Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Het Zoute

Het Zoute heeft de laatste jaren een bijzondere aantrekkingskracht op kapitaalkrachtige bouwheren. Dit vertaalt zich in een sterke stijging van het aantal omgevingsvergunningsaanvragen. Waar vroeger veelal gebouwd en verbouwd werd door families, zijn het vandaag de dag grotere bouwfirma’s die optreden als bouwheer.

De gemeente Knokke-Heist stelt in diverse vergunningsdossiers vast dat dit promotioneel-commercieel verhaal een zekere druk legt én verder dreigt te leggen op de eigenheid van Het Zoute, met o.m. te zware bouwvolumes die zich niet of niet op voldoende wijze integreren in de omgeving.

Zo moet ook vastgesteld worden dat, waar de stedenbouwkundige voorschriften die reeds van kracht zijn veelal maximale bebouwingsmogelijkheden opleggen, veel nieuwe bouwheren deze - verkeerdelijk - als een soort van “verworven recht” beschouwen, waardoor in de conceptfase nog maar weinig rekening gehouden wordt met de context van de omgeving en een goede ruimtelijke ordening.

In acht genomen het belang van Het Zoute voor de gemeente Knokke-Heist en om de kracht, de eigenheid en het charmegevoel van Het Zoute te bewaren, ziet de gemeente het als zijn taak om voormelde druk op Het Zoute onder controle te houden.

De ontwikkeling van een toekomstgerichte beleidsmatig gewenste visie voor deze woonwijk is wenselijk en dringt zich in zekere zin zelfs op.

Met de huidige BGO wil en kan de gemeente Knokke-Heist nooit afbreuk doen aan de bestaande stedenbouwkundige voorschriften of nieuwe stedenbouwkundige voorschriften vastleggen. Onderhavige BGO moet steeds zo gelezen worden. BGO’s voorzien inderdaad niet in verordenende stedenbouwkundige voorschriften. Men kan bij het vergunnen of weigeren van een omgevingsvergunningsaanvraag dan ook niet volstaan met een verwijzing naar een document waarin de BGO werd opgenomen.

Met de huidige BGO wil en kan de gemeente Knokke-Heist wel (ook voor zichzelf) zekere aandachtspunten (niet-verordenende richtlijnen of richtsnoeren) vooropstellen die ook kunnen aangewend worden bij de beoordeling van vergunningsaanvragen, wanneer ter zake discretionaire bevoegdheid - binnen de analyse van een goede ruimtelijke ordening – voorligt.