Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Festival Klassiek Leeft Knokke-Heist

Knokke-Heist en klassieke muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziekliefhebbers kunnen het hele jaar terecht in onze gemeente om te genieten van internationale topmusici tijdens het muziekfestival 'Klassiek Leeft'. De curator en getalenteerde pianist Liebrecht Vanbeckevoort stelt keer voor keer een indrukwekkende affiche samen.

In het voorjaar presenteren we de concertreeks 'Klassiek Leeft Vurig' en in de zomer staat 'Klassiek Leeft Meesterlijk' op het programma. De concerten gaan telkens door in het prachtige decor van de kerken van Knokke-Heist. Niet te missen!

Klassiek Leeft Meesterlijk 2023

Klassiek Leeft Meesterlijk bestaat 15 jaar in 2023. De gemeente Knokke-Heist vierde deze mijlpaal in stijl met een meesterlijke affiche, zorgvuldig samengesteld door Liebrecht Vanbeckevoort, reeds 10 jaar lang artistiek directeur van Klassiek Leeft. Er stonden zes verschillende concerten gepland in juli en augustus in de knusse Dominicanenkerk (behalve het slotconcert, deze vond plaats in de plechtstatige Sint-Margaretakerk).

Knokke-Heist heeft een hart voor klassieke muziek. Vanaf het moment dat de ticketverkoop van start ging, vlogen de tickets voor Klassiek Leeft Meesterlijk de deur uit. In het totaal werden er 1763 tickets verkocht, er was geen enkele vrije plaats meer te bespeuren in het publiek. Het programma bevatte zoals steeds de vaste waarden: klassieke muziek en uitvoerders van internationale topklasse, maar oversteeg dit jaar alle verwachtingen. Maar liefst 23 artiesten van wereldfaam sierden het podium deze zomer in onze gemeente.  

Op die manier plaatsten we zonder twijfel een prachtig orgelpunt op deze jubileumeditie. Nu is het opnieuw uitkijken naar onze voorjaarseditie Klassiek Leeft Vurig op 3, 10, 17 & 24 februari 2024. Houd onze website en sociale media zeker in de gaten voor de laatste updates en de start van de ticketverkoop.

Piano Recital Lukáš Vondráček - AFTER MOVIE (Official)

ZATERDAG 22 JUL / Openingsconcert: Klavierleeuw Lukáš Vondráček

SUK-SMETANA-SCHUMANN-RACHMANINOV

De 15de editie van Klassiek Leeft Meesterlijk opent met een piano recital van niemand minder dan de Tsjech Lukáš Vondráček, eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 en ongetwijfeld één van de meest iconische winnaars uit de geschiedenis van de Wedstrijd.

Vondráček serveert een opwindend programma, doorspekt met weergaloze virtuositeit en lyrische tederheid: Schumann’s ‘Humoresque’ vormt het hart van zijn recital, met daarnaast schilderachtige parels van Rachmaninov en verrassend werk van Vondráček’s landgenoten Suk en Smetana.

Akhtamar Quartet & Liebrecht Vanbeckevoort - AFTERMOVIE (Official)

DONDERDAG 27 JUL / Akhtamar Quartet & Liebrecht

BEETHOVEN-KOMITAS-RACHMANINOV-BRAHMS

Inmiddels een beproefd recept tijdens Klassiek Leeft Meesterlijk: de dialoog tussen piano en strijkers in de meeslepende bezetting van het pianokwintet. Brahms’ meesterwerk opus 34 is ongetwijfeld één van de allergrootste en meest geliefde in het genre.

Daarnaast brengt Liebrecht een kort eerbetoon aan Rachmaninov en laten de 4 musici van Akhtamar in hun (Armeense) ziel kijken.

Christian Poltéra & Ronald Brautigam - AFTER MOVIE (Official)

DINSDAG 25 JUL / Romantische celloklassiekers

SCHUMANN-BRAHMS-LISZT-CHOPIN

De vermaarde Nederlandse pianist Ronald Brautigam en de Zwitserse cellovirtuoos Christian Poltéra vormen al jaren een succesvol duo. Zij vertolkten tijdens dit concert een volbloed romantisch programma uit de gouden 19de eeuw, met tijdgenoten Schumann & Chopin en Liszt & Brahms.

De cellosonate van Chopin is ongetwijfeld één van de moeilijkste maar tegelijk ook mooiste werken uit het hele œuvre voor cello en piano. Een prachtige apotheose van een warmbloedige muziekavond.