de smarten van de Heer werden uitgebeeld. Dit doek werd tijdens de Vastenperiode in de kerk opgehangen. De Smartlap die wij nu kennen is een lied dat vertelt over “een lach en een traan”, m.a.w. onze dagelijkse beslommeringen, onze hartstochten en dromen.

Vinden wij deze emoties ook niet terug in onze zo geliefde klassieke muziek? Artistiek directeur Marcel Ponseele nodigt je tijdens Klassiek Leeft Vurig uit om samen met de uitgelezen ensembles te laten ontroeren door de Lach van Vivaldi, de Hartstocht van Van Beethoven, de Adem van Engelen en de Tranen van Dowlannd. 

Laat je tijdens deze unieke concertreeks onderdompelen in een warm bad vol heerlijke muziek. Het feeërieke kerkje van Ramskapelle met zijn heerlijke akoestiek brengt je alvast in de juiste sfeer.

Ticketverkoop start op 2 december

De adem van Engelen

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 15 februari om 20 uur

De sopraan Hana Blažíková en de cornettospeler Bruce Dickey ontvoeren u, samen met een uitgelezen gezelschap naar hemelse sferen met hun programma « on the breath of Angels”. Het publiek wordt als het ware opgenomen in 17de eeuwse schilderijen. Ook zijn er uitstapjes voorzien naar de 20ste en 21ste eeuw met werk van Satie en een wereldcreatie.

Lachrimae

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 22 februari om 20 uur

Het Hathor consort bestaande uit 5 gamba’s en luit, brengt u een ontroerend programma rond de “ Zeven Tranen “ van John Dowland afgewisseld met 6 Interludes van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys. Aan deze raadselachtige, vijfstemmige weemoed voegt het ensemble nog een zesde stem toe in de vorm van het lichaam van danseres Femke Gyselinck.

De ticketverkoop start maandag 2 december, 8.30 uur.

Klassiek Leeft Jong

We zijn verheugd om een nieuw luik aan het Klassiek Leeft festival te kunnen toevoegen. Met grote fierheid stellen we de geboorte van “Klassiek Leeft Jong” voor.

Curator Liebrecht Vanbeckevoort, die de afgelopen jaren ons zomerfestival “Meesterlijk” al met veel passie wist uit te bouwen tot een festival van internationale klasse en allure, zal ook deze keer de drijvende kracht zijn achter “Klassiek Leeft Jong”. Met veel zorg en passie stelde hij een veelbelovende affiche samen.

Klassiek Leeft Jong zal van 8 tot en met 10 april een reeks bijzondere concerten inrichten in de prachtig gerenoveerde Sint-Niklaaskerk in Westkapelle. Deze concerten zullen worden gegeven door jonge en klassiek geschoolde musici die reeds op jeugdige leeftijd blijk geven van een uitzonderlijk talent. Eén voor één zijn ze geselecteerd op basis van hun intrinsieke kwaliteiten, hun vermogen om muziek over te brengen op hun publiek, hun authenticiteit en originaliteit.

Supernova Classic - Koningin Elisabethwedstrijd 2020

Sint-Niklaaskerk
Woensdag 8 april - 20 uur

Ontdek samen met ons een kersverse finalist van de Supernova wedstrijd. Supernova is een initiatief van verschillend partners uit de muzieksector met als doel ondersteuning te bieden aan jonge, professionele kamermuziekensembles. Klassiek Leeft Jong verleent graag haar medewerking aan dit initiatief als “Sterrenkijker”.

We verwelkomen bovendien graag één of meerdere kandidaten voor de Elisabethwedstrijd 2020, dit jaar gewijd aan de piano.

Met o.a. Piano Trio Aries en Desquin kwartet

Next Gen in concert met Liebrecht

Sint - Niklaaskerk
Donderdag 9 april - 20 uur

Curator Liebrecht Vanbeckevoort stelt tijdens dit concert graag enkele van de meest beloftevolle en gelauwerde jonge musici aan u voor en begeleidt hen aan de piano

Met o.a. Georgia Koumentakou, Dora Oliva-Devoghel  en Joshua Galasse 

Laureaten Steinway Competition

Sint-Niklaaskerk
Vrijdag 10 april - 20 uur

Uniek concert gebracht door de laureaten van de “Steinway Piano Competition Belgium”

Met o.m. Akari Bastiaens, Steven Kleeven, Manuchimso Amadi en Tom De Beuckelaer