Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Erkenning van gidsen en reisleiders

Omschrijving

Gidsen en reisleiders moeten bepaalde basiscompetenties hebben om bezoekers op een kwalitatieve manier te kunnen rondleiden.

Voorwaarden

  • Een gids is een persoon die deskundige uitleg geeft aan een groep mensen over verschillende aspecten van een stad, regio, gebouw, museum …
  • Een reisleider is een persoon die instaat voor het goede verloop van een georganiseerde reis en die de groep wegwijs maakt in de verschillende facetten van de bestemming.

Procedure

Opleiding

Ook al mag iedereen in Vlaanderen als gids of reisleider aan de slag, toch biedt het volgen van een opleiding tot gids of reisleider voordelen. Als u de opleiding volgt, kunt u makkelijker uw kwaliteiten bij opdrachtgevers (diensten voor toerisme en reisorganisaties) aantonen.

De gids- of reisleiderskaart die u bij afstuderen ontvangt, kan voor reisleiders die in de Europese Unie werken fungeren als een meertalige legitimatiekaart die aantoont dat u in Vlaanderen de kwalificatie behaald hebt om ook in het buitenland die activiteit uit te oefenen.

Opleidingsverstrekkers

Er zijn in Vlaanderen een vijftiental opleidingsverstrekkers (centra voor volwassenenonderwijs, Syntra of socio-culturele organisaties) die de opleidingen tot gids en reisleider aanbieden.