Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Federaal token

Omschrijving

Een federaal token is een document met daarop 24 persoonlijke codes en uw naam. U kunt met uw token, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid.

Procedure

Aanmelden met token

U kiest bij het aanmelden bij een beveiligde online dienst voor de optie 'aanmelding met beveiligingscode via token'. Vervolgens geeft u uw persoonlijke gebruikersnaam en paswoord in. De website vraagt u dan om één van de 24 codes van uw token in te geven.

Nieuw token aanvragen niet langer mogelijk

Sinds 25 september 2020 is het niet meer mogelijk voor een burger om een nieuw token aan te vragen en te activeren.

Tokens die tot en met 24 september zijn geactiveerd, blijven wel nog bruikbaar.

Hebt u geen token, dan kunt u zich bij voorkeur aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID). Niet-Belgen die geen eID hebben, maar vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen andere digitale sleutels aanvragen: beveiligingscode via mobiele app en beveiligingscode via SMS. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Digitale Transformatie.

 

Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u heeft geen officieel adres meer in België, dan kan u zich bij voorkeur registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID). U kunt ook gebruik maken van de beveiligingscode via mobiele app of de beveiligingscode via SMS.

 

Einde token

Vanaf 31 januari 2024 zal de digitale sleutel 'token' niet meer beschikbaar zijn voor het inloggen op de onlinediensten van de overheid.

Wanneer u met de digitale sleutel 'beveiligingscode via token' wil inloggen op een onlinedienst van de overheid, dan krijgt u volgende pop-up te zien:

Pop-up

U heeft nu 3 opties:

  • De eerste en beste optie is “Activeer nu een nieuwe digitale sleutel”.

    We zullen verder op de pagina de procedure stap voor stap toelichten die u moet volgen om een nieuwe digitale sleutel te activeren. Hierna kunt u blijven inloggen op de online diensten van de overheid met de nieuwe digitale sleutel die u hebt geactiveerd.
  • Als u klikt op "Ik wil inloggen met een andere digitale sleutel", dan keert u terug naar het hoofdloginscherm waar u een andere digitale sleutel kunt selecteren.

    U moet deze optie alleen gebruiken als u zeker weet dat u al een andere actieve digitale sleutel hebt (zoals "beveiligingscode per e-mail" of "beveiligingscode via mobiele app"). Zo niet, kies dan de eerste optie.
  • Indien u de pop-up sluit (via het kruis in de rechterbovenhoek), dan kunt u voorlopig (tot uiterlijk 30 januari 2024) blijven inloggen met de digitale sleutel 'token'. We raden dit sterk af mocht u niet zeker weten of u al een andere actieve digitale sleutel hebt.

Nieuwe digitale sleutel activeren: stap per stap

Vanuit de pop-up die in het vorige punt werd getoond, klikt u op “Activeer nu een nieuwe digitale sleutel”. U krijgt een scherm waarin u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Klik op ‘Volgende’.

Pop-up: gebruikersnaam en wachtwoord

Vul de correcte beveiligingscode in die u terugvindt op uw persoonlijke token kaart.

Pop-up: beveiligingscode

U bent nu ingelogd op 'Mijn digitale sleutels' en het e-mailadres dat van u gekend is, wordt op het scherm weergegeven. Controleer of het mailadres correct is. Als dit niet het geval is, dan kunt u uw mailadres wijzigen door op de knop 'Wijzigen' te klikken en vervolgens de stappen op het scherm te volgen.

Pop-up: mailadres controleren

Klik op 'Volgende'.

Er wordt een scherm getoond met de keuze uit 2 nieuwe digitale sleutels die u kunt activeren:

Pop-up: keuze nieuwe digitale sleutel

Selecteer de gewenste nieuwe digitale sleutel en volg de nodige stappen.

Voor meer informatie over de digitale sleutel 'beveiligingscode via e-mail' klikt u hier.

Voor meer informatie over de digitale sleutel 'beveiligingscode via mobiele app' klikt u hier.

Nadat u een nieuwe digitale sleutel hebt geactiveerd en u probeert terug in te loggen met de digitale sleutel 'beveiligingscode via token', dan krijgt u een foutmelding aangezien deze werd gedeactiveerd. U kunt uw nieuwe geactiveerde digitale sleutel gebruiken om in te loggen op de onlinediensten van de overheid.