Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Federaal token

Omschrijving

Een federaal token is een document met daarop 24 persoonlijke codes en jouw naam. Je kan met jouw token, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid.

Je kiest bij het aanmelden bij een beveiligde online dienst voor de optie 'aanmelding met beveiligingscode via token'. Vervolgens geef je jouw persoonlijke gebruikersnaam en paswoord in. De website vraagt je dan om één van de 24 codes van jouw token in te geven.

Procedure

Je kan een token online aanvragen op de portaalsite van de federale overheid. Om jouw token aan te vragen, gebruik je jouw elektronische identiteitskaart (eID).

Het is ook mogelijk om via de dienst Burgerzaken van jouw gemeente een token aan te vragen.

Jouw token wordt de eerste werkdag na de aanvraag gedrukt en opgestuurd per post naar uw officieel adres.

Binnen 2 à 3 werkdagen ontvang je het token.

Uitzonderingen

Als je als Belg in het buitenland verblijft, en je hebt geen officieel adres meer in België, dan kan je je bij voorkeur registreren en aanmelden met jouw elektronische identiteitskaart (eID). Je kan ook gebruik maken van de beveiligingscode via mobiele app of de beveiligingscode via SMS.

Niet-Belgen die geen eID hebben, maar vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen naast een token ook andere digitale sleutels aanvragen: beveiligingscode via mobiele app en beveiligingscode via SMS. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Digitale Transformatie.

Bedrag

Het federaal token is gratis.