Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Hittegolf

Wat te doen bij warm weer? “Wees voorbereid en zorg voor anderen”

Die warme dagen. We verlangen er met zijn allen elk jaar opnieuw naar. Maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Stevige zonnestralen op komst? Bereid je goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken.  

Zorg voor anderen

De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.  

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan je wat boodschappen doen? Baby’s of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees voorbereid

Dat warme weer? Dat pakken we wel aan als het zover is. Het ziet er bewolkt uit, geen vuiltje aan de lucht. Toch ben je tijdens de ‘warme maanden’ best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.  

  • drink voldoende
  • hou het koel
  • doe het rustig aan en beperk lichamelijke inspanningen
  • let op elkaar

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, is het goed om je huisdokter te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur … Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.  

Website met advies en praktische tips

Maar zover hoeft het hopelijk niet te komen. Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind. Wie toch nog advies wenst, kan terecht op www.warmedagen.be. Daar vind je een antwoord op vragen zoals ‘mag je koffie of thee drinken bij warm weer’, ‘hoe krijg ik mijn slaapkamer koel’ en ‘hoe nuttig is airco’? Met deze tips kun je in alle veiligheid genieten van de warme dagen!

Meer info?