Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Baloise Ladies Tour

Tussen donderdag 8 juli en zondag 11 juli rijdt de Baloise Ladies Tour door België en Nederland. Deze internationale vierdaagse, met etappes in Nederland en België, is bovendien de enige grensoverschrijdende wedstrijd op de internationale UCI-kalender bij de vrouwen.

Op zaterdag 10 juli verwelkomen we de wielerkaravaan in Knokke-Heist met de aankomst van de derde rit in lijn en de tijdrit tussen Heist en Westkapelle.

datum

locatie

type rit

donderdag 8 juli 2021 Utrecht Proloog
vrijdag 9 juli 2021 Eeklo - Eeklo Wegrit
zaterdag 10 juli 2021

Cadzand - Knokke-Heist

Heist - Knokke

Wegrit

Tijdrit

zondag 11 juli 2021 Zulte - Zulte Wegrit

Voor meer informatie over de deelnemende ploegen en de verschillende etappes kan je terecht op https://www.baloiseladiestour.com/nl

Parcours wegrit

Parcours tijdrit

wijziging parcours tijdrit

Naar aanleiding van werken op de Leopoldsvaart-Noord stelde Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vast dat de wortels van de bomen langs de Leopoldsvaart-Noord tussen de Dudzelestraat en de Oostkerkestraat aangetast zijn waardoor de bomen instabiel zijn. Omdat AWV geen veilige passage kan garanderen wordt dit stuk rijweg tijdelijk afgesloten.

Dit wil zeggen dat ook tijdens de tijdrit van de Baloise Ladies Tour de veiligheid van de rensters niet gegarandeerd kan worden. Hierdoor werd beslist om de tijdrit in te korten en het deel via de Leopoldsvaart-Noord en de Oostkerkestraat te schrappen.

Het nieuwe ingekorte parcours zal op het einde van de Heistlaan links afslaan en vervolgens via de Dudzelestraat rechtstreeks aansluiting vinden op de finish in de Dudzelestraat. Hierdoor zal er geen verkeer mogelijk zijn op de Dudzelestraat tussen 16.30 en 20.30 uur. Recreatief fietsverkeer is steeds mogelijk in beide richtingen.

Timing

Voor de wegrit wordt het officieuze startschot in Cadzand ter hoogte van de jachthaven gegeven om 11 uur. Na een ererondje begint het peloton omstreeks 11.05 uur aan het echte werk.

Na 25 kilometer op Nederlands grondgebied steekt het peloton de grens over rond 11.45 uur ter hoogte van de Knokkeweg waarna ze aansluiting vinden op de lokale ronde via de Hazegrasstraat en Sluisstraat. De eerste passage in Westkapelle is op de Sluisstraat voorzien om 11.55 uur.

In Knokke-Heist worden er nog 3 lokale rondes gereden voordat het peloton richting de finish trekt op de Dudzelestraat. Aankomst is, afhankelijk van de snelheid van het peloton, voorzien omstreeks 13.25 uur.

De tijdrit wordt verreden over een afstand van 11.6 kilometer. De start van de eerste renster is voorzien om 17.30 uur ter hoogte van het rondpunt Heistlaan - Bakboord. De laatste renster start omstreeks 20.15 uur. Vanaf 16.30 uur kunnen de rensters het parcours verkennen.

Wil je een uitgebreid overzicht van de timing en passages van de weg -en tijdrit dan kan je het roadbook terugvinden via onderstaande link.

Informatie bewoners

Alle bewoners langs het parcours worden op de hoogte gebracht van de (verkeers)maatregelen door middel van een bewonersbrief. Deze zal 10 dagen voor de wedstrijd bedeeld worden. Via onderstaande links kan je de de brief per regio raadplegen.

Hierbij verzoeken wij om uw medewerking zodat uw veiligheid, alsook deze van de deelnemers niet in het gedrang komt. Gelieve hiertoe de richtlijnen van de politie en de seingevers strikt op te volgen.

informatie bewoners tijdens de wegrit

De aankomst van de wegrit en de tijdrit is gelegen op de zuidelijke rijbaan van de Dudzelestraat tussen de Oostkerkestraat en de Oude Hoekestraat. Hierdoor worden zowel de noordelijke als de zuidelijke rijbaan afgesloten tussen de Oostkerkestraat en de balkonrotonde.

 • De oude Hoekstraat, Weitmanstraat en St. Niklaasstraat zijn via de Hoekestraat en de Dorpsstraat steeds bereikbaar.
 • Het verkeer uit de Valeriaanstraat en Rietveld kan enkel wegrijden via de Dudzelestraat en de Dorpsstraat. Terugrijden is tussen 9 en 21 uur niet mogelijk.

 

Voor de passage van het peloton houden de inwoners van Westkapelle rekening met onderstaande maatregelen:

 • Omstreeks 11.55 uur zal het peloton eenmalig passeren via de Sluisstraat en de Westkapellestraat om aansluiting te vinden op het lokaal parcours. Hierdoor zal er op dit momenten geen verkeer mogelijk zijn. Tijdens de passage volg je de instructies van de politie en seingevers
 • Tussen 12 en 13.30 uur worden een aantal lokale rondes gereden. Voor de rode en na de groene vlag is het parcours vrij voor het verkeer in de richting van de wedstrijd.

Informatie bewoners tijdens de tijdrit

Tijdens de tijdrit zal het volledige parcours verkeersvrij gemaakt worden tussen 16.30 en 20.30 uur. Hierdoor is er geen verkeer mogelijk op het parcours en geldt er een algemeen parkeerverbod.

Vanaf 16 uur zal de Heistlaan tussen de rotonde met Bakboord en de Scheurleg in beide richtingen afgesloten worden in functie van de opbouw van het startpodium voor de tijdrit.

 • De aansluiting vanuit de Isabellastraat en de Moerstraat op de Heistlaan is onmogelijk op zateredag 10 juli tussen 16 en 20.45 uur.
 • De teambussen zullen geparkeerd worden op de westelijke rijbaan van de Heistlaan tussen het rondpunt Heistlaan-Bakboord en Scheurleg. De oostelijke rijbaan blijft vrij voor de hulpdiensten. Bewoners houden er best rekening mee dat van en naar de woning rijden met de wagen tussen 16 uur en 20.45 uur zo goed als onmogelijk zal zijn.

Verkeersmaatregelen

Verkeersmaatregelen wegrit

Op zaterdag is tussen 11 en 14 uur verkeershinder mogelijk door de wegrit Cadzand-Knokke-Heist. De renners komen Knokke-Heist binnen via de Retranchementstraat en rijden dan drie lokale rondes via de Sluisstraat, Waterstraat, Westkapellestraat, Breed Veertien, Bakboord, Heistlaan en Dudzelestraat. De aankomst is voorzien in de Dudzelestraat. Op het parcours is enkel verkeer toegelaten in de rijrichting van de renners als er voldoende tijd is tussen de verschillende rondes. Langs het parcours is een parkeerverbod van kracht.

Verkeersmaatregelen tijdrit

Op zaterdag is tussen 16.30 en 20.30  uur geen verkeer toegelaten op het parcours van de tijdrit. Hierdoor zijn onder meer volgende straten afgesloten: de Heistlaan (tussen de rotondes ter hoogte van de Dudzelestraat en Bakboord), Knoksebaan, Leopoldsvaart-Noord (tussen de Zelzatebrug en Oostkerkestraat), Oostkerkestraat (tussen de Leopoldsvaart-Noord en Dudzelestraat) en Dudzelestraat (tussen de balkonrotonde en Dorpsstraat). Langs het parcours is een parkeerverbod van kracht.

Parkeerverbod

Er is vanaf vrijdag tot en met zaterdag een parkeerverbod van kracht in de Heistlaan (tussen de rotondes ter hoogte van de Dudzelestraat en Bakboord) en Dudzelestraat (tussen de balkonrotonde en Dorpsstraat).

Op zaterdag is een parkeerverbod voorzien in de Breed Veertien, Bakboord, Westkapellestraat (tussen de Kalvekeetdijk en Breed Veertien), Dudzelestraat (tussen de rotonde en Zelzatebrug), Oostkerkestraat (tussen de brug aan de Groene Wandeling en Dorpsstraat), Sluisstraat (tussen de Natiënlaan en Koekoekstraat), en Dorpsstraat (tussen de Dudzelestraat en Herenweg én de Hoekestraat en Natiënlaan).

Bereikbaarheid

Tijdens de tijdrit is het niet mogelijk via de Zelzatebrug in de richting van Brugge te rijden. Het verkeer dat via de Koolkerkesteenweg vanuit Brugge komt, moet omrijden via Damme (Dammesteenweg).

Kom je uit de richting van Knokke-Heist:

 • Brugge is bereikbaar via de A11,
 • Oostkerke, Hoeke en Damme zijn bereikbaar via de Natiënlaan, Damse Vaart-Zuid en Leopoldsvaart-Oost.
 • De inwoners van Ramskapelle kunnen wegrijden via de Spelemanstraat en Jonckheerestraat.
 • De bewoners van Heist (wijk Heulebrug) kunnen zich verplaatsen via de Scheurleg of via de route Bakboord, Breed Veertien en Westkapellestraat.

Kom je uit de richting van Damme:

 • Knokke-Heist is bereikbaar via de Natiënlaan.
 • De inwoners van de Heernisstraat, de Heitegemstraat en de Braambeierhoekstraat plaatsen hun wagen het best buiten het parcours. Deze straten zijn tijdens de tijdrit afgesloten. Er wordt een gecontroleerde oversteekplaats voor voetgangers voorzien ter hoogte van de Eienbroekstraat, zodat de bewoners hun woning veilig kunnen bereiken en verlaten.

Voor meer informatie:

 • www.baloiseladiestour.com
 • www.bruggebereikbaar.be.