Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Klassiek Leeft Vurig

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gelooft in de schoonheid van klassieke muziek. In normale omstandigheden kan men driemaal per jaar genieten van concertreeksen onder het kwaliteitslabel Klassiek Leeft. Aangezien dit momenteel niet mogelijk is en we al zoveel mooie sociaal-culturele momenten moeten missen, heeft het Cultuurcentrum voor een digitaal alternatief gezorgd.

Op zaterdagavond 13 februari 2021 om 20 uur wakkeren we een Klassiek Leeft Vurig-concert aan zonder publiek in de feeërieke Sint-Vincentiuskerk van Ramskapelle met zijn heerlijke akoestiek. We livestreamen dit optreden gratis op www.klassiekleeft.be zodat liefhebbers ook thuis kunnen genieten van de uitvoering. De organisatoren steken Klassiek Leeft Vurig op deze vooravond van Valentijnsdag in een romantisch cupidojasje.

Amor vuurt samen met het ensemble il Gardellino zijn barokke pijlen af op al wie houdt van een vurig klassiek repertoire. Werken van Händel, Vivaldi en Telemann zullen je hart beroeren.

De musici van il Gardellino, sopraan Griet De Geyter en presentatrice en Klara-icoon Clara De Decker staan garant voor een geslaagd privé concert bij je thuis. Geniet ervan!

Il Gardellino - Valentijnsconcert

De naam van het ensemble is ontleend aan Vivaldi’s concerto da camera “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuoze distelvink. In 1988 gingen hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne van start met kamermuziekconcerten waarbij onder andere Marc Minkowski fagot speelde. Na enkele jaren vooral kamermuziekconcerten te hebben gegeven werden vanaf 1998 een vaste kern van vijf strijkers toegevoegd om zo een veel groter repertoire te kunnen ontsluiten.  

Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: steeds herzien, steeds vernieuwend. Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek: Marcel Ponseele [hobo], Jan De Winne [traverso], Ryo Terakado, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszsca, François Fernandez [viool], Kaat De Cock en Ingrid Bourgeois [altviool], Emmanuel Balssa, Ira Givol en Ronan Kernoa [cello], Vittorio Ghielmi [gamba], Alain Derijckere [fagot], Frank Coppieters en Korneel Lecompte [contrabas], Shalev Ad-El, Lorenzo Ghielmi en Bart Naessens [klavecimbel].  

Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille.  

Klassiek Leeft Meesterlijk 2020

Door de impact van de pandemie op het live gebeuren is Klassiek Leeft Meesterlijk editie 2020 zonder publiek doorgegaan. Gelukkig hebben we dit kunnen vastleggen op beeld zodat we jullie toch kunnen laten meegenieten.

Herbekijk hier alle concerten !

Openingsconcert met het Maisky Trio

Artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort wist voor de bijzondere editie van Klassiek Leeft Meesterlijk 2020 het befaamde Maisky Trio te strikken. Op zaterdag 25 en zondag 26 juli 2020 brengen zij een exclusief kamermuziekprogramma in de Heilig-Hartkerk in Knokke-Heist. Mischa Maisky behoeft geen introductie meer. Maisky is een wereldster die op de allergrootste podia en met de allergrootste artiesten en orkesten heeft samengewerkt. Tijdens zijn 50-jarige carrière maakte hij voor Deutsche Grammophon meer dan 30 exclusieve en bekroonde opnames. Hij brengt voor deze intieme kamermuziekconcerten geheel passend twee musici mee waarmee hij zowel op als naast het podium een innige band mee heeft opgebouwd: zijn dochter Lily en zoon Sascha. Ze brengen werken ten gehore van Bach, Beethoven en Shostakovitch.

Pianoconcert van Lukas Vondracek

De 2020-editie van Klassiek Leeft Meesterlijk borduurt voort op een vruchtbare samenwerking met Koningin Elisabethwedstrijd-laureaten. Zo werd Lukas Vondracek verwelkomd. De Tsjechische winnaar van het concours in 2016 bracht hier Mozart, Ravel en Schubert ten gehore.