Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Heraanleg Maes- en Boereboomplein

Projectomschrijving

Het Maes- en Boereboomplein wordt heraangelegd tot een gezellig plein.
Op het plein komen onder meer de nieuwe publieke bibliotheek, raadzaal en multifunctionele evenementenruimte. Aanvullend worden 97 appartementen (waaronder ook appartementen in het segment "betaalbaar wonen") en 2 handelsruimtes gebouwd. Naast de toren wordt ook het volledige plein opnieuw aangelegd en zal de infrastructuur rond het plein worden vernieuwd.

Globale fasering en timing

De werken worden opgesplitst in 3 grote fases namelijk:

- fase 1: bouw ondergrondse garagecomplex
- fase 2: bouw van het appartementencomplex
- fase 3: heraanleg van het plein en wegenis.

Op 10 januari 2022 is de aannemer gestart met de werkzaamheden waardoor het plein niet meer toegankelijk is. De dichtste alternatieve parking is de site van de voormalige gemeentelijke bergplaats Heist met inrit vanuit de Heistlaan.
Er wordt verwacht dat de werken circa 42 maanden in beslag zullen nemen.

Actuele toestand

Op 10 januari is de aannemer gestart met de opbraak van de verharding. Aansluitend werd gestart met de beschoeiingswerken, de opbraak van de verharding en de kelder van het oud stadhuis en met de grondwerken en bouw van de ondergrondse parking.

De aannemer is bezig met de bouw van de ondergrondse parking en met de ruwbouwwerkzaamheden van het appartementencomplex.

Verkeersmaatregelen vanaf 10 januari 2022

- Er is stilstaan- en parkeerverbod:
  *) op het volledige Maes- en Boereboomplein
  *) in de Molenstraat
  *) in de De Vrièrestraat tussen de Marktstraat en de Stadhuisstraat
  *) in de Stadhuisstraat:
  -> tussen de Hermans-Lybaertstraat en de Molenstraat
  -> enkel langs de zuidzijde tussen de Molenstraat en de Kursaalstraat (ter hoogte van de school wordt er een Kiss- en Ridezone en een parkeerplaats voorbehouden voor personen met een handicap voorzien).

- Gewijzigde rijrichtingen:
  *) in de Molenstraat wordt de rijrichting omgedraaid. Het zal enkel toegelaten zijn om in de richting van de Marktstraat te rijden.
  *) in de Stadhuisstraat zal er beperkt éénrichtingsverkeer gelden vanaf de Hermans-Lybaertstraat naar de Kursaalstraat.

- Afgesloten rijbaan:
  *) de De Vrièrestraat tussen de Marktstraat en de Stadhuisstraat wordt definitief afgesloten.

In alle straten rond het Maes- en Boereboomplein zal er een snelheidsbeperking van maximaal 30 km/u van toepassing zijn.

Alternatief voor parkeren

Als alternatief voor het parkeren op de markt, kunnen bewoners en bezoekers gebruikmaken van de tijdelijke parkeerzones in de voormalige gemeentelijke bergplaats in de Heistlaan en de randparking in de Gustave Van Nieuwenhuysestraat.

Vragen of meer informatie over dit project

Werken van dergelijke omvang hebben een impact op de buurt. Daarom wil de bouwheer CAAAP graag op een vlotte en laagdrempelige manier bereikbaar zijn tijdens de werken. Voor al je vragen met betrekking tot de werken, kan je een email sturen naar mbp@agsoknokke-heist.be.

Op https://hoostknokkeheist.be/buurt vind je altijd de laatste informatie omtrent het project en de vooruitgang.